Tryck "Enter" för att gå vidare till kommentarer

Världens skogar gör mer än att bara lagra kol, visar ny forskning

Nya data tyder på att skogar hjälper till att hålla jorden minst en halv grad svalare, vilket skyddar oss från effekterna av klimatkrisen

Världens skogar spelar en mycket större och mer komplex roll för att tackla klimatkrisen än man tidigare trott, på grund av deras fysiska effekter på globala och lokala temperaturer, enligt ny forskning.

Skogens roll som kolsvampar är väl etablerad. Men omfattande nya data tyder på att skogar ger klimatfördelar långt utöver att bara lagra kol, och hjälper till att hålla luften nära och långt borta sval och fuktig på grund av hur de fysiskt omvandlar energi och vatten.

Studien, som är den första som pekar ut fördelarna med icke-koldioxid från olika skogar, fann att bandet av tropiska regnskogar som sträcker sig över Latinamerika, Centralafrika och Sydostasien genererar de mest lokala och globala fördelarna.

Forskare från USA och Colombia fann att övergripande skogar håller planeten minst en halv grad Celsius svalare när biofysiska effekter – från kemiska föreningar till turbulens och reflektion av ljus – kombineras med koldioxid.

I tropikerna – från Brasilien och Guatemala till Tchad, Kamerun och Indonesien – är kyleffekten mer än en grad. Kort sagt, medan alla skogar ger flera fördelar, är vissa viktigare än andra för att hålla klimatet stabilt.

Trots de växande bevisen på att skogar ger otaliga klimatfördelar, ses träd fortfarande som kolkolvar av många beslutsfattare inom klimatförändringsarenan.

Avskogning har förödande effekter på biologisk mångfald, livsmedelssäkerhet och global uppvärmning. En färsk rapport från Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) varnade för de katastrofala konsekvenser som mänskligheten står inför med stigande temperaturer.

Fynden, publicerade i tidskriften Frontiers in Forests and Global Change, tyder på att skogar är viktiga för begränsning och anpassning, kyler ner luften och skyddar oss från torka, extrem värme och översvämningar orsakade av klimatnedbrytning.

Skogskylning beror på en rad biofysiska effekter som den fysiska aspekten av trädens trä, löv och täthet, i motsats till biokemiska faktorer som kol.

Forskare fann att skogar släpper ut kemikalier som kallas biogena flyktiga organiska föreningar (BVOC) som skapar aerosoler som reflekterar inkommande energi och bildar moln – båda är kylande effekter. Samtidigt som de också leder till en uppbyggnad av två växthusgaser – ozon och metan – överväger kylningen uppvärmningen.

Djupa rötter, effektiv vattenanvändning och så kallad kapellgrovhet gör det också möjligt för skogen att mildra påverkan av extrem värme.

Dessa fysiska egenskaper tillåter träd att flytta värme och fukt bort från jordens yta där vi bor, vilket direkt kyler det lokala området och påverkar molnbildning och nederbörd – vilket har förgreningar långt borta.

I tropikerna, där lagring och lagring av kol i skogen är högst, förstärker de biofysiska effekterna av skog kolfördelarna. Med andra ord, tropisk avskogning ökar omedelbart extrem värme lokalt och minskar regional och lokal nederbörd.

Bättre skydd, expansion och förbättrad förvaltning av världens skogar anses av många experter vara bland de mest lovande naturbaserade lösningarna.

Var den första att kommentera

Leave a Reply

%d bloggers like this: