Social Climate Tech News

Fri 04 2022
Image

Minst 6 % av det globala fisket “troligen olagligt” eftersom fartyg stänger av spårningsenheter

by bernt & torsten

Upp till 6 % av den globala fiskeaktiviteten är dold eftersom kommersiella fartyg inaktiverar sina spårningssystem, en praxis som kan användas för att dölja illegalt fiske, enligt en ny studie.

Fartyg använder automatiska identifieringssystem (AIS), spårningsfyrar som gör att de kan lokaliseras på globala sjöfartskartor. Forskare tillämpade en maskininlärningsalgoritm på en datauppsättning av fiskefartygsaktivitet sammanställd av den ideella Global Fishing Watch, som inkluderade mer än 3,7 miljarder AIS-meddelanden från fiskefartyg mellan 2017 och 2019.

De upptäckte geografiska hotspots för fartyg som inaktiverade deras spårare, inklusive västra Afrika, Argentinas kust och nordvästra Stilla havet – vilket tyder på att dessa är platser där illegalt, orapporterat och oreglerat (IUU) fiske sannolikt kommer att äga rum.

IUU-fiske står för en femtedel av det globala fiskets fångster, vilket orsakar upp till 23,5 miljarder USD (20 miljarder pund) i ekonomiska förluster årligen. Det är det tredje mest lukrativa naturresursbrottet efter timmer och gruvdrift. Det är också en stor drivkraft för förstörelse av marina ekosystem och har kopplats till kränkningar av mänskliga rättigheter.

De fann att AIS-inaktivering är en riskfaktor för “två ondskefulla beteenden: fiske på otillåtna platser och otillåtna omlastningar”, säger Welch, vars forskning var knuten till National Oceanic and Atmospheric Administration (Noaa) och Southwest Fisheries Science Center.

Omlastning – lossning av varor från ett fartyg till ett annat – kan användas för att tvätta illegalt fångade skaldjur in i leveranskedjan och har kopplats till tvångsarbete och människohandel, sa Welch. Omlastning och illegalt fiske har en miljökostnad och skadar nationella intäkter och jobb, tillade hon.

AIS-system är inte universella mandat, och handlingen att inaktivera en AIS-enhet är inte olaglig i sig. Juridiska skäl för att inaktivera inkluderar att dölja en plats för konkurrenter och ibland pirater. Men fartyg som mörknar är en “stor röd flagga”, enligt Global Fishing Watch.

Studieresultaten tyder på att AIS-inaktivering var högst nära hotspots för omlastning och de maritima gränserna för länders exklusiva ekonomiska zoner (EEZ), särskilt omtvistade sådana. Mer än 40 % av de totala timmarna som förlorats på grund av misstänkt funktionshinder inträffade i fyra IUU-hotspots: nordvästra Stilla havet (13 %), bredvid Argentinas ekonomiska zon (16 %) och västafrikanska nationer (8 %) och nära Alaska (3%).

Snörpnotsfiskebåtar för tonfisk hade de högsta nivåerna av fartygsaktivitet som döljs av AIS-inaktivering (upp till 21 %), följt av bläckfisk-jiggers (upp till 7 %) och drivande långrev och trålare (båda upp till 5 %), fann rapporten .

När det gäller det totala antalet inaktiverande händelser hade Kina-flaggade fartyg flest följt av Taiwan, Spanien och USA, sa Welch. Med en bråkdel av den tid som gått förlorad till inaktiverande händelser hade Spanien högst, följt av USA, Taiwan och Kina. Men kinesiska flottor tillbringar längre tid till havs än andra nationers.

Share:

Leave A Comment