Druk op "Enter" om naar de inhoud te gaan

Smeltend "zombie-ijs" in Groenland kan ervoor zorgen dat de zeespiegel met 10 centimeter stijgt

Zombie-ijs van de enorme Groenlandse ijskap zal uiteindelijk de wereldwijde zeespiegel met minstens 10 centimeter op zichzelf verhogen, volgens een studie die maandag is vrijgegeven.

Zombie of gedoemd ijs is ijs dat nog steeds vastzit aan dikkere ijsgebieden, maar niet langer wordt gevoed door de grotere gletsjers. Dat komt omdat de moedergletsjers minder sneeuw krijgen. Ondertussen smelt het gedoemde ijs door klimaatverandering, zei een glacioloog van de Geological Survey of Denmark and Greenland.

Het is dood ijs. Het zal gewoon smelten en verdwijnen van de ijskap

De onvermijdelijke tien centimeter in de studie is meer dan twee keer zoveel zeespiegelstijging als wetenschappers eerder hadden verwacht van het smelten van de ijskap van Groenland. De studie in het tijdschrift Nature Climate Change zei dat het maar liefst 30 inch kon bereiken. Daarentegen voorspelde het rapport van het Intergovernmental Panel on Climate Change van vorig jaar een bereik van 2 tot 5 inch van waarschijnlijke zeespiegelstijging door het smelten van groenlands ijs tegen het jaar 2100.

Wat de onderzoekers voor de studie deden, was kijken naar het ijs in balans. In perfect evenwicht stroomt de sneeuwval in de bergen van Groenland naar beneden en laadt de zijkanten van gletsjers op en verdikt ze, waardoor wat aan de randen smelt in evenwicht wordt gebracht. Maar in de afgelopen decennia is er minder aanvulling en meer smelten geweest, waardoor onbalans is ontstaan. De auteurs van de studie keken naar de relatie tussen wat wordt toegevoegd en wat verloren gaat en berekenden dat 3,3% van het totale ijsvolume van Groenland zal smelten, ongeacht wat er gebeurt als de wereld de koolstofvervuiling vermindert, zei Colgan.

Een van de auteurs van de studie zei dat meer dan 120 biljoen ton ijs al gedoemd is om te smelten door het onvermogen van de opwarmende ijskap om de randen aan te vullen. Wanneer dat ijs smelt in water, als het zich alleen over de Verenigde Staten concentreert, zou het 37 voet (11 meter) diep zijn.

Dit is de eerste keer dat wetenschappers een minimaal ijsverlies berekenden – en bijbehorende zeespiegelstijging – voor Groenland, een van de twee enorme ijskappen van de aarde die langzaam krimpt als gevolg van klimaatverandering door het verbranden van kolen, olie en aardgas. Wetenschappers gebruikten een geaccepteerde techniek om het minste ijsverlies te berekenen, het verlies dat wordt gebruikt op berggletsjers voor het hele gigantische bevroren eiland.

Je hebt massaverlies van het ijs gepleegd, op dezelfde manier dat de meeste berggletsjers van de wereld en de randen van Groenland massa zouden blijven verliezen als de temperaturen op moderne niveaus stabiliseerden omdat ze in warmere lucht zijn gebracht, net zoals je ijsblokje in hete thee werd gedaan.

Hoewel 10 inch niet veel klinkt, is het een wereldwijd gemiddelde. Sommige kustgebieden zullen meer lijden, en hoogwater en stormen daarbuiten kunnen nog erger worden, dus deze zeespiegelstijging zal enorme maatschappelijke, economische en ecologische gevolgen hebben.

Het team weet niet hoe lang het zal duren voordat al het gedoemde ijs smelt, maar met een goed onderbouwde gok zou het waarschijnlijk tegen het einde van deze eeuw of minstens 2150 zijn.

Het team zei dat dit eigenlijk een best-case scenario is. Het jaar 2012 (en tot op zekere hoogte 2019) was een enorm smeltjaar, waarin het evenwicht tussen het optellen en aftrekken van ijs op zijn best uit balans was. Als de aarde meer jaren zoals 2012 begint te ondergaan, kan de smelt van Groenland 30 centimeter zeespiegelstijging veroorzaken. Die twee jaar lijken nu extreem, maar jaren die er nu normaal uitzien, zouden 50 jaar geleden extreem zijn geweest.

Zo werkt klimaatverandering, de uitschieters van vandaag worden de gemiddelden van morgen.

Wees de eerste om reactie te geven

Leave a Reply

%d bloggers like this: