Social Climate Tech News

Tue 25 10 2022
Image

Den næste pandemi kan komme fra smeltende gletsjere

by bernt & torsten

Ifølge nye data kan den næste pandemi ikke komme fra flagermus eller fugle, men stof i smeltende is. Genetisk analyse af jord- og søsedimenter fra Lake Hazen, den største højarktiske ferskvandssø i verden, tyder på, at risikoen for virusudslip – hvor en virus inficerer en ny vært for første gang – kan være højere nær smeltende gletsjere.

Resultaterne tyder på, at når de globale temperaturer stiger på grund af klimaændringer, bliver vira og bakterier fanget i gletsjere og permafrost mere tilbøjelige til at genopstå og inficere det lokale dyreliv, især da deres rækkevidde også skifter tættere på polerne.

For eksempel blev et udbrud af miltbrand i det nordlige Sibirien, der dræbte et barn og inficerede mindst syv andre mennesker, i 2016 tilskrevet en varmebølge, der smeltede permafrost og udsatte en inficeret rensdyrkroppe. Forud for dette havde det sidste udbrud i regionen været i 1941.

For bedre at forstå risikoen for frosne vira indsamlede forskere ved University of Ottawa i Canada jord- og sedimentprøver fra Lake Hazen, hvor små, mellemstore og store mængder smeltevand fra lokale gletsjere strømmede ind.

Et billede fra 2015 af Kebnekaise-massivet i Sverige. Den sydlige top af bjerget er krympet med mere end to meter på et år.

Dernæst sekventerede de RNA og DNA i disse prøver for at identificere signaturer, der nøje matchede kendte vira såvel som potentielle dyre-, plante- eller svampeværter og kørte en algoritme, der vurderede risikoen for, at disse vira inficerede ikke-relaterede grupper af organismer.

Forskningen, der blev offentliggjort i Proceedings of the Royal Society B, antydede, at risikoen for, at vira spredte sig til nye værter, var højere på steder tæt på, hvor store mængder smeltevand strømmede ind – en situation, der bliver mere sandsynlig, når klimaet opvarmes.

Holdet kvantificerede ikke, hvor mange af de vira, de identificerede tidligere, var ukendte – noget de planlægger at gøre i de kommende måneder – og de vurderede heller ikke, om disse vira kunne udløse en infektion.

Men anden nyere forskning har antydet, at ukendte vira kan og gør, glide ind i gletsjeris. For eksempel meddelte forskere ved Ohio State University i USA sidste år, at de havde fundet genetisk materiale fra 33 vira – 28 nye – i isprøver taget fra det tibetanske plateau i Kina. Baseret på deres placering blev viraerne anslået til at være omkring 15.000 år gamle.

I 2014 lykkedes det forskere ved Frankrigs Nationale Center for Videnskabelig Forskning i Aix-Marseille at genoplive en kæmpe virus, de isolerede fra sibirisk permafrost, hvilket gjorde den smitsom igen for første gang i 30.000 år.

Alligevel advarede forskere om, at forudsigelse af en høj risiko for afsmitning ikke var det samme som at forudsige faktiske afsmittende virkninger eller pandemier. Så længe vira og deres “brovektorer” ikke er til stede i miljøet på samme tid, forbliver sandsynligheden for dramatiske begivenheder lav.

På den anden side forudsiges klimaændringer at ændre udbuddet af eksisterende arter, hvilket potentielt bringer nye værter i kontakt med gamle vira eller bakterier.

Det er også uklart, om potentialet for værtsbytte, der er identificeret i Hazen-søen, er unikt inden for søsedimenter. Vi har et presserende behov for at udforske de mikrobielle verdener på tværs af vores planet for at forstå disse risici i sammenhæng, to ting er indlysende nu. For det første opvarmes Arktis hurtigt, og de største risici for menneskeheden er dens indvirkning på vores klima. For det andet, at sygdomme fra andre steder finder vej til de sårbare samfund og økosystemer i Arktis.

Share: