Druk op "Enter" om naar de inhoud te gaan

Vegetariër?Dit verhoogt het risico op gezondheidsproblemen

Vrouwen die vegetarisch eten, lopen een 33 procent hoger risico op ernstige gezondheidsproblemen – vergeleken met vleeseters. Een nieuwe Engelse studie toont dit aan. Maar er is veel te doen om het te voorkomen – zonder vlees te gaan eten.

Het wordt steeds populairder om vegetarisch te eten.Onderzoek heeft ook aangetoond dat een dergelijk dieet het risico op verschillende chronische ziekten zoals diabetes, hart- en vaatziekten en kanker kan verminderen – in vergelijking met andere soorten dieet.

Voor velen is het ook belangrijk om de vleesconsumptie te verminderen omwille van het klimaat.Dierenrechten zijn een andere reden waarom velen voor vegan kiezen.

Er zijn geen exacte cijfers over hoeveel vegetariërs hier in Zweden zijn.Uit een enquête uit 2021 bleek dat negen procent van de Zweden zichzelf als vegetariër of veganist beschouwt.Jongeren en vrouwen zijn oververtegenwoordigd.Volgens hetzelfde onderzoek kiest een groeiend deel van de bevolking er ook voor om één of meerdere dagen per week vegetarisch te eten.

Vrouwen na de menopauze

Nieuw onderzoek van de Universiteit van Leeds in Engeland toont aan dat vrouwen die vegetarisch eten een verhoogd risico op heupfracturen kunnen hebben.De studie is onlangs gepubliceerd in het internationale tijdschrift BMC Medicine.

Heupfracturen zijn een wereldwijd gezondheidsprobleem met hoge financiële kosten en leiden vaak tot een verminderde kwaliteit van leven en een verhoogd risico op andere aandoeningen en ziekten.

In Zweden lijden jaarlijks ongeveer 18.000 mensen aan heupfracturen.Twee op de drie patiënten zijn vrouwen en de gemiddelde leeftijd is 82 jaar.

Een bijdragende oorzaak van fracturen is osteoporose – iets waar vrouwen, vooral na de menopauze, last van hebben. De nieuwe Britse studie omvat meer dan 26.000 vrouwen tussen de 35 en 69 jaar.De onderzoekers gebruikten gegevens van de UK Women’s Cohort Study om de relatie tussen voeding en het risico op heupfracturen te onderzoeken.

Het uitgangspunt was om het risico te onderzoeken bij degenen die sporadisch vlees eten, pescetariërs (mensen die vis eten maar geen vlees) en vegetariërs – en het te vergelijken met degenen die regelmatig vlees eten.

Onder de ongeveer 26.000 vrouwen werden in de loop van 20 jaar 822 heupfracturen gevonden – ongeveer 3 procent van de groep.Na correctie voor factoren als roken en leeftijd waren vegetariërs de enige groep met een verhoogd risico op heupfracturen.

Het risico was 33 procent hoger voor vegetariërs dan degenen die regelmatig vlees eten.

Het is niet nodig om te stoppen met het dieet

Deze nieuwe studie is een van de weinige in zijn soort.Eerdere studies hebben aangetoond dat vegetariërs gemiddeld een lagere botdichtheid hebben dan degenen die vlees eten.Een studie uit 2020 van de Universiteit van Oxford toont ook aan dat vegetariërs en veganisten breuken riskeren.

We raden echter niemand aan om te stoppen met het eten van vegetarisch voedsel.Zoals met alle diëten, is het cruciaal om de keuzes van het individu en de voedingsstoffen die nodig zijn voor een uitgebalanceerd en gezond dieet te begrijpen.Een vegetarisch dieet varieert aanzienlijk van persoon tot persoon en het kan gezond of ongezond zijn, net als een dieet met dierlijke producten.

FEITEN

Jongeren en vrouwen zijn oververtegenwoordigd onder veganisten en vegetariërs

In Zweden beschouwt ongeveer 9 procent van de bevolking zichzelf als vegetariër of veganist.Dat blijkt uit een onderzoek van Kantar Sifo in opdracht van de kruideniersgroep Axfood (2021).

Volgens hetzelfde onderzoek is dit het hoogste geregistreerde percentage vegetariërs en veganisten in Zweden. Steeds meer mensen eten ook meer vegetarisch – zonder helemaal te stoppen met het eten van vlees.6 van de 10 Zweden slaan minstens één dag per week vlees over, volgens Kantar Sifo.

Jongeren en vrouwen zijn oververtegenwoordigd onder veganisten en vegetariërs.Bezorgdheid over het klimaat en het milieu is de belangrijkste reden voor Zweden om te stoppen met het eten van vlees, gevolgd door gezondheids- en dierenrechtenredenen.

Advies aan vrouwelijke vegetariërs?

Stop niet met vegetarisch eten.Vegetariërs die een uitgebalanceerd dieet eten met veel fruit en groenten, noten, peulvruchten, bonen en volle granen, krijgen waarschijnlijk de nodige voedingsstoffen om botten te beschermen en breuken te voorkomen.Dit dieet vereist iets meer kennis en planning.

Daarnaast moet men ervoor zorgen dat men voldoende eiwitten, B12 en omega-3 vetzuren binnenkrijgt.Eiwitten zijn te vinden in veel plantaardig voedsel zoals noten, bonen en zuivelproducten.

Het is ook belangrijk om niet te roken, matige alcohol te drinken en regelmatig te bewegen.Krachttraining is vooral gunstig voor spier- en botmassa.

Lage BMI

De onderzoekers ontdekten ook dat de gemiddelde BMI iets lager was voor vegetariërs dan vleeseters.Eerder onderzoek heeft een verband aangetoond tussen een lage BMI en heupfracturen.

Een lage BMI kan betekenen dat je ondergewicht hebt, wat leidt tot zwakkere spieren en een hoger fractuurrisico.De auteurs van de studie dringen er bij vrouwelijke vegetariërs op aan om ervoor te zorgen dat ze een body mass index van meer dan 18,5 hebben.

Dan moet je supplementen nemen

Voor preventie is het essentieel om mensen te informeren dat ze voldoende eiwitten en calcium moeten krijgen en een voldoende vitamine D-gehalte moeten hebben om het calcium dat ze in de darm innemen te absorberen.

Als u niet genoeg vitamine D en calcium krijgt via uw dieet, moet u supplementen nemen. Vitamine D is het belangrijkst tijdens de donkere maanden van het jaar wanneer er niet zoveel vitamine D in de huid wordt gevormd door blootstelling aan de zon.Oefening is goed voor het vergroten van de botmassa – vooral oefeningen die de botten belasten, zoals hardlopen en krachttraining.

Tine Mejlbo Sundfør, klinisch voedingsdeskundige, wijst erop dat wat als het gezondste dieet wordt beschouwd, een voornamelijk plantaardig dieet is met elementen van vis, zuivelproducten, eieren en mogelijk wat schoon vlees.

De studie maakt geen onderscheid tussen vegetariërs en veganisten.

Als je veganist bent, heb je weinig natuurlijke bronnen van calcium in je dieet.Dan is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je bijvoorbeeld havermelk verrijkt met calcium drinkt.

Ze dringt er bij vrouwelijke vegetariërs op aan om te zorgen voor een gevarieerd dieet dat de behoefte aan alle verschillende voedingsstoffen dekt.

Ze dringt er bij vrouwelijke vegetariërs op aan om te zorgen voor een gevarieerd dieet dat de behoefte aan alle verschillende voedingsstoffen dekt.

5 tips voor vegetariërs

 • Eet een uitgebalanceerd dieet met veel fruit en groenten, noten, peulvruchten, bonen en volle granen om de nodige voedingsstoffen te krijgen die botten beschermen en breuken voorkomen.
 • Zorg ervoor dat je voldoende eiwitten, B12 en omega-3 vetzuren binnenkrijgt.
  Eiwitten zijn te vinden in veel plantaardig voedsel zoals noten, bonen en zuivelproducten.
  B12 wordt gevonden in verrijkte voedingsmiddelen en kan worden ingenomen door middel van suppletie.
  Omega 3 zit in vette vis of supplementen.
 • Vermijd roken.
 • Drink matige hoeveelheden alcohol.
 • Regelmatige training.Krachttraining is goed voor spier- en botmassa.

Wees de eerste om reactie te geven

Leave a Reply

%d bloggers like this: