Press "Enter" to skip to content

Holland forlader energichartertraktat på grund af klimakonflikt

Holland forlader en kontroversiel energitraktat, fordi den er i strid med Paris-klimaaftalen, sagde energiminister Rob Jetten under en debat i det hollandske parlament tirsdag.

Energichartertraktaten, der blev vedtaget i 1994, fastlægger rammerne for grænseoverskridende samarbejde inden for energiindustrien, hovedsagelig fossile brændstoffer. Det er dog blevet kritiseret i de senere år for sine retssager, der kan give energiselskaber mulighed for at sagsøge stater og den indvirkning, dette kan have på bestræbelserne på at imødegå klimaændringer.

Det betyder, at fossile brændstofselskaber kan anlægge sag og kræve erstatning mod signatarstater på grund af tab af indkomst og investeringer. For nylig blev Italien dømt til at betale det britiske olieselskab Rockhopper 240 millioner euro for at forhindre det i at bore efter olie ud for kysten.

Den hollandske stat står over for et krav på 1,4 milliarder euro fra RWE på grund af sine planer om at udfase kulfyrede kraftværker og et lignende krav fra Uniper. En alliance bestående af 12 hollandske grønne grupper opfordrede for nylig regeringen til at give afkald på aftalen.

Det er på høje tid at underordne virksomhedernes interesser under samfundet.

reform

Mens der gøres en indsats for at reformere ECT, sagde Jetten, at de ikke går langt nok. Ministeren sagde, at han håbede, at alle EU-lande ville forlade aftalen på samme tid, men hvis det ikke skete, ville Holland gå enegang. Italien, Polen og Spanien er allerede rejst.

At forlade ECT vil ikke sætte en stopper for potentielle retssager på grund af en “solnedgangsklausul”, der giver energiselskaber mulighed for at kræve investeringer foretaget for op til 20 år siden. Holland har endnu ikke sat en dato for sin afgang, og Jetten har lovet at give flere detaljer inden for kort tid.

Læs mere på DutchNews.nl

Be First to Comment

Leave a Reply

%d bloggers like this: