Social Climate Tech News

Thu 20 10 2022
Image

Witte Huis duwt onderzoek vooruit om aarde af te koelen door zonlicht terug te reflecteren

by bernt & torsten

Het Witte Huis coördineert een vijfjarig onderzoeksplan om manieren te bestuderen om de hoeveelheid zonlicht die de aarde bereikt te veranderen om de effecten van het broeikaseffect te verzachten, een proces dat soms zonne-geo-engineering of zonlichtreflectie wordt genoemd.

Het onderzoeksplan zal klimaatinterventies beoordelen, waaronder het spuiten van aerosolen in de stratosfeer om zonlicht terug in de ruimte te reflecteren, en moet doelen voor onderzoek bevatten, wat nodig is om de atmosfeer te analyseren en welke impact dit soort klimaatinterventies op aarde kunnen hebben, volgens het Witte Huis Office of Science and Technology Policy. Het Congres leidde ertoe dat het onderzoeksplan werd opgesteld in zijn uitgavenplan voor 2022, dat president Joe Biden in maart ondertekende.

Van sommige van de technieken, zoals het spuiten van zwaveldioxide in de atmosfeer, is bekend dat ze schadelijke effecten hebben op het milieu en de menselijke gezondheid. Maar wetenschappers en klimaatleiders die zich zorgen maken dat de mensheid haar emissiedoelstellingen zal overschrijden, zeggen dat onderzoek belangrijk is om erachter te komen hoe die risico’s het beste kunnen worden afgewogen tegen een mogelijk catastrofale stijging van de temperatuur op aarde.

Het voorbereiden van een onderwerp is een zeer voorbereidende stap, maar het is opmerkelijk dat het Witte Huis formeel bezig is met wat grotendeels wordt gezien als dystopische fantasie.

Zonlichtreflectie heeft het potentieel om het levensonderhoud van miljarden mensen veilig te stellen, en het is een teken van leiderschap van het Witte Huis dat ze vooruitgaan in onderzoek, zodat toekomstige beslissingen kunnen worden geworteld in de wetenschap, niet in geopolitiek brinkmanship.

Voor alle duidelijkheid, niemand zegt dat het aanpassen van zonlichtreflectie de oplossing is voor klimaatverandering. Het terugdringen van de uitstoot blijft een prioriteit.

Drie manieren om zonlicht te verminderen

Het idee van zonlichtreflectie verscheen voor het eerst in een rapport uit 1965 aan president Lyndon B. Johnson, getiteld “Restoring the Quality of Our Environment”, vertelde Keith aan CNBC. Het rapport dreef het idee om deeltjes over de oceaan te verspreiden tegen een kostprijs van $ 100 per vierkante mijl. Een verandering van één procent in de reflectiviteit van de aarde zou $ 500 miljoen per jaar kosten, wat “niet buitensporig lijkt”, aldus het rapport, “gezien het buitengewone economische en menselijke belang van het klimaat.”

Het geschatte prijskaartje is sindsdien gestegen. De huidige schatting is dat het $ 10 miljard per jaar zou kosten om een programma uit te voeren dat de aarde met 1 graad Celsius koelt, zei Edward A. Parson, hoogleraar milieurecht aan de rechtenfaculteit van UCLA. Maar dat cijfer wordt als opmerkelijk goedkoop beschouwd in vergelijking met andere initiatieven om de klimaatverandering te verminderen.

Een baanbrekend rapport dat in maart 2021 werd uitgebracht door de National Academies of Sciences, Engineering and Medicine, richtte zich op drie soorten geotechnische engineering voor zonne-energie: stratosferische aerosolinjectie, mariene wolk helderder en cirruswolkverdunning.

Stratosferische aerosolinjectie zou betekenen dat vliegtuigen in de stratosfeer vliegen, of tussen 10 mijl en 30 mijl in de lucht, een fijne mist spuiten die in de lucht zou hangen en een deel van de straling van de zon terug in de ruimte zou reflecteren.

Een alternatief voor een aerosol is zwaveldioxide, waarvan de verkoelende effecten bekend zijn van vulkaanuitbarstingen. De uitbarsting van Mount Pinatubo in 1991 spuwde bijvoorbeeld duizenden tonnen zwaveldioxide in de stratosfeer, waardoor de wereldwijde temperaturen tijdelijk met ongeveer 1 graad Fahrenheit daalden, volgens de VS. Geologisch onderzoek.

Ironisch genoeg, als de wereld de kolenverbranding vermindert om de koolstofemissies die de opwarming van de aarde veroorzaken te beteugelen, zullen we ook de zwaveldioxide-emissies elimineren die een deel van die opwarming verbergen.

Met andere woorden, we doen al tientallen jaren een vorm van zonlichtreflectie, maar op een ongecontroleerde manier, legt Kelly Wanser uit, uitvoerend directeur van SilverLining, een organisatie die onderzoek en bestuur van klimaatinterventies bevordert.

Het spuiten van zwavel in de stratosfeer is niet de enige manier om de hoeveelheid zonlicht die naar de aarde komt te manipuleren, en sommigen zeggen dat het niet de beste optie is.

Mariene wolken helderder betekent het verhogen van de reflectiviteit van wolken die zich relatief dicht bij het oppervlak van de oceaan bevinden met behulp van technieken zoals het spuiten van zeezoutkristallen in de lucht. Het ophelderen van mariene wolken krijgt over het algemeen minder aandacht dan stratosferische aerosolinjectie omdat het een half dozijn dozen tot enkele tientallen mijlen beïnvloedt en mogelijk slechts uren tot dagen zou duren, vertelde Parson aan CNBC.

Cirruswolkverdunning, de derde categorie die in het 2021-rapport van de National Academies wordt behandeld, omvat uitgedunde wolken op middenniveau, tussen 3,7 en 8,1 mijl hoog, om warmte van het aardoppervlak te laten ontsnappen. Het maakt technisch gezien geen deel uit van de overkoepelende categorie “zonne-geo-engineering” omdat het geen reflecterend zonlicht omvat, maar in plaats daarvan de emissie van thermische straling verhoogt.

Bekende risico’s voor mens en milieu

Er zijn aanzienlijke en bekende risico’s voor sommige van deze technologieën – in het bijzonder zwaveldioxide-aerosolinjectie.

Ten eerste zal het spuiten van zwavel in de atmosfeer “knoeien met de ozonchemie op een manier die het herstel van de ozonlaag zou kunnen vertragen”, vertelde Parson aan CNBC.

Het Protocol van Montreal dat in 1987 is aangenomen, reguleert en geleidelijk het gebruik van ozonafbrekende stoffen, zoals chloorfluorkoolwaterstoffen (HCFK’s) die vaak worden gebruikt in koel- en airconditioninginstallaties, maar dat genezingsproces is nog steeds aan de gang.

Bovendien komen sulfaten die in de atmosfeer worden geïnjecteerd uiteindelijk naar beneden als zure regen, waardoor de bodem, waterreservoirs en lokale ecosystemen worden aangetast.

Ten derde vormt de zwavel in de atmosfeer zeer fijne deeltjes die luchtwegaandoeningen kunnen veroorzaken.

De vraag is dus of deze bekende effecten meer of minder schadelijk zijn dan de opwarming die ze zouden compenseren.

De zwavel die al wordt uitgestoten door het verbranden van fossiele brandstoffen veroorzaakt milieuschade en doodt al tussen de 10 miljoen en 20 miljoen mensen per jaar als gevolg van aandoeningen van de luchtwegen, zei Parson.

Om zonlichtreflectietechnologie een hulpmiddel te laten worden in de gereedschapskist voor het beperken van klimaatverandering, moeten het publieke bewustzijn en wetgevers langzaam en gestaag groeien, volgens Tyler Felgenhauer, een onderzoeker van Duke University die het overheidsbeleid en risico bestudeert.

Nu onderzoeken of later verrast worden?

Sommige milieuactivisten beschouwen zonlichtreflectie als een “moreel risico”, omdat het een relatief eenvoudig en goedkoop alternatief biedt voor het werk van het verminderen van emissies.

Een experiment om stratosferische aerosolen te bestuderen door de Keutsch Group op Harvard werd in 2021 geannuleerd vanwege weerstand. Het experiment zou “de reputatie en geloofwaardigheid van het klimaatleiderschap bedreigen dat Zweden wil en moet nastreven als de enige manier om effectief met de klimaatcrisis om te gaan: krachtige actie voor een snelle en rechtvaardige overgang naar emissievrije gemeenschappen, 100% hernieuwbare energie en de sluiting van de fossiele brandstofindustrie”, luidt een open brief van tegenstanders.

Maar voorstanders benadrukken dat onderzoek naar technologie voor het wijzigen van zonlicht inspanningen om emissies te verminderen niet mag uitsluiten.

Onderzoek is ook belangrijk omdat veel toeschouwers verwachten dat elk land, geconfronteerd met een ongekende klimaatcatastrofe, unilateraal zal handelen om nog steeds een versie van zonlichtmodificatie te proberen – zelfs als het niet grondig is bestudeerd.

Share: