Druk op "Enter" om naar de inhoud te gaan

"Carbon timebomb": klimaatcrisis dreigt Congo's veengebieden te vernietigen

De veengebieden van Congo zijn een enorme koolstof “tijdbom” die de klimaatcrisis kan veroorzaken, heeft onderzoek aangetoond.

Veengebieden veranderden van het opslaan van koolstof naar het vrijgeven ervan in de atmosfeer toen het klimaat 5000 jaar geleden droger werd, toonde de studie aan, voordat het 2000 jaar geleden terugkeerde naar het accumuleren van koolstof.

Wetenschappers zijn nu bezorgd dat door de mens veroorzaakte opwarming van de aarde het fragiele systeem weer over de rand kan doen kantelen en de klimaatcrisis kan versnellen.

De veengebieden, die de Democratische Republiek Congo en de Republiek Congo omspannen, zijn de grootste in de tropen, met een oppervlakte van 17 m (42 m acres). Ze slaan een enorme hoeveelheid koolstof op – het equivalent van drie jaar wereldwijde uitstoot van fossiele brandstoffen. Ze worden ook bedreigd door houtkap en olie- en gaswinning.

Het onderzoek werd gepubliceerd in het tijdschrift Nature en gebruikte kernen die door de veenlagen werden genomen om de geschiedenis van veengebieden te reconstrueren. De verhouding waterstofisotopen in de was liet zien hoeveel regen er viel naarmate de bladeren groeiden. Het werk toonde aan dat droogte ervoor zorgde dat het grondwateroppervlak zonk, waardoor turf aan de lucht werd blootgesteld en verval.

Verder onderzoek is nodig om te bepalen hoeveel koolstof werd vrijgegeven tijdens het eerdere droge seizoen en hoe snel, zelfs als het minstens tientallen jaren of eeuwen duurde, aldus de onderzoekers.

Onderzoek gepubliceerd in september toonde aan dat vijf gevaarlijke omslagpunten mogelijk al zijn gepasseerd als gevolg van 1,1 graden opwarming van de aarde veroorzaakt tot nu toe door de mensheid, waaronder de ineenstorting van de ijskap van Groenland en door een belangrijke stroom in het noorden van de Atlantische Oceaan. De studie beschouwde het Congobekken als een potentieel keerpunt, maar vond onvoldoende bewijs.

Wees de eerste om reactie te geven

Leave a Reply

%d bloggers like this: