Druk op "Enter" om naar de inhoud te gaan

Slechts 5% van het plastic afval dat vorig jaar door de VS werd gegenereerd, werd gerecycled

Slechts 5% van de bergen plastic afval die vorig jaar door Amerikaanse huishoudens werden gegenereerd, werd gerecycled, volgens nieuw onderzoek van Greenpeace.

Amerikanen gooiden in 2021 51 miljoen ton wikkels, flessen en zakken weg – ongeveer 309 pond plastic per persoon – waarvan bijna 95% op stortplaatsen, oceanen of verspreid in de atmosfeer in kleine giftige deeltjes terechtkwam.

Het plasticprobleem is niet alleen te wijten aan roekeloze consumptie of luiheid – in feite zou de situatie nog steeds slecht zijn, zelfs als elk huishouden elk stuk plastic zou scheiden en weggooien in een speciale recyclingfaciliteit, volgens Greenpeace.

Uit het rapport bleek dat geen enkel type plastic verpakking in de VS voldoet aan de definitie van recyclebaar die wordt gebruikt door de Federal Trade Commission of het nieuwe initiatief van de Ellen MacArthur Foundation voor de plasticeconomie.

Zelfs kunststoffen die al lang als recyclebaar worden beschouwd – flessen en kannen (PET # 1 en HDPE # 2) – liggen ver onder het recyclingpercentage van 30% dat nodig is om te voldoen aan de definitie van recyclebaar van de Foundation. De opwerkingsgraad van de rest van het plastic dat miljoenen mensen dagelijks gebruiken om restjes in te pakken, voedsel te eten of ongewenste online aankopen te retourneren, is minder dan 5%.

De recyclingzwendel zal degenen boos maken die tijd hebben besteed aan het ijverig uitwassen van plastic containers en flessen, in de overtuiging dat ze niet meer zouden worden verwerkt en hergebruikt in een andere plastic verpakking die de wereld waarschijnlijk niet nodig had.

Het rapport, Circular Claims Fall Flat Again, actualiseert het onderzoek van 2020 onder 370 recyclingfaciliteiten waaruit bleek dat de meeste kunststoffen niet algemeen werden geaccepteerd. Zelfs de flessen en kannen waren niet volledig gerecycled of recyclebaar. Er is niet veel veranderd. Het officiële recyclingpercentage in de VS is gedaald van een piek van 9,5% in 2014 en 8,7% in 2018. Destijds exporteerde de VS, net als veel landen, miljoenen tonnen plastic afval naar China, waarbij het als gerecycled werd geteld, hoewel veel ervan werd verbrand of gedumpt.

Nadat China in 2018 stopte met het accepteren van plastic afval omdat het afval was en te vies om te worden gerecycled, werd het capaciteitstekort nooit teruggebracht terwijl het plasticgebruik bleef stijgen.

Maar het exporteren van plastic was altijd een valse oplossing, net als alle plastic recycling, omdat plastic afval zo overal is dat het extreem moeilijk te verzamelen is, vrijwel onmogelijk te sorteren, milieubelastend en duur om te verwerken, en vaak bevat het giftige materialen.

Aan de andere kant hebben papier, karton, metaal en glas deze problemen niet, daarom worden ze in een veel hoger tempo gerecycled.

Het verdrag wordt momenteel opgesteld, nadat meer dan 170 landen in maart een historische VN-resolutie steunden om plasticvervuiling te stoppen, met een internationale juridisch bindende overeenkomst die tegen 2024 van kracht moet zijn. Gehoopt wordt dat het verdrag het traject van plastic gaat bepalen. vervuilingscrisis voor toekomstige generaties, waarbij verpakkingen worden vervangen door hergebruik- en vulsystemen of helemaal geen verpakking.

Als de status quo voortduurt, zullen het wereldwijde gebruik en afval van plastic tegen 2060 bijna verdrievoudigen met een magere toename van plasticrecycling, volgens een recent rapport van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO).

Wees de eerste om reactie te geven

Leave a Reply

%d bloggers like this: