Social Climate Tech News

Wed 16 2022
Image

Verden skal bruge 3,5 billioner dollars om året på at bekæmpe klimaforandringerne.

by bernt & torsten

Det har aldrig været vanskeligere at finde balancen mellem energisikkerhed og reduktion af drivhusgasser. Alligevel har mere end en tredjedel af verdens største offentlige virksomheder lovet at nå netto nul inden 2050, og antallet vokser: i Storbritannien, Frankrig og Tyskland er det mere end to tredjedele.

Tidligere i år anslog McKinsey, at for at nå netto nulemissioner skal yderligere 3,5 billioner dollars om året investeres i fysiske aktiver til energi- og arealanvendelsessystemer inden 2050. Det er den største omfordeling af kapital i historien.

Store virksomheder og ledere vil ikke lade øjeblikkets udfordringer afskrække dem fra at træffe de store beslutninger og investeringer, der er nødvendige for at overgå. Virksomheder, der handler dristigt, vil positionere sig for at skabe nye typer varig værdi for fremtiden og fange nye markedsmuligheder for deres organisationer. Virksomheder, der ikke gør det, vil sandsynligvis finde sig selv at spille indhentning i de kommende årtier.

Vi skal pleje et globalt energisystem, der er pålideligt, rent, økonomisk overkommeligt og sikkert. At løse denne gåde vil kræve en kombination af idealisme og realisme.

Det er vigtigt at erkende udfordringens omfang: Lige nu kommer 80 % af den globale energiforsyning fra kul, gas og olie. Når vinteren lokker på den nordlige halvkugle, er mange mennesker forståeligt nok mere bekymrede over deres regninger end målene for energiomstillingen. I udviklingslandene, som ikke gjorde meget for at skabe klimakrisen, er det også forståeligt, at adgang til energi har højeste prioritet.

Høj inflation. Konflikt i Ukraine. politisk ustabilitet. Smerter ved pumpen og elmåleren.

Alligevel er det muligt for virksomheder at udvikle momentum mod netto-nul, samtidig med at lysene er tændt og betjener aktionærerne. For at gøre dette skiller tre principper sig ud.

Grib de muligheder, som omstillingen giver

McKinsey-analyse viser, at efterspørgslen efter grønne tilbud på tværs af kun 11 kategorier kan generere mere end $ 12 billioner årligt salg inden 2030. Det forklarer bølgen af kapitalinput i bæredygtige varer og tjenester, herunder materialer, klimateknologi og energi. At have en private equity-tankegang – at investere i stor skala i en række teknologier og tilbud – er afgørende for at få det til at ske.

Invester i både nuværende og fremtidige løsninger

Netto nul i 2050 er et ambitiøst mål – men der er 28 år tilbage. For virksomheder er driftsprincippet at balancere kortsigtede, “no regrets” bevægelser med store langsigtede investeringer. De kan starte med at reducere kulstofemissioner fra deres kerneforretning gennem initiativer, der betaler for sig selv: effektivitet, design, affaldsreduktion og introduktion af renere energikilder. Parallelt hermed kan virksomheder gradvist introducere nye teknologier og arbejde på processer, såsom modernisering af nettet og konvertering af metanleveringssystemer til rene brændstofnetværk, hvilket vil være afgørende for langsigtet dekarbonisering.

Med kulstofregulering, der sandsynligvis vil stramme, vil højemissionssektorer som stål, cement, minedrift, kemikalier og energi skulle integrere teknologier såsom kuldioxidanvendelse og -lagring (CCUS), brint, energilagring og negative emissioner. Disse teknologier er dyre, men deres omkostninger falder allerede.

Danne partnerskaber

Det vil være kompliceret at opretholde modstandsdygtighed og rentabilitet, mens indsatsen for at nå netto nul, men virksomheder behøver ikke at gøre det alene. Partnerskaber kan hjælpe.

Og muligheden er at starte og udvide frivillige kulstofmarkeder, kan være en økonomisk effektiv måde, der reducerer emissionerne. Disse fungerer bedst med mange spillere at købe og sælge. Frivillige kulstofmarkeder kan gøre investeringer i ren energi billigere og bringe dem på markedet tidligere. Konsortier for rene brændstoffer, som dem, der er udviklet omkring brintknudepunkter, kan fremskynde innovation, reducere risici og sprede omkostningerne.

Det er endnu ikke sikkert, at verden vil gøre, hvad der skal til for at finde de 3,5 billioner dollars, der kræves årligt for at overgå. Det, der er sikkert, er, at virksomhederne kan gøre deres for at støtte omstillingen og opnå nye kilder til konkurrencefordele. Valget er at være en del af forandringsbølgen eller at blive fejet med af tidevandet.

Share:

Leave A Comment