Social Climate Tech News

Wed 12 2022
Image

Vegetar?Dette øger risikoen for sundhedsmæssige problemer

by bernt & torsten

Kvinder, der spiser vegetarisk, har en 33 procent højere risiko for alvorlige helbredsproblemer – sammenlignet med kødspisere. Det viser en ny engelsk undersøgelse. Men der er meget at gøre for at forhindre det – uden at begynde at spise kød.

Det bliver stadig mere populært at spise vegetarisk.Forskning har også vist, at en sådan diæt kan reducere risikoen for flere kroniske sygdomme som diabetes, hjerte-kar-sygdomme og kræft – sammenlignet med andre typer diæt.

For mange er det også vigtigt at reducere kødforbruget af hensyn til klimaet.Dyrerettigheder er en anden grund til, at mange vælger veganer.

Der findes ingen præcise tal på, hvor mange vegetarer der er her i Sverige.En undersøgelse fra 2021 viste, at ni procent af svenskerne betragter sig selv som vegetarer eller veganere.Unge og kvinder er overrepræsenteret.Ifølge samme undersøgelse vælger en voksende del af befolkningen også at spise vegetarisk en eller flere dage om ugen.

Kvinder efter overgangsalderen

Ny forskning fra University of Leeds i England viser, at kvinder, der spiser vegetarisk, kan have en øget risiko for hoftebrud.Studiet er netop publiceret i det internationale tidsskrift BMC Medicine.

Hoftebrud er et globalt sundhedsproblem med høje økonomiske omkostninger og fører ofte til nedsat livskvalitet og øget risiko for andre tilstande og sygdomme.

I Sverige lider cirka 18.000 mennesker af hoftebrud hvert år.To ud af tre syge er kvinder, og gennemsnitsalderen er 82 år.

En medvirkende årsag til brud er osteoporose – noget som kvinder, især efter overgangsalderen lider af. Den nye britiske undersøgelse omfatter mere end 26.000 kvinder mellem 35 og 69 år.Forskerne brugte data fra UK Women’s Cohort Study til at undersøge forholdet mellem kost og risikoen for hoftebrud.

Udgangspunktet var at undersøge risikoen hos dem, der spiser kød sporadisk, pescetarians (folk der spiser fisk, men ikke kød) og vegetarer – og sammenligne det med dem, der spiser kød regelmæssigt.

Blandt de omkring 26.000 kvinder blev der fundet 822 hoftebrud i løbet af 20 år – omkring 3 procent af gruppen.Efter justering for faktorer som rygning og alder var vegetarer den eneste gruppe med øget risiko for hoftebrud.

Risikoen var 33 procent højere for vegetarer end dem, der spiser kød regelmæssigt.

Ingen grund til at stoppe kosten

Denne nye undersøgelse er en af meget få af sin art.Tidligere undersøgelser har vist, at vegetarer i gennemsnit har lavere knogletæthed end dem, der spiser kød.En undersøgelse fra 2020 fra University of Oxford viser også, at vegetarer og veganere risikerer brud.

Vi råder dog ikke nogen til at stoppe med at spise vegetarisk mad.Som med alle kostvaner er det afgørende at forstå individets valg og de næringsstoffer, der er nødvendige for en afbalanceret og sund kost.En vegetarisk kost varierer betydeligt fra person til person, og den kan være sund eller usund, ligesom en kost, der indeholder animalske produkter.

FAKTA

Unge og kvinder er overrepræsenteret blandt veganere og vegetarer

I Sverige betragter cirka 9 procent af befolkningen sig selv som vegetarer eller veganere.Det viser en undersøgelse foretaget af Kantar Sifo på vegne af dagligvarekoncernen Axfood (2021).

Ifølge samme undersøgelse er det den højeste registrerede andel af vegetarer og veganere i Sverige. Flere og flere mennesker spiser også mere vegetarisk mad – uden helt at stoppe med at spise kød.6 ud af 10 svenskere springer kød over mindst en dag om ugen, ifølge Kantar Sifo.

Unge og kvinder er overrepræsenteret blandt veganere og vegetarer.Bekymring for klima og miljø er hovedårsagen til, at svenskerne holder op med at spise kød, efterfulgt af sundheds- og dyrerettighedshensyn.

Råd til kvindelige vegetarer?

Stop ikke med at spise vegetarisk.Vegetarer, der spiser en afbalanceret kost med masser af frugt og grøntsager, nødder, bælgfrugter, bønner og fuldkorn, vil sandsynligvis få de nødvendige næringsstoffer til at beskytte knogler og forhindre brud.Denne diæt kræver lidt mere viden og planlægning.

Derudover skal man sørge for at få nok proteiner, B12 og omega-3 fedtsyrer.Proteiner findes i mange plantebaserede fødevarer såsom nødder, bønner og mejeriprodukter.

Det er også vigtigt ikke at ryge, drikke moderat alkohol og træne regelmæssigt.Styrketræning er især gavnligt for muskel- og knoglemasse.

Lavt BMI

Forskerne fandt også, at det gennemsnitlige BMI var lidt lavere for vegetarer end kødspisere.Tidligere forskning har vist en sammenhæng mellem lavt BMI og hoftebrud.

Et lavt BMI kan betyde at være undervægtig, hvilket fører til svagere muskler og højere brudrisiko.Undersøgelsens forfattere opfordrer kvindelige vegetarer til at sikre, at de har et kropsmasseindeks på over 18,5.

Så skal du tage kosttilskud

For forebyggelse er det vigtigt at informere folk om, at de skal få nok protein og calcium og have et tilstrækkeligt D-vitaminniveau til at absorbere det calcium, de tager i tarmen.

Hvis du ikke får nok D-vitamin og calcium gennem din kost, bør du tage kosttilskud. D-vitamin er vigtigst i de mørke måneder af året, når der ikke dannes så meget D-vitamin i huden gennem solens eksponering.Motion er godt for at øge knoglemassen – især motion, der stresser knoglerne, såsom løb og styrketræning.

Klinisk ernæringsekspert Tine Mejlbo Sundfør påpeger, at det, der betragtes som den sundeste kost, hovedsageligt er en plantebaseret kost med elementer af fisk, mejeriprodukter, æg og muligvis noget rent kød.

Undersøgelsen skelner ikke mellem vegetarer og veganere.

Hvis du er veganer, har du få naturlige kilder til calcium i din kost.Så er det vigtigt at sørge for at drikke for eksempel havremælk beriget med calcium.

Hun opfordrer kvindelige vegetarer til at sikre en varieret kost, der dækker behovet for alle forskellige næringsstoffer.

Hun opfordrer kvindelige vegetarer til at sikre en varieret kost, der dækker behovet for alle forskellige næringsstoffer.

5 tips til vegetarer

 • Spis en afbalanceret kost med masser af frugt og grøntsager, nødder, bælgfrugter, bønner og fuldkorn for at få de nødvendige næringsstoffer, der beskytter knogler og forhindrer brud.
 • Sørg for at få nok proteiner, B12 og omega-3 fedtsyrer.
  Proteiner findes i mange plantebaserede fødevarer såsom nødder, bønner og mejeriprodukter.
  B12 findes i berigede fødevarer og kan tages gennem tilskud.
  Omega 3 findes i fed fisk eller kosttilskud.
 • Undgå at ryge.
 • Drik moderate mængder alkohol.
 • Regelmæssig træning.Styrketræning er godt for muskel- og knoglemasse.

Share:

Leave A Comment