Tryck "Enter" för att gå vidare till kommentarer

Smältande ”zombie-is” på Grönland kan få havsnivåerna att stiga med 10 tum

Zombieis från det massiva Grönlands inlandsis kommer så småningom att höja den globala havsnivån med minst 10 tum på egen hand, enligt en studie som släpptes på måndagen.

Zombie eller dömd is är is som fortfarande är fäst vid tjockare isområden, men som inte längre matas av de större glaciärerna. Det beror på att moderglaciärerna får mindre påfyllning av snö. Samtidigt smälter den dödsdömda isen av klimatförändringarna, sa en glaciolog vid Danmarks och Grönlands geologiska undersökning.

Det är dödis. Det kommer bara att smälta och försvinna från inlandsisen

De oundvikliga tio tum i studien är mer än dubbelt så mycket havsnivåhöjning som forskare tidigare hade förväntat sig från smältningen av Grönlands inlandsis. Studien i tidskriften Nature Climate Change sa att den kunde nå så mycket som 30 tum. Däremot projicerade förra årets mellanstatliga panel om klimatförändringsrapport ett intervall på 2 till 5 tum för sannolik havsnivåhöjning från Grönlands issmältning till år 2100.

Vad forskarna gjorde för studien var att titta på isen i balans. I perfekt jämvikt rinner snöfall i bergen på Grönland ner och laddar upp och förtjockar sidorna av glaciärer, vilket balanserar ut det som smälter på kanterna. Men under de senaste decennierna har det skett mindre påfyllning och mer smältning, vilket skapar obalans. Studieförfattare tittade på förhållandet mellan vad som läggs till och vad som går förlorat och beräknade att 3,3% av Grönlands totala isvolym kommer att smälta oavsett vad som händer när världen minskar kolföroreningarna, sa Colgan.

En av studieförfattarna sa att mer än 120 biljoner ton is redan är dömda att smälta från det värmande inlandsisens oförmåga att fylla på dess kanter. När den isen smälter till vatten, om den bara koncentrerades över USA, skulle den vara 37 fot (11 meter) djup.

Detta är första gången forskare beräknade en minimal isförlust – och åtföljande havsnivåhöjning – för Grönland, en av jordens två massiva inlandsisar som långsamt krymper på grund av klimatförändringar från förbränning av kol, olja och naturgas. Forskare använde en accepterad teknik för att beräkna minsta begångna isförlust, den som används på bergsglaciärer för hela den gigantiska frusna ön.

Du har begått massaförlust från isen, på samma sätt som de flesta av världens bergglaciärer och Grönlands kanter skulle fortsätta att förlora massa om temperaturen stabiliserades på moderna nivåer eftersom de har förts in i varmare luft precis när din isbit lades i varmt te.

Även om 10 tum inte låter som mycket, är det ett globalt genomsnitt. Vissa kustområden kommer att drabbas av mer, och högvatten och stormar utöver det kan bli ännu värre, så denna mycket havsnivåhöjning kommer att ha enorma samhälleliga, ekonomiska och miljömässiga konsekvenser.

Teamet vet inte hur lång tid det kommer att ta för all den dömda isen att smälta, men med en välgrundad gissning skulle det förmodligen vara i slutet av detta århundrade eller åtminstone 2150.

Teamet sa att detta faktiskt är ett bästa scenario. Året 2012 (och i en annan grad 2019) var ett enormt smältår, då jämvikten mellan att addera och subtrahera is var som mest ur balans. Om jorden börjar genomgå fler år som 2012, kan Grönlands smälta utlösa 30 tum av havsnivåhöjning. Dessa två år verkar extrema nu, men år som ser normala ut nu skulle ha varit extrema för 50 år sedan.

Det är så klimatförändringarna fungerar, dagens extremvärden blir morgondagens medelvärden.

Var den första att kommentera

Leave a Reply

%d bloggers like this: