Social Climate Tech News

Sat 12 2022
Image

Tijd om te feesten, want regeringen doen niets aan klimaatverandering

by bernt & torsten

Wat gaan we nu doen? Haal gewoon de drank en drugs tevoorschijn om te feesten totdat het allemaal eindigt. Nu onze huidige wereldsituatie nog niet somber genoeg was, verschijnt er nu dagelijks doemnieuws over het klimaat.

Smeltend ijs, ontdooiende permafrost, verhoogde methaanuitstoot, overstromingen en voedseltekorten. Soms voelt alles hopeloos alsof we net zo goed kunnen gaan liggen en sterven. Maar in plaats daarvan moeten we het leven gewoon omarmen het leven dat we nog hebben, en gewoon drank drinken of drugs gebruiken die we genieten tot het bittere einde.

We rijden op een snelweg richting klimaat hel, met onze voet nog op het gaspedaal,

Met alle alarmberichten die de afgelopen tijd zijn binnengekomen dat het ijs sneller smelt dan de wetenschappers tot nu toe dachten en dat we op het punt staan het doel van 1,5 graden met een ruime marge te missen.

Noch politici, noch iemand anders kan ons tot leven wekken om de eenvoudige reden dat we al wakker zijn.We weten dat alles naar de hel gaat met onze planeet.Constant herinnerd worden maakt ons meer depressief en uitgeput dan bruikbaar.

Want de relevante vraag is dat als we weten dat het recht op het bos afgaat, waarom doen we dan niet meer om de ontwikkeling te stoppen zolang het kan?

Het antwoord is even simpel als triest:

Omdat onze samenlevingen vastzitten in de energieafhankelijkheid waarop we ze hebben gebouwd. Het is niet mogelijk om onze afhankelijkheid van fossiele energie in korte tijd in te ruilen voor fossielvrije energie.Als we morgen allemaal stoppen met autorijden en alle industrieƫn die koolstofdioxide uitstoten stilleggen, kunnen we het doel van 1,5 graden bereiken, maar onze samenlevingen zullen sterven.

Vangst 22

We zitten vast in een catch-22 waar we, om te overleven, het gebruik van gas, olie en steenkool tot op zekere hoogte moeten laten doorgaan, terwijl we nu weten dat het de planeet op de lange termijn vernietigt.De geleidelijke overgang die nodig is om de overgang op een redelijk pijnloze manier te maken, gaat te langzaam om de eenvoudige reden dat we te laat zijn begonnen.

Dus wat kunnen we doen?

Sommigen raken zo gefrustreerd dat ze zich aan de weg vastlijmen en het verkeer blokkeren of tomatensoep naar iconische kunstwerken gooien.Het ontbreekt niet aan kennis van wat er staat te gebeuren, maar aan een vermogen om op een ordelijke en goed georganiseerde manier de landen van de wereld en de fossiele industrie tegelijkertijd van richting te laten veranderen.

Dat vermogen wordt er niet beter op door het feit dat het politici zijn die om de vier jaar herkozen willen worden die het proces controleren.Politici die wij, althans in de democratieƫn van de wereld, zelf kiezen. Wanneer ze weigeren de noodzakelijke langetermijnbeslissingen te nemen, is dat omdat wij, als collectief, hen niet toelaten.

Nee, hoop ligt elders.Als we vandaag jong waren, redelijk intelligent en wetenschappelijk ingesteld, zouden we het als de belangrijkste taak, zelfs de plicht, zien om de energie van de toekomst, duurzaamheid en recycling te onderzoeken.Nieuwe technologie is het enige dat de planeet kan redden wanneer we steeds meer krijgen en tegelijkertijd onze klimaatvoetafdruk moeten verkleinen.

Volgende week passeren we acht miljard mensen op Aarde.Honderd jaar geleden waren we nog geen twee miljard.

Denkt u dat deze toename van mensen iets te maken heeft met de toename van de uitstoot?

Veelbelovende technieken

In het zuiden van Frankrijk wordt een enorme fusiereactor gebouwd die op zeewater als brandstof zal draaien en geen gevaarlijke emissies zal produceren.Als je erin slaagt om die technologie op grote schaal te laten werken, zullen de energieproblemen van de wereld grotendeels zijn opgelost.

Groene waterstof is verder ontwikkeld en zal de basis worden voor fossielvrij staal dat in Zweden wordt geproduceerd.De rijke landen van de wereld zouden veel meer moeten investeren in gezamenlijk onderzoek naar de ontwikkeling van de energie van de toekomst.

Het is energie die onze welvaart heeft opgebouwd op hetzelfde moment dat het de zaden van onze eigen ondergang bevat.Nu moeten we nieuwe energiebronnen vinden als we op de lange termijn willen overleven.Zon en wind zijn fantastisch, maar we moeten de technologie ontwikkelen zodat de energie lang kan worden opgeslagen en gebruikt wanneer er geen wind is of wanneer de zon schijnt in afwezigheid.

De elektrische auto’s die als onze redding worden gezien, hebben grote hoeveelheden zeldzame aardmetalen in hun batterijen nodig.Er mag geen elektrische auto worden gebouwd zonder dat de producent garandeert dat deze metalen tot op de laatste gram worden gerecycled.

Natuurlijk is het belangrijk dat we blijven proberen de uitstoot te verminderen, maar de realiteit laat zien dat het niet zo goed gaat.Geen enkel land is sinds 2015 zijn verplichtingen in het Akkoord van Parijs nagekomen. Integendeel, de uitstoot neemt toe.Nieuwe technologie en onderzoek zijn cruciaal voor ons succes.De mens is gemaakt om vooruit te gaan.Niet achterlijk.

Record vaccin

Toen president John F. Kennedy het doel verklaarde om een man op de maan te zetten, duurde het slechts negen jaar voordat de Verenigde Staten slaagden.Met rekenkracht die tegenwoordig in een mobiele telefoon past.

Toen in 2020 de coronapandemie uitbrak, hadden wetenschappers al lang gewaarschuwd voor een pandemie.Weinigen luisterden.We waren slecht voorbereid.Maar de wereld verzamelde zich.In minder dan een jaar tijd werden een aantal verschillende vaccins ontwikkeld.Het is dezelfde houding die we nu moeten hebben.Mensen hebben een enorme capaciteit wanneer we besluiten iets te doen.

We zullen niet gaan liggen en sterven, het leven is een feest, een kort feest voor de planeet, laten we gewoon feesten tot het einde. Tot het einde zullen we elke ochtend opstaan en blijven vechten voor onze overleving en om te feesten. Wat er ook gebeurt.

Het leven is een feest

Share:

Leave A Comment