Social Climate Tech News

Thu 24 2022
Image

De bossen in de wereld doen meer dan alleen koolstof opslaan, blijkt uit nieuw onderzoek

by bernt & torsten

Nieuwe gegevens suggereren dat bossen helpen de aarde minstens een halve graad koeler te houden, waardoor we worden beschermd tegen de gevolgen van de klimaatcrisis

De bossen in de wereld spelen een veel grotere en complexere rol bij het aanpakken van de klimaatcrisis dan eerder werd gedacht, vanwege hun fysieke effecten op de wereldwijde en lokale temperaturen, volgens nieuw onderzoek.

De rol van bossen als koolstofschimmels is goed ingeburgerd. Maar uitgebreide nieuwe gegevens suggereren dat bossen klimaatvoordelen bieden die veel verder gaan dan alleen het opslaan van koolstof, en helpen de lucht dichtbij en ver weg koel en vochtig te houden vanwege hoe ze fysiek energie en water omzetten.

De studie, die de eerste is om te wijzen op de voordelen van niet-koolstofdioxide uit verschillende bossen, ontdekte dat de band van tropische regenwouden die zich uitstrekt over Latijns-Amerika, Centraal-Afrika en Zuidoost-Azië de meeste lokale en wereldwijde voordelen genereert.

Onderzoekers uit de VS en Colombia ontdekten dat de algehele bossen de planeet minstens een halve graad Celsius koeler houden wanneer biofysische effecten – van chemische verbindingen tot turbulentie en reflectie van licht – worden gecombineerd met koolstofdioxide.

In de tropen – van Brazilië en Guatemala tot Tsjaad, Kameroen en Indonesië – is het afkoelende effect meer dan één graad. Kortom, hoewel alle bossen verschillende voordelen bieden, zijn sommige belangrijker dan andere om het klimaat stabiel te houden.

Ondanks het groeiende bewijs dat bossen talloze klimaatvoordelen bieden, worden bomen door veel besluitvormers in de arena van de klimaatverandering nog steeds gezien als koolstofflessen.

Ontbossing heeft verwoestende gevolgen voor de biodiversiteit, voedselzekerheid en de opwarming van de aarde. Een recent rapport van het Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) waarschuwde voor de catastrofale gevolgen waarmee de mensheid wordt geconfronteerd met stijgende temperaturen.

De bevindingen, gepubliceerd in het tijdschrift Frontiers in Forests and Global Change, suggereren dat bossen belangrijk zijn voor mitigatie en aanpassing, het koelen van de lucht en het beschermen van ons tegen droogtes, extreme hitte en overstromingen veroorzaakt door klimaatdegradatie.

Boskoeling is te wijten aan een reeks biofysische effecten, zoals het fysieke aspect van het hout, de bladeren en de dichtheid van bomen, in tegenstelling tot biochemische factoren zoals koolstof.

Onderzoekers ontdekten dat bossen chemicaliën afgeven die biogene vluchtige organische stoffen (BVOC) worden genoemd en die aerosolen creëren die binnenkomende energie reflecteren en wolken vormen – die beide verkoelende effecten hebben. Hoewel ze ook leiden tot een opeenhoping van twee broeikasgassen – ozon en methaan – weegt koeling op tegen opwarming.

Diepe wortels, efficiënt watergebruik en zogenaamde kapel onrust zorgen er ook voor dat het bos de invloed van extreme hitte kan verzachten.

Deze fysieke eigenschappen stellen bomen in staat om warmte en vocht weg te verplaatsen van het aardoppervlak waar we wonen, waardoor de omgeving direct wordt afgekoeld en wolkenvorming en neerslag worden beïnvloed – wat ver weg gevolgen heeft.

In de tropen, waar de opslag en opslag van koolstof in het bos het hoogst is, versterken de biofysische effecten van bossen de koolstofvoordelen. Met andere woorden, tropische ontbossing verhoogt onmiddellijk extreme hitte lokaal en vermindert regionale en lokale regenval.

Betere bescherming, uitbreiding en verbeterd beheer van de bossen in de wereld worden door veel experts beschouwd als een van de meest veelbelovende op de natuur gebaseerde oplossingen.

Share:

Leave A Comment