Tryck "Enter" för att gå vidare till kommentarer

Sol- och vindenergi sparade Texas-kunder mer än 7 miljarder dollar 2022 hittills

Sol- och vindenergi sparade texanerna nästan 1 miljard dollar per månad i år i elkostnader, enligt en nyligen genomförd studie om ren energi från analysgruppen IdeaSmiths LLC.

Under de första åtta månaderna 2022 visar rapporten att förnybar elmarknad i grossistledet kostar på elnätet som drivs av Electric Reliability Council of Texas med cirka 7,4 miljarder dollar, eller cirka 925 miljoner dollar per månad. Förnybar energi är på väg att spara 11 miljarder USD totalt i år.

Rapporten kommer när förnybara energikällor hamnar under eld när elregulatorer och lagstiftare överväger att öka den elektriska tillförlitligheten efter de dödliga avbrotten i februari förra året och efterlyser bevarande i sommar för att hålla nätet stabilt.

Ungefär en fjärdedel av Texass el kommer från förnybara energikällor, enligt Energy Information Administration, och Texas är nr. 1 stat inom vindproduktion och ledande inom solenergi. Vissa experter säger att förnybara energikällor sätter nättillförlitligheten på spel eftersom operatörerna inte kan kontrollera vinden och solen.

Rapporten tar inte upp effekten av förnybar energi på nätets tillförlitlighet. Rapporten kvantifierar den ekonomiska nyttan av förnybar energi i termer av elkostnad, vattenanvändning och föroreningar.

Forskare fann att under en period på nästan 12 år, från 2010 till augusti 2021, sparade Texas-konsumenter upp till 27,8 miljarder dollar från nätets antagande av sol- och vindenergikällor. Forskare jämförde ERCOT:s faktiska marknadsprestanda, som har anpassat sådana förnybara energikällor, med en marknad som enbart förlitade sig på naturgas, kol och kärnkraft. Dessa siffror indikerar att konsumenterna kunde spara ”avsevärt”.

Ett av de viktigaste sätten att minska kostnaderna för förnybar energi är att ”tillhandahålla energi till noll- eller nästan nollpriser”, vilket resulterar i lägre totala marknadspriser för konsumenten. Det dyraste kraftverket sätter priset för alla i det fria budgivningssystemet.

Vad förnybar energi gör är att driva kraftverken längre till höger i den budstacken, så kraftverket som sätter priset för alla är ett kraftverk med lägre kostnader. Det är i allmänhet så besparingarna sker.

Speciellt i år sågs den största prissänkningen av förnybara energikällor eftersom naturgaspriserna steg. Rapporten beräknar också att det genomsnittliga grossistpriset på elmarknaden skulle ha varit upp till 18 USD högre per megawattimme utan att förnybar energi hade sänkt kostnaderna. Det genomsnittliga hushållet förbrukar ungefär en megawattimme el varje månad.

Förnybar energi dämpar också kostnaderna genom att fungera som en buffert mot volatila naturgaspriser, som ungefär har fördubblats sedan mitten av 2022. Även när priserna på naturgas och kol fluktuerar kan kunder i Texas spara pengar genom att använda förnybara energikällor.

Elkostnaderna eskalerade i år för North Texans, särskilt efter en historiskt varm sommar som såg tresiffriga temperaturer, med vissa kunder som sa att deras räkningar var frustrerande höga.

Det kostar fortfarande pengar att bygga förnybara energikällor, till exempel pengarna för att installera solpaneler och bygga vindkraftverk; men de är mycket billigare att driva än fossila bränslen och kärnkraftverk.

Men förutom att sänka grossistpriserna skördar den utbredda användningen av förnybar energi också fördelar för miljön och folkhälsan.

Till exempel har forskare beräknat att sol- och vindkraftverk inte använder vatten för att generera elektricitet, vilket räddar ERCOT-kraftverk från att förbruka 244 miljarder liter vatten under 12 år.

Förnybar energi som införs i nätet bidrar också till att minska luftföroreningarna.

En fördel med förnybara energikällor är att vi inte släpper ut så många föroreningar i luften, så människor kan andas renare luft och leva hälsosammare liv.

Förhöjda mängder kvävedioxid från fossilbränsleanläggningar kan resultera i luftvägskomplikationer, medan exponering för svaveldioxid kan orsaka allvarlig irritation i näsa och hals. Koldioxid bidrar till klimatförändringarna.

Och när texanerna förbereder sig för vintern, som ofta sätter statens elnät på prov, kan elkostnaderna bli högre än de har varit tidigare.

Var den första att kommentera

Leave a Reply

%d bloggers like this: