Social Climate Tech News

Mon 14 2022
Image

CO2-udledning: Ingen tegn på reduktion

by bernt & torsten

Den globale CO2-udledning er stadig for høj til at begrænse den globale opvarmning til 1,5 grader celsius. Dette er resultatet af den nuværende globale kulstofbudgetrapport.

Global Carbon Budget Report, der udarbejdes årligt af mere end hundrede forskere, analyserer den globale kulstofbalance. Han ser på de CO2-udledninger, der følger af brugen af kul, olie, gas og cement på den ene side og arealanvendelse, for eksempel gennem skovrydning, på den anden. Han ser også på de naturlige kulstofdræn, ligesom havene.

For 2022 forventer forskerne en samlet udledning på 40,6 milliarder ton CO2, hvilket overstiger udledningen i året før Covid 2019.

For at EU kan nå sine klimamål, skal emissionerne reduceres mere i fremtiden. Medlemsstaterne og Europa-Parlamentet blev enige om dette.

Næsthøjeste emissionsværdi i menneskets historie

Omkring ti procent af emissionerne kan spores tilbage til arealanvendelse, især skovrydning i troperne. De resterende halvfems procent kommer fra fossile kilder, herunder det øgede forbrug af olie som følge af genoplivningen af lufttrafikken efter coronavirus-nedlukningerne.

Med en stigning i CO2-udledningen fra fossile kilder på “kun” én procent i forhold til 2021 er stigningstakten lavere end i 2000’erne.

Om ni år kan grænsen på 1,5 grader overskrides

Hvis udledningerne forbliver på det nuværende niveau, er der 50 procent chance for, at den globale opvarmning vil blive overskredet med 1,5 grader celsius om bare ni år, konkluderer rapporten.

Emissionerne er ikke steget overalt. I Kina er de f.eks. faldet med 0,9 % i forhold til 2021 og med 0,8 % i EU. I Kina kan dette forklares med faldet i byggeaktiviteten forårsaget af pandemien og i Europa med lavere gasforbrug, fordi der er mindre af det til rådighed.

Uden naturlige CO2-dræn ville klimaforandringerne være meget værre

Forskere i USA og Indien ser en stigning i CO2-udledningen på henholdsvis 1,5 og 6 procent. Mens indenrigsflyvninger i USA i det væsentlige øger kulstofemissionerne, er der i Indien den fortsatte kraftige stigning i kulforbrænding.

De naturlige dræn omfatter havene, den såkaldte terrestriske biosfære – såsom skove og moser – og hvad der er tilbage i atmosfæren. De lagrer omkring halvdelen af alle CO2-emissioner, selv om deres lagringskapacitet falder med stigende klimaændringer. “Vi er ofte ikke klar over, hvilke fantastiske og gratis økosystemtjenester vi får fra den jordbaserede biosfære og fra havet,” siger Julia Pongratz.

Ellers ville klimaændringerne være dobbelt så kraftige.

Naturlig kulstoflagring tilgængelig hurtigere end højteknologiske løsninger
Det er så meget desto vigtigere at bevare eller udvide sådanne naturlige dræn. Dette bekræftes også af en nylig undersøgelse af klyngen “Net-Zero-2050” under Helmholtz Climate Initiative. Her sammenlignede forskere* naturlige CO2-reduktionsmetoder med tekniske muligheder – de såkaldte foranstaltninger til fjernelse af kuldioxid (CDR).

Deres konklusion: En udvidelse af naturlig kulstoflagring kan realiseres allerede i dag. På den anden side kan højteknologiske løsninger kun bruges i stor skala i år eller årtier.

Gennem genvædningsforanstaltninger er målet at reducere den årlige mængde drivhusgasser, der udvaskes fra drænede tørvemoser, med mindst 5 mio. ton CO2-ækvivalenter inden 2030. Drænet tørvemos forårsager i øjeblikket omkring 7,5 procent af drivhusgasemissionerne i Tyskland.

Share:

Leave A Comment