Press "Enter" to skip to content

Sæsonmæssige ændringer i antarktisk iskappestrømningsdynamik opdaget for første gang

Nogle skøn over Antarktis samlede bidrag til havstigning kan være over eller endda undervurderet, efter at forskere opdagede en tidligere ukendt kilde til variabilitet i istab.

I et nyligt papir, der blev offentliggjort i The Cryosphere, fandt forskere ved hjælp af Copernicus Sentinel-1-data , at gletsjere, der fodrer George VI Ice Shelf, accelererer med ca. 15% i løbet af den antarktiske sommer. Det er første gang, at sådanne sæsonbestemte cyklusser er blevet opdaget på landis, der strømmer ind i ishylder i Antarktis.

Selvom det ikke er ualmindeligt, at isstrømmen i de arktiske områder stiger i løbet af sommeren, havde forskere tidligere antaget, at isen i Antarktis ikke var udsat for de samme sæsonbestemte bevægelser. Det skyldtes dels, at temperaturerne ligger under frysepunktet det meste af året, men også manglen på systematisk overvågning af isstrømmen over kontinentets iskanter.

Før de detaljerede ishastighedsoptagelser blev muliggjort af Sentinel-1-satellitter, var forskere, der ønskede at studere kortvarige variationer i Antarktis-dækkende isstrøm, afhængige af information indsamlet af optiske satellitter som NASAs Landsat 8.

Fordelen ved radar som teledetektionsværktøj er, at det kan afbilde jordens overflade gennem regn og skyer, og om det er dag eller nat. Dette er især nyttigt til overvågning af områder, der er udsat for lange perioder med mørke.

Årsagerne til disse sæsonændringer er usikre. De kan skyldes, at overfladesmeltevand når bunden af isen og fungerer som smøremiddel, eller det kan også skyldes, at relativt varmt havvand smelter isen nedefra, tynder den flydende is og tillader opstrøms gletsjere at bevæge sig hurtigere.

Disse resultater tyder på, at lignende sæsonvariationer kan være til stede på andre, mere sårbare steder i Antarktis, såsom Pine Island og Thwaites gletsjere i Vestantarktis.

Årsagerne til disse sæsonændringer er usikre. De kan skyldes, at overfladesmeltevand når bunden af isen og fungerer som smøremiddel, eller det kan også skyldes, at relativt varmt havvand smelter isen nedefra, tynder den flydende is og tillader opstrøms gletsjere at bevæge sig hurtigere.

Disse resultater tyder på, at lignende sæsonvariationer kan være til stede på andre, mere sårbare steder i Antarktis, såsom Pine Island og Thwaites gletsjere i Vestantarktis.

radar vision

Sentinel-1A var den første satellit, der blev opsendt til Copernicus – jordobservationskomponenten i EU’s rumprogram. Den ambitiøse Sentinel-1-mission hævede barren for rumbåren radar og satte scenen for Europas Copernicus-program for avanceret radarteknologi, der leverer en række billeder fra jordens overflade i al slags vejr, dag og nat.

I de seneste årtier har isen på den antarktiske halvø gennemgået nogle af de mest dramatiske ændringer som reaktion på den globale opvarmning. Selvom vi ofte tror, at det, der sker i Antarktis, ikke vil påvirke os i Europa, vil de miljømæssige ændringer, der finder sted i Antarktis, være mærkbare på globalt plan. Efterhånden som indlandsisen smelter, vil havniveauet rundt om i verden stige – fordrive millioner af mennesker og dramatisk ændre kystlinjer.

Dette nye bevis på en sammenhæng mellem antarktiske cirkumpolare havforhold og sæsonbestemt isstrøm kaster nyt lys over de regionale faktorer, der bidrager til dynamisk istab og havstigning.

På det kommende ESA-råd på ministerplan i november søger ESA en anden fase af finansieringen af sit Copernicus-rumkomponentprogram, som vil muliggøre udviklingen af de første satellitter i Next Generation Sentinel-1- og Sentinel-3-topografiserierne og yderligere sikre udsigterne til langsigtet vedvarende overvågning af den antarktiske iskappe.

Med den næste generation af Copernicus Sentinels sammen med rose-l, CRISTAL og CIMR Sentinel Expansion-missionerne, der allerede er under udvikling, tilføjede Drinkwater, at deres kombinerede kapaciteter vil give kritisk input til ESA’s Pilot Digital Twin Antarctica og Destination Earth (DestinE) initiativer. Disse digitale replikaer vil igen give os mulighed for bedre at forudsige hastigheden og konsekvenserne af indlandsisens undergang.

Be First to Comment

Leave a Reply

%d bloggers like this: