Social Climate Tech News

Mon 29 2022
Image

Redan krympt till hälften, schweiziska glaciärer smälter snabbare

by bernt & torsten

Schweiz 1 400 glaciärer har förlorat mer än hälften av sin totala volym sedan början av 1930-talet, har en ny studie funnit, och forskare säger att isens reträtt accelererar i en tid av växande oro för klimatförändringar.

ETH Zürich, ett respekterat federalt polytekniskt universitet, och det schweiziska federala institutet för skog-, snö- och landskapsforskning tillkännagav resultaten från den första rekonstruktionen av isförlust i Schweiz på 1900-talet, delvis baserat på en analys av förändringar till glaciärernas topografi sedan 1931.

Forskarna uppskattade att isvolymerna på glaciärerna hade minskat med hälften under de efterföljande 85 åren – fram till 2016. Sedan dess har glaciärerna förlorat ytterligare 12 %, under bara sex år. Rapporten publicerades i den vetenskapliga tidskriften The Cryosphere.

Per område uppgår Schweiz glaciärer till ungefär hälften av alla de totala glaciärerna i de europeiska alperna.

Teamen byggde på en kombination av långtidsobservationer av glaciärer. Det inkluderade mätningar i fält och flyg- och bergstoppfotografier – inklusive 22 000 tagna från toppar mellan de två världskrigen. Genom att använda flera källor kunde forskarna fylla i luckorna. Endast ett fåtal av Schweiz glaciärer har studerats regelbundet genom åren.

Forskningen involverade att använda decennier gamla tekniker för att möjliggöra jämförelser av formen och positionen för bilder av terräng, och användningen av kameror och instrument för att mäta vinklar på landområden. Teamen jämförde glaciärernas yttopografi vid olika ögonblick, vilket möjliggjorde beräkningar av isvolymernas utveckling.

Inte alla schweiziska glaciärer har förlorat is i samma takt, sa forskarna. Höjd över havet, mängder skräp på glaciärerna och plattheten hos en glaciärs “nos” – dess lägsta del, som är den mest sårbara för smältning – alla påverkar hastigheten för isens reträtt.

Forskarna fann också att två perioder – på 1920- och 1980-talet – faktiskt upplevde sporadisk tillväxt i glaciärmassan, men det överskuggades av den bredare nedgångstrenden.

Det kan få breda konsekvenser för Schweiz långsiktiga energikällor, eftersom vattenkraft producerar nästan 60 % av landets el, enligt statliga uppgifter.

Share:

Leave A Comment