Social Climate Tech News

Wed 16 2022
Image

De wereld moet 3,5 biljoen dollar per jaar uitgeven om de klimaatverandering te bestrijden.

by bernt & torsten

Het vinden van de balans tussen energiezekerheid en het verminderen van broeikasgassen is nog nooit zo moeilijk geweest. Toch heeft meer dan een derde van ‘s werelds grootste overheidsbedrijven beloofd om tegen 2050 netto nul te bereiken, en het aantal groeit: in het VK, Frankrijk en Duitsland is het meer dan tweederde.

Eerder dit jaar schatte McKinsey dat om tegen 2050 netto nulemissies te bereiken, nog eens $ 3,5 biljoen per jaar moet worden geïnvesteerd in fysieke activa voor energie- en landgebruikssystemen. Het is de grootste herverdeling van kapitaal in de geschiedenis.

Grote bedrijven en leiders zullen zich niet laten weerhouden door de uitdagingen van het moment om de grote beslissingen en investeringen te nemen die nodig zijn voor de overgang. Bedrijven die moedig handelen, zullen zichzelf positioneren om nieuwe soorten blijvende waarde voor de toekomst te creëren en nieuwe marktkansen voor hun organisaties te benutten. Bedrijven die dat niet doen, zullen de komende decennia waarschijnlijk een inhaalslag maken.

We moeten een wereldwijd energiesysteem koesteren dat betrouwbaar, schoon, betaalbaar en veilig is. Het oplossen van dit raadsel vereist een combinatie van idealisme en realisme.

Het is belangrijk om de omvang van de uitdaging te erkennen: op dit moment is 80 procent van de wereldwijde energievoorziening afkomstig van kolen, gas en olie. Nu de winter op het noordelijk halfrond lonkt, maken veel mensen zich begrijpelijkerwijs meer zorgen over hun rekeningen dan over de doelen van de energietransitie. In ontwikkelingslanden, die weinig hebben gedaan om de klimaatcrisis te creëren, is het ook begrijpelijk dat toegang tot energie een topprioriteit is.

Hoge inflatie. Conflict in Oekraïne. politieke instabiliteit. Pijn bij de pomp en elektriciteitsmeter.

Toch is het mogelijk voor bedrijven om momentum te ontwikkelen in de richting van netto-nul, terwijl ze het licht aan houden en de aandeelhouders dienen. Om dit te doen, vallen drie principes op.

Grijp de kansen die de transitie biedt

McKinsey-analyse toont aan dat de vraag naar groene aanbiedingen in slechts 11 categorieën tegen 2030 meer dan $ 12 biljoen aan jaarlijkse omzet zou kunnen genereren. Het verklaart de golf van kapitaalinput in duurzame goederen en diensten, waaronder materialen, klimaattechnologie en energie. Het hebben van een private equity-mentaliteit – op schaal investeren in een verscheidenheid aan technologieën en deals – is van cruciaal belang om dat mogelijk te maken.

Investeer in zowel huidige als toekomstige oplossingen

Netto nul in 2050 is een ambitieus doel – maar er zijn nog 28 jaar te gaan. Voor bedrijven is het werkingsprincipe om korte termijn, “no regrets” bewegingen in evenwicht te brengen met grote langetermijninvesteringen. Ze kunnen beginnen met het verminderen van de koolstofemissies van hun kernactiviteiten door middel van initiatieven die zichzelf terugverdienen: efficiëntie, ontwerp, afvalvermindering en de introductie van schonere energiebronnen. Tegelijkertijd kunnen bedrijven geleidelijk opkomende technologieën introduceren en werken aan processen, zoals het moderniseren van het net en het omzetten van methaanafgiftesystemen in schone brandstofnetwerken, wat cruciaal zal zijn voor decarbonisatie op lange termijn.

Nu de koolstofregulering waarschijnlijk zal worden aangescherpt, zullen sectoren met hoge emissies zoals staal, cement, mijnbouw, chemicaliën en energie technologieën zoals het gebruik en de opslag van kooldioxide (CCUS), waterstof, energieopslag en negatieve emissies moeten integreren. Deze technologieën zijn duur, maar hun kosten dalen al.

Vorm partnerschappen

Het handhaven van veerkracht en winstgevendheid terwijl de inspanningen worden opgeschaald om netto nul te bereiken, zal ingewikkeld zijn, maar bedrijven hoeven het niet alleen te doen. Partnerschappen kunnen helpen.

En de kans is om vrijwillige koolstofmarkten te starten en uit te breiden, kan een economisch efficiënte manier zijn die de uitstoot vermindert. Deze werken het beste met veel spelers om te kopen en verkopen. Vrijwillige koolstofmarkten kunnen investeringen in schone energie betaalbaarder maken en eerder op de markt brengen. Schone brandstofconsortia, zoals die ontwikkeld rond waterstofhubs, kunnen innovatie versnellen, risico’s verminderen en kosten spreiden.

Het is nog niet zeker dat de wereld alles zal doen wat nodig is om de $ 3,5 biljoen te vinden die jaarlijks nodig is om over te stappen. Wat zeker is, is dat bedrijven hun steentje kunnen bijdragen om de transitie te ondersteunen en nieuwe bronnen van concurrentievoordeel te behalen. De keuze is om deel uit te maken van de golf van verandering of om meegesleurd te worden door het tij.

Share: