Social Climate Tech News

Tue 15 2022
Image

De sidste otte år har været de otte varmeste nogensinde, siger FN.

by bernt & torsten

De seneste otte år har været de otte varmeste nogensinde, viser en ny FN-rapport, der viser, at verden nu befinder sig dybt inde i klimakrisen. Den internationalt aftalte grænse på 1,5 grader for global opvarmning er nu “knap inden for rækkevidde”, hedder det.

Rapporten fra FN’s Meteorologiske Verdensorganisation (WMO) viser, hvordan rekordhøje drivhusgasser i atmosfæren får havniveau og is til at smelte til nye toppe og overpris af ekstremt vejr fra Pakistan til Puerto Rico.

Den skarpe vurdering blev offentliggjort på åbningsdagen for FN’s klimatopmøde Cop27 i Egypten, og FN’s generalsekretær advarede om, at “vores planet er på nippet til at nå vendepunkter, der vil gøre klimakaos irreversibelt”.

WMO vurderer, at den globale gennemsnitstemperatur i 2022 vil være omkring 1,15 grader over det førindustrielle gennemsnit (1850-1900), hvilket betyder, at hvert år siden 2016 har været et af de varmeste, der er registreret.

I de sidste to år har det naturlige klimafænomen La Niña faktisk holdt de globale temperaturer lavere, end de ellers ville have været. Det uundgåelige skift tilbage til El Niño-forholdene vil se temperaturerne stige endnu højere i fremtiden ud over den globale opvarmning.

WMO-rapporten sagde:

  • Kuldioxid, metan og lattergas er rekordhøjt i atmosfæren, mens udledningerne fortsætter. Den årlige stigning i metan, en potent drivhusgas, var den højeste nogensinde.
  • Havniveauet stiger nu dobbelt så hurtigt som for 30 år siden, og havene er varmere end nogensinde.
  • Rekorder for gletsjersmeltning i Alperne blev knust i 2022, med et gennemsnit på 13 fod (4 meter) tabt i højden.
  • Regn – ikke sne – blev for første gang registreret på den 3.200 meter høje top af Grønlands indlandsis.
  • Havisens areal i Antarktis faldt til sit laveste niveau nogensinde, næsten 1 m km2 under det langsigtede gennemsnit.
  • Jo større opvarmning, jo værre vil virkningerne være.

En række nylige rapporter signalerede, hvor tæt planeten er på en klimakatastrofe, med “ingen troværdig vej til 1.5C på plads” og det nuværende handlingsniveau, der ikke vil se noget fald i emissioner og global temperaturstigning med ødelæggende 2.5C.

Stigende global opvarmning gør ekstremt vejr mere alvorligt og mere almindeligt rundt om i verden. WMO-rapporten fremhævede tørken i Østafrika, hvor nedbøren har været under gennemsnittet i fire på hinanden følgende sæsoner, den længste i 40 år. Omkring 19 millioner mennesker lider nu under en fødevarekrise.

WMO-analysen rapporterede også:

  • Ødelæggende oversvømmelser i Pakistan med mindst 1.700 døde og 7,9 millioner mennesker fordrevet.
  • En række cykloner, der ramte det sydlige Afrika, som ramte Madagaskar hårdest med voldsom regn.
  • Usædvanlige hedebølger og tørke på den nordlige halvkugle, hvor Kina udholdt sin længste hedebølge nogensinde, Storbritannien passerede 40C for første gang og europæiske floder, herunder Rhinen, Loire og Donau, faldt til kritisk lave niveauer.
  • Orkanen Ian forårsager omfattende skader og tab af menneskeliv i Cuba og Florida.

Share: