Social Climate Tech News

Thu 20 2022
Image

Vita huset driver forskning framåt för att kyla jorden genom att reflektera tillbaka solljus

by bernt & torsten

Vita huset samordnar en femårig forskningsplan för att studera sätt att ändra mängden solljus som når jorden för att mildra effekterna av global uppvärmning, en process som ibland kallas solar geoengineering eller solljusreflektion.

Forskningsplanen kommer att bedöma klimatinterventioner, inklusive sprutning av aerosoler i stratosfären för att reflektera solljus tillbaka till rymden, och bör innehålla mål för forskning, vad som är nödvändigt för att analysera atmosfären och vilken inverkan dessa typer av klimatingrepp kan ha på jorden, enligt Vita husets kontor för vetenskap och teknikpolitik. Kongressen ledde till att forskningsplanen skulle tas fram i dess utgiftsplan för 2022, som president Joe Biden undertecknade i mars.

Vissa av teknikerna, som att spruta ut svaveldioxid i atmosfären, är kända för att ha skadliga effekter på miljön och människors hälsa. Men forskare och klimatledare som är oroade över att mänskligheten kommer att överskrida sina utsläppsmål säger att forskning är viktig för att ta reda på hur man bäst balanserar dessa risker mot en möjligen katastrofal ökning av jordens temperatur.

Att förbereda sig för att undersöka ett ämne är ett mycket preliminärt steg, men det är anmärkningsvärt att Vita huset formellt engagerar sig i vad som till stor del har setts som dystopisk fantasi.

Solljusreflektion har potentialen att trygga försörjningen för miljarder människor, och det är ett tecken på Vita husets ledarskap att de går framåt i forskningen så att eventuella framtida beslut kan vara förankrade i vetenskap, inte i geopolitisk brinkmanship.

För att vara tydlig är det ingen som säger att modifiering av solljusreflektion är lösningen på klimatförändringarna. Att minska utsläppen är fortfarande prioriteringen.

Tre sätt att minska solljuset

Idén om solljusreflektion dök upp först i en rapport från 1965 till president Lyndon B. Johnson, med titeln “Restoring the Quality of Our Environment”, sa Keith till CNBC. Rapporten svävade idén om att sprida partiklar över havet till en kostnad av $100 per kvadratkilometer. En förändring på en procent av jordens reflektionsförmåga skulle kosta 500 miljoner dollar per år, vilket “inte verkar överdrivet”, sade rapporten, “med tanke på klimatets extraordinära ekonomiska och mänskliga betydelse.”

Den uppskattade prislappen har stigit sedan dess. Den nuvarande uppskattningen är att det skulle kosta 10 miljarder dollar per år att driva ett program som kyler jorden med 1 grad Celsius, säger Edward A. Parson, professor i miljörätt vid UCLA:s juristskola. Men den siffran anses vara anmärkningsvärt billig jämfört med andra initiativ för att minska klimatförändringarna.

En landmärkerapport som släpptes i mars 2021 från National Academies of Sciences, Engineering and Medicine behandlade tre typer av geoteknik för solenergi: stratosfärisk aerosolinjektion, marint moln ljusare och cirrusmoln förtunning.

Stratosfärisk aerosolinjektion skulle innebära att flyga flygplan in i stratosfären, eller mellan 10 miles och 30 miles mot himlen, och spruta en fin dimma som skulle hänga i luften och reflektera en del av solens strålning tillbaka till rymden.

Ett alternativ för en aerosol är svaveldioxid, vars kyleffekter är välkända från vulkanutbrott. Utbrottet 1991 av Mount Pinatubo, till exempel, spydde ut tusentals ton svaveldioxid i stratosfären, vilket fick den globala temperaturen att tillfälligt sjunka med cirka 1 grad Fahrenheit, enligt U.S.A. Geologisk undersökning.

Ironiskt nog, eftersom världen minskar kolförbränningen för att stävja koldioxidutsläppen som orsakar global uppvärmning, kommer vi också att eliminera svaveldioxidutsläppen som döljer en del av den uppvärmningen.

Med andra ord, vi har gjort en form av solljusreflektion i årtionden redan, men på ett okontrollerat sätt, förklarade Kelly Wanser, verkställande direktör för SilverLining, en organisation som främjar forskning och styrning av klimatinterventioner.

Att spruta svavel i stratosfären är inte det enda sättet att manipulera mängden solljus som kommer till jorden, och vissa säger att det inte är det bästa alternativet.

Marina moln ljusare innebär att öka reflektionsförmågan hos moln som är relativt nära havets yta med tekniker som att spruta havssaltkristaller i luften. Ljusning av marina moln får i allmänhet mindre uppmärksamhet än stratosfärisk aerosolinjektion eftersom det påverkar ett halvdussin lådor till några dussin miles och skulle potentiellt bara hålla i timmar till dagar, sa Parson till CNBC.

Cirrusmolnförtunning, den tredje kategorin som tas upp i 2021 års rapport från National Academies, involverar uttunnade moln på mellannivå, mellan 3,7 och 8,1 miles höga, för att tillåta värme att fly från jordens yta. Det är tekniskt sett inte en del av paraplykategorin “solar geoengineering” eftersom det inte involverar reflekterande solljus, utan istället innebär att utsläppet av termisk strålning ökar.

Kända risker för människor och miljö

Det finns betydande och välkända risker för vissa av dessa tekniker – i synnerhet svaveldioxidaerosolinjektion.

För det första kommer att spruta svavel i atmosfären “röra med ozonkemin på ett sätt som kan fördröja återhämtningen av ozonskiktet”, sa Parson till CNBC.

Montrealprotokollet som antogs 1987 reglerar och fasar ut användningen av ozonnedbrytande ämnen, såsom klorfluorkolväten (HCFC) som ofta användes i kyl- och luftkonditioneringsanläggningar, men den läkningsprocessen pågår fortfarande.

Dessutom kommer sulfater som injiceras i atmosfären så småningom ner som surt regn, vilket påverkar jord, vattenreservoarer och lokala ekosystem.

För det tredje bildar svavlet i atmosfären mycket fina partiklar som kan orsaka andningssjukdomar.

Frågan är alltså om dessa kända effekter är mer eller mindre skadliga än den uppvärmning de skulle kompensera.

Det svavlet som redan släpps ut från förbränning av fossila bränslen orsakar miljöskador och dödar redan mellan 10 miljoner till 20 miljoner människor om året på grund av luftvägssjukdomar, sa Parson.

För att teknik för solljusreflektion ska bli ett verktyg i verktygslådan för att mildra klimatförändringar måste medvetenheten hos allmänheten och lagstiftare växa långsamt och stadigt, enligt Tyler Felgenhauer, en forskare vid Duke University som studerar offentlig politik och risker.

Undersök det nu eller bli överraskad senare?

Vissa miljövänner anser att solljusreflektion är en “moralisk fara”, eftersom det erbjuder ett relativt enkelt och billigt alternativ till att göra arbetet med att minska utsläppen.

Ett experiment för att studera stratosfäriska aerosoler av Keutsch Group vid Harvard avbröts 2021 på grund av motstånd. Experimentet skulle ”hota ryktet och trovärdigheten för det klimatledarskap Sverige vill och måste eftersträva som det enda sättet att effektivt hantera klimatkrisen: kraftfulla åtgärder för en snabb och rättvis omställning till nollutsläppssamhällen, 100 % förnybar energi och nedläggning av fossilbränsleindustrin”, står det i ett öppet brev från motståndarna.

Men förespråkarna insisterar på att forskning om solljusmodifieringsteknik inte bör utesluta arbete med att minska utsläppen.

Att forska är också viktigt eftersom många åskådare förväntar sig att något land, som står inför en aldrig tidigare skådad klimatkatastrof, kommer att agera ensidigt för att ändå försöka någon version av solljusmodifiering – även om den inte har studerats noggrant.

Share: