Social Climate Tech News

Wed 19 10 2022
Image

Vigtig milepæl for græsk energi som vedvarende energi 100% af efterspørgslen efter elektricitet

by bernt & torsten

Vedvarende energi opfyldte Grækenlands elektricitetsbehov for første gang i sidste uge, meddelte landets uafhængige kraftoverførselsoperatør IPTO.

Vedvarende energi tegnede sig for 100 procent af Grækenlands elproduktion i mindst fem timer fredag og nåede et rekordhøjt niveau på 3.106 megawatt.

Sol-, vind- og vandkraft tegnede sig for 46 procent af landets strømmix i de otte måneder til august i år, en stigning fra 42 procent i samme periode i 2021, ifølge den grækenland-baserede miljøforkæmper The Green Tank.

Hvad er det store billede for Grækenlands energiomstilling?

Det er en vigtig milepæl i landets elektriske systems historie. Det følger den lyse nyhed om, at vedvarende energi fuldt ud opfyldte stigningen i den globale efterspørgsel efter elektricitet i første halvdel af 2022.

Men Grækenlands omstilling til ren energi har ikke været ligetil.

Ligesom andre europæiske lande har Grækenland reduceret sin afhængighed af russisk gas efter krigen i Ukraine ved at øge importen af flydende naturgas (LNG) for at imødekomme sine behov. Det har også øget kulminedriften og skubbet sin plan for dekarbonisering tilbage.

Ved hjælp af IPTO-data finder The Green Tank, at vedvarende energi – eksklusive store vandkraftkilder – klarede sig bedre end alle andre energikilder, hvilket efterlod fossil gas på andenpladsen, da den faldt lidt for første gang siden 2018.

Grækenland sigter mod at fordoble sin grønne energikapacitet mere end at udgøre mindst 70 % af sit energimiks inden 2030. For at hjælpe med at nå dette mål forsøger regeringen at tiltrække omkring 30 milliarder euro i europæiske fonde og private investeringer for at opgradere sit elnet.

Det planlægger at have 25 gigawatt installeret vedvarende energikapacitet fra omkring 10 gigawatt nu, men analytikere siger, at Athen kan nå dette mål hurtigere.

IPTO har investeret i at udvide landets elnet for at øge elkapaciteten og lette udbredelsen af sol-, vind- og vandkraft.

Share: