Social Climate Tech News

Fri 18 2022
Image

Het verminderen van de wereldwijde vraag naar energie is de sleutel tot het verminderen van emissies

by bernt & torsten

2022 was het jaar van aanhoudende droogte die resulteerde in wijdverspreide bosbranden, gewastekorten en hittegolven wereldwijd, waardoor het glashelder werd dat klimaatverandering een onmiddellijke, niet een toekomstige, crisis is.

Paradoxaal genoeg, zoals een groep vooraanstaande klimaatwetenschappers in april 2022 opmerkte, zijn de politieke reacties op de crisis tot nu toe gecentreerd rond klimaatdoelen voor de lange termijn in plaats van onmiddellijke actie.

Regeringen hebben de krantenkoppen gehaald met ambitieuze doelen uit het midden van de eeuw, maar verwaarlozen grotendeels robuuste kortetermijnplannen die een impact hebben op het meest cruciale moment: nu.

Op het moment van schrijven hebben slechts 24 landen sinds COP26 nieuwe of geactualiseerde nationaal bepaalde bijdragen (NDC’s) ingediend, hoewel dit expliciet werd gevraagd in het Klimaatpact van Glasgow.

Wereldwijde vraag naar energie moet dalen

Een probleem dat onvoldoende is aangepakt, is de wereldwijde vraag naar energie. We zien een enorme en noodzakelijke uitbreiding om de aanbodzijde van de groene vergelijking aan te pakken door hernieuwbare energie op te schalen, maar zelfs deze investeringen in groene energie zullen niet genoeg zijn om de wurggreep van fossiele brandstoffen op de wereld te stoppen.

Om de rol van elektriciteit in de energiemix te vergroten, is het een fundamenteel maar vaak over het hoofd gezien feit dat we de vraag naar energie in de eerste plaats moeten verminderen. Zoals de grafiek illustreert, als we geen aandacht besteden aan het versnellende energieverbruik, zal de uitbreiding van hernieuwbare energie niet eens in de buurt van voldoende zijn.

Het zal uiterst moeilijk en duurder zijn om onze wereldwijde klimaatdoelstellingen te bereiken als we de toenemende vraag naar energie niet aanpakken, vooral in opkomende economieën.

Het goede nieuws is dat we deze onevenwichtigheid kunnen oplossen door prioriteit te geven aan de introductie van energie-efficiënte oplossingen. Energie-efficiëntie betekent simpelweg minder energie gebruiken om dezelfde taak uit te voeren – dat wil zeggen, het elimineren van energieverspilling.

In verschillende sectoren wordt dagelijks overal energie verspild. In de transportsector verbranden inefficiënte voertuigen en schepen veel meer brandstof dan nodig is, terwijl inefficiënte elektromotoren in de industriële sector energie verspillen en de overtollige warmte die wordt gegenereerd door de productie nergens voor wordt gebruikt.

En in gebouwen – zowel commercieel als residentieel – worden elke dag enorme hoeveelheden energie verspild omdat eenvoudige en relatief goedkope maatregelen om de gebruikte energie te bewaken en te beheersen niet aanwezig zijn.

We hebben de technologie om dit afval te elimineren; Nu hebben we de actie nodig.

Naarmate economieën groeien en zich aanpassen aan een warmer klimaat, vooral in het Zuiden, heeft een groeiende vraag naar koeling het potentieel om een aanzienlijke toename van de uitstoot van broeikasgassen te stimuleren. De voorspelling van het Internationaal Energieagentschap voor de wereldwijde voorraad airconditioners van 1990-2050 is een grimmige herinnering dat de vraag naar koeling exponentieel groeit.

Ruimtekoeling was goed voor bijna 16% van de totale elektriciteit die in gebouwen werd gebruikt, of ongeveer 2.000 terawattuur (TWh) van het eindverbruik van elektriciteit in 2021. Dit zette druk op elektriciteitsnetten, omdat ruimtekoeling in sommige landen meer dan 70% van de piekvraag naar residentiële elektriciteit op extreem warme dagen kan vertegenwoordigen. De energievraag naar ruimtekoeling in gebouwen zou tegen 2050 meer dan verdrievoudigd kunnen zijn.

Maar met bestaande energie-efficiënte oplossingen kunnen we de uitstoot van koeling verminderen. In airconditioningeenheden is er een enorme variatie in de energie die ze verbruiken met een verschil tot 70%. We kunnen bijna de helft van het wereldwijde energieverbruik voor koeling gebruiken door simpelweg te kiezen voor efficiënte alternatieven. We kunnen ook beter worden in het aanpassen van koeling aan onze behoeften.

In Spanje worden kantoren alleen tijdens de zomermaanden gekoeld tot 27°C. We kunnen veel leren van dergelijke voorbeelden. Politiek gezien kan energie-efficiënte koeling worden versneld door minimumnormen vast te stellen.

Share:

Leave A Comment