Tryck "Enter" för att gå vidare till kommentarer

Vindenergi från Irlands Atlantkust kan driva nästan 50 miljoner hushåll i Europa

Den irländska regeringen lägger grunden för vad den kallar en ”varaktig regim” av vindkraft i Irland som så småningom kan ge tillräcklig kraft för mellan 21 miljoner och 49 miljoner hem, har energiministern sagt.

Energiministern sa att Irlands mål för vindkraft är 7 gigawatt (GW) år 2030 – tillräckligt för att driva cirka 5 miljoner hushåll – men att vindpotentialen i Nordatlanten runt Irland är sådan att det är möjligt att generera mellan 30GW och 70GW.

När vindenergin skalades upp skulle det både finnas varierande utbud och varierande efterfrågan på grund av vindens sporadiska karaktär. Att väte skulle spela en roll – precis som batterier – för att omvandla vindenergi till en lagringsbar form. I denna omvandling skulle vindenergi användas för att separera vatten i dess elementära delar, vilket gör att väte kan isoleras och sedan lagras.

Irland hade utvecklat landbaserad vindkraft och gick nu vidare till nästa fas, som var havsvind, solenergi och lagring. Han sa att den första fasen skulle äga rum nästa månad med auktioner för sju offshore-projekt. Sex av dem skulle ligga utanför östkusten (där det finns grunda stränder) och en på västkusten.

Dessa projekt måste börja levereras senast 2026 eller 2027 om Irland ska nå sitt 2030-mål för förnybar energi.

Den andra fasen skulle vara att identifiera andra platser i Atlanten utanför sydvästra, västra och nordvästra kusterna. Områden skulle utpekas där det fanns störst potential för vindkraft och att föra den till land och in i elnätet.

Den irländska regeringen var fast besluten att gå ”full lutning för vad vi kallar den bestående regimen där vi ökar till 30GW och potentiellt 70GW effekt”. I den stora omfattningen av produktion skulle Irland sälja stora överskott av energi till andra länder i EU och till Storbritannien, om effektiva lagringslösningar kunde hittas.

Ministern sa att fas 2 inte skulle kontrakteras eller överenskommas under denna regerings livstid, men han ville ge en tydlig färdriktning under dess mandatperiod.

Energiministern sa att det var slutet på vägen för en utvecklarledd vindstrategi. Staten skulle ta risken för inskränkning (till exempel när det inte blåser) när strategin implementeras. ”Det tvingar oss att balansera användningen av den kraften mitt i natten, eller när det är inskränkning … Vi vill minska risken. Vi tar fram sätt att använda kraften när vi har överskottskraft.”

Var den första att kommentera

Leave a Reply

%d bloggers like this: