Tryck "Enter" för att gå vidare till kommentarer

Säsongsförändringar i Antarktis istäckes flödesdynamik upptäcktes för första gången

Vissa uppskattningar av Antarktis totala bidrag till havsnivåhöjningen kan vara över eller till och med underskattade efter att forskare upptäckt en tidigare okänd källa till variabilitet i isförlust.

I en ny artikel publicerad i The Cryosphere fann forskare som använde Copernicus Sentinel-1-data att glaciärer som matar George VI Ice Shelf accelererar med cirka 15 % under den antarktiska sommaren. Det är första gången som sådana säsongscykler har upptäckts på landis som rinner in i ishyllor i Antarktis.

Även om det inte är ovanligt att isflödet i de arktiska områdena ökar under sommaren, hade forskare tidigare antagit att isen i Antarktis inte var föremål för samma säsongsmässiga rörelser. Detta berodde dels på att temperaturerna förblir under fryspunkten under större delen av året, men också på avsaknaden av systematisk övervakning av isflödet över kontinentens iskanter.

Innan de detaljerade registreringarna av ishastigheten möjliggjordes av Sentinel-1-satelliter, förlitade sig forskare som ville studera kortsiktiga variationer i Antarktis-omfattande isflöde på information som samlats in av optiska satelliter som NASA:s Landsat 8.

Fördelen med radar som fjärravkänningsverktyg är att den kan avbilda jordens yta genom regn och moln, och oavsett om det är dag eller natt. Detta är särskilt användbart för att övervaka områden som är utsatta för långa perioder av mörker.

Orsakerna till dessa säsongsförändringar är osäkra. De kan orsakas av att ytsmältvatten når isens bas och fungerar som smörjmedel, eller så kan det också bero på att relativt varmt havsvatten smälter isen underifrån, tunnar ut den flytande isen och låter uppströms glaciärer röra sig snabbare.

Dessa resultat antyder att liknande säsongsvariationer kan finnas på andra, mer sårbara platser i Antarktis, såsom Pine Island och Thwaites-glaciärerna i Västantarktis.

Orsakerna till dessa säsongsförändringar är osäkra. De kan orsakas av att ytsmältvatten når isens bas och fungerar som smörjmedel, eller så kan det också bero på att relativt varmt havsvatten smälter isen underifrån, tunnar ut den flytande isen och låter uppströms glaciärer röra sig snabbare.

Dessa resultat antyder att liknande säsongsvariationer kan finnas på andra, mer sårbara platser i Antarktis, såsom Pine Island och Thwaites-glaciärerna i Västantarktis.

radar vision

Sentinel-1A var den första satellit som sänds upp för Copernicus – jordobservationskomponenten i Europeiska unionens rymdprogram. Det ambitiösa Sentinel-1-uppdraget höjde ribban för rymdburen radar och satte scenen för Europas Copernicus-program med avancerad radarteknik och tillhandahåller ett utbud av bilder från jordens yta i alla väder, dag och natt.

Under de senaste decennierna har isen på den antarktiska halvön genomgått några av de mest dramatiska förändringarna som svar på klimatuppvärmningen. Även om vi ofta tror att det som händer i Antarktis inte kommer att påverka oss i Europa, kommer de miljöförändringar som sker i Antarktis att märkas på en global skala. När inlandsisen smälter kommer havsnivåerna runt planeten att stiga – vilket förskjuter miljontals människor och dramatiskt förändrade kustlinjer.

Detta nya bevis på ett samband mellan antarktiska cirkumpolära havsförhållanden och säsongsbetonat isflöde kastar nytt ljus över de regionala faktorer som bidrar till dynamisk isförlust och havsnivåhöjning.

Vid det kommande ESA-rådet på ministernivå i november söker ESA en andra finansieringsfas för sitt Copernicus Space Component Program, vilket gör det möjligt att utveckla de första satelliterna i Next Generation Sentinel-1 och Sentinel-3 Topography-serierna och ytterligare säkra utsikterna för långvarig ihållande övervakning av Antarktis istäcke.

Med nästa generation av Copernicus Sentinels, tillsammans med ROSE-L, CRISTAL och CIMR Sentinel Expansion-uppdragen som redan är under utveckling, tillade Drinkwater att deras kombinerade kapacitet kommer att tillhandahålla kritiska indata för ESA:s pilot Digital Twin Antarctica och Destination Earth ( DestinE) initiativ. Dessa digitala repliker kommer i sin tur att göra det möjligt för oss att bättre förutsäga hastigheten och konsekvenserna av inlandsisens undergång.

Var den första att kommentera

Leave a Reply

%d bloggers like this: