Tryck "Enter" för att gå vidare till kommentarer

De senaste åtta åren var de åtta hetaste någonsin, säger FN

De senaste åtta åren var de åtta hetaste som någonsin registrerats, har en ny FN-rapport funnit, som visar att världen nu är djupt inne i klimatkrisen. Den internationellt överenskomna gränsen på 1,5 C för global uppvärmning är nu ”knappt inom räckhåll”, heter det.

Rapporten, från FN:s meteorologiska världsorganisation (WMO), visar hur rekordhöga växthusgaser i atmosfären driver havsnivån och isen att smälta till nya toppar och överladdning av extremväder från Pakistan till Puerto Rico.

Den skarpa bedömningen publicerades på öppningsdagen för FN:s klimattoppmöte Cop27 i Egypten och som FN:s generalsekreterare varnade för att ”vår planet är på väg att nå vändpunkter som kommer att göra klimatkaos oåterkalleligt”.

WMO uppskattar att den globala medeltemperaturen år 2022 kommer att vara cirka 1,15C över det förindustriella genomsnittet (1850-1900), vilket innebär att varje år sedan 2016 har varit ett av de varmaste som någonsin registrerats.

De senaste två åren har det naturliga klimatfenomenet La Niña faktiskt hållit de globala temperaturerna lägre än de annars skulle ha varit. Den oundvikliga bytet tillbaka till El Niño-förhållanden kommer att se temperaturerna stiga ännu högre i framtiden, utöver den globala uppvärmningen.

WMO-rapporten sa:

  • Koldioxid, metan och dikväveoxid är rekordhöga i atmosfären när utsläppen fortsätter. Den årliga ökningen av metan, en potent växthusgas, var den högsta någonsin.
  • Havsnivån stiger nu dubbelt så snabbt som för 30 år sedan och haven är varmare än någonsin.
  • Rekord för glaciärsmältning i Alperna slogs sönder 2022, med ett genomsnitt på 13 fot (4 meter) förlorat i höjd.
  • Regn – inte snö – registrerades på den 3 200 m höga toppen av Grönlands inlandsis för första gången.
  • Havsisområdet i Antarktis sjönk till sin lägsta nivå någonsin, nästan 1 m km2 under långtidsgenomsnittet.
  • Ju större uppvärmning, desto värre blir effekterna.

En serie senaste rapporter signalerade hur nära planeten är en klimatkatastrof, med ”ingen trovärdig väg till 1,5C på plats” och den nuvarande åtgärdsnivån som är inställd på att inte se något fall i utsläpp och global temperaturökning med förödande 2,5C.

Den stigande globala uppvärmningen gör extremväder svårare och vanligare runt om i världen. WMO-rapporten lyfte fram torkan i östra Afrika, där nederbörden har varit under genomsnittet under fyra säsonger i följd, den längsta på 40 år. Omkring 19 miljoner människor lider nu av en livsmedelskris.

WMO-analysen rapporterade också:

  • Förödande översvämningar i Pakistan, med minst 1 700 döda och 7,9 miljoner människor på flykt.
  • En serie cykloner som drabbade södra Afrika, som drabbade Madagaskar hårdast med skyfall.
  • Exceptionella värmeböljor och torka på norra halvklotet, där Kina uthärdade sin längsta värmebölja någonsin, Storbritannien passerade 40C för första gången och europeiska floder inklusive Rhen, Loire och Donau som sjunker till kritiskt låga nivåer.
  • Orkanen Ian orsakar omfattande skador och förluster av människoliv på Kuba och Florida.

Var den första att kommentera

Leave a Reply

%d bloggers like this: