Social Climate Tech News

Mon 09 01 2023
Image

Den franska oppositionen varnar mot social oro efter EU: s koldioxidmarknadsreformer

by bernt & torsten

Beslutet att inkludera hushåll på EU: s karbon marknad orsakar en oro bland franska lagstiftare längst till höger och vänster i Europaparlamentet som är förenade i sin motstånd mot förslaget.

I slutet av december enades EU: s lagstiftare om att utvidga Blockets utsläppshandelssystem (ETS) till byggnads- och transportsektorn, inklusive privata hushåll.

Det nya koldioxid pris systemet – kallad ETS2 – kommer att gälla bensin, diesel och uppvärmningsbränslen som naturgas vars klimat värmnings utsläpp har fortsatt att stiga under åren trots försök att avkolisera.

Men medan parlamentet ville försena införandet av systemet fram till 2029, pressade EU-länder i ministerrådet för ett tidigare startdatum och båda sidor i slutändan komprometterades 2027. Detta beslut lämnar en bitter eftertåd för franska lagstiftare längst till höger och båda sidor komprometterade 2027.

Detta beslut lämnar en bitter efter smak för franska lagstiftare längst till höger och långt till vänster på hemicykeln som fortsätter att motsätta sig texten och ser beslutet som ett “förråd mot deras mandat”.

Trots ett samtidigt beslut att inrätta en social klimatfond (SCF) värt 87 miljarder euro, varnade franska ledamöterna mot en social uppror som liknar den som inleddes av Yellow Vests -rörelsen i Frankrike.”

ETS2 är i sin natur i motsats till social rättvisa, proportionellt kommer ETS2 att göra de som redan är mest drabbade av krisen at betala mer.

Detta är oavsett skyddsåtgärder som fördes in under förhandlingarna mellan kommissionen, parlamentet och rådet, att ett beslut att öka SCF från 72 miljarder euro till 87 miljarder euro. EU-lagstiftare till höger är av liknande syn.

EU godkänner koldioxidskatt vid uppvärmning och transport, mjukad av nya sociala klimatfonder EU-lagstiftare enades tidigt på söndagen (18 december) för att införa ett kolpris på byggnader och vägtransportbränslen, med en ny social klimatfond på 87 miljarder euro inrättade i parallellt.

Att dämpa påverkan på hushållen och hjälpa dem att investera i gröna lösningar. Strikta förhållanden Canfin, som kommer från Centrist Renew Europe -gruppen av den franska presidenten Emmanuel Macron, försvarade beslutet.

Enligt honom planeras integrationen av hushåll i EU -karbon marknaden under ”mycket strikta förhållanden”. Först är CO2 -priset på ETS2 begränsad till € 45 per ton fram till 2030, vilket redan liknar € 44,9 tillämpad i Frankrike.

Och de intäkter som samlas in enligt systemet måste användas för att finansiera gröna investeringar för hushåll, i områden som ren rörlighet och renovering av bostäder.

Samtidigt kommer den sociala klimatfonden i kraft 2026, ett år innan ETS2, som kommer att ge EU-länder de finansiering som krävs för att hjälpa hushållen i övergången.

Med dessa försiktighetsåtgärder och ökningen av finansiering är ”social och klimaträtt grunden för detta avtal”, kompromissen som ett resultat av parlamentet och rådet med ”att göra medgivanden på båda sidor.

Planerad EU: s karbon marknads reform är “politiskt självmord”, varnar franska MEP -planer för att utöka EU: s karbon marknad till transport och byggnader skulle vara “politiskt självmord” och risk

Tidigt antagande av en ny koldioxidskatt på bränslen i Frankrike var exakt vad som drev gula väströrelsen 2017 och 2018. Minnet är “fortfarande väldigt starkt och kan förvandlas till ett nytt allmänt uppror.

Europeiska Parlamentet kommer att ta en formell omröstning under de kommande veckorna för att gummi stämpla avtalet som träffades i december. Med stöd från de viktigaste politiska grupperna bör förslaget antas med en tydlig majoritet.

Share: