Social Climate Tech News

Tue 18 2022
Image

Næppe nogen har bemærket, at Somalia har sin værste tørke nogensinde

by bernt & torsten

Efter en række særligt ødelæggende hungersnødskatastrofer i Øst- og Vestafrika i begyndelsen af 1980’erne – dem, der udløste Live Aid-koncerten og satte Bono på vej fra rockstjerne til humanitær dynamo – usa. oprette et tidligt varslingssystem for, hvornår en regions fødevareforsyning ville være mangelfuld.

Famine Early Warning Systems Network eller FEWS-NET, som det kaldes, overvåger ting som vejrmønstre, landbrugsproduktion, konflikter og ændringer i humanitær bistand for at give de rigere nationer og hjælpeorganisationer hurtig information om sandsynlige kriser. Med tilstrækkelig bevidsthed, var tanken, ville der være tid til at bekæmpe de værste hærgen.

I månedsvis har dette system slået en stor alarm om situationen på Afrikas Horn, som efter fire mislykkede regntider over to år lider under den værste tørke i historien uden ende i sigte. Mange hjælpeorganisationer mener, at en erklæring om hungersnød er nært forestående.

Når en hel tredjedel af en regions børn er alvorligt underernærede, har en femtedel af befolkningen slet ikke adgang til mad, og der er to sultrelaterede dødsfald pr. 10.000 mennesker hver dag. De eneste to hungersnød, der nogensinde er erklæret, var i Sydsudan i 2017 og Somalia i juli 2011.

Advarslerne denne gang er ikke vage; de understøttes af bunker af data: sofistikeret nedbørsmålingsteknologi fra Climate Hazards Group InfraRed Precipitation with Station (CHIRPS) forudsiger, at der ikke vil være nok regn i Somalia og nærliggende regioner i løbet af de næste par måneder til med succes at dyrke afgrøder for femte sæson i træk, hvilket ikke er sket, siden gruppen først begyndte at indsamle data.

Og udsigterne for 2023 er stadig lige så falmede. Ifølge Climate Hazards Center har “høsten i Kenya, Somalia og det sydlige Etiopien været og vil forblive meget dårlig, mere end 9 millioner husdyr er gået til grunde [och] vandressourcer er blevet ekstremt knappe.” I december 2021 inkluderede Den Internationale Redningskomité (IRC) Somalia på sin årlige overvågningsliste og bemærkede, at antallet af mennesker i nød steg med 48% på et år. I år har været værre, lyder det. En af klinikkerne i Somalia oplevede, at antallet af tilfælde af akut underernæring blev ottedoblet på fire måneder.

På trods af dataenes præcision og volumen er mange amerikanere imidlertid uvidende om situationen. En nylig undersøgelse af amerikanere i alderen 19 til 34 foretaget af IRC og YouGov viste, at næsten 70% ikke engang vidste, at der var tørke i Østafrika, før de svarede på undersøgelsen. Dette er på trods af, at USA har ydet over 700 millioner dollars i bistand til regionen, mere end resten af verden tilsammen.

Den manglende opmærksomhed har overrasket selv mangeårige seere i regionen. Selv om der var enorme offentlige indsamlinger til Darfur i midten af 2000’erne og Sudan i 2011, er der ingen lignende indsats for regionen, der vinder samme indpas i øjeblikket.

Tilsyneladende dominerer krigen i Ukraine nyhedsmediernes og de internationale humanitære organisationers opmærksomhed, især dem i Europa. Men det er ikke den eneste grund til, at hungersnøden får mindre opmærksomhed, end dens alvor berettiger til. Her er, hvad eksperter mener kan holde denne hungersnød ude af offentlighedens søgelys.

Det er en krise, der går langsomt

I 2011, da hungersnød blev erklæret i Somalia, eskalerede situationen til et kritisk punkt, men forblev der kun i kort tid. Denne gang – blandt andet på grund af de tidlige advarsler – fortsætter situationen ubønhørligt. December til marts er de tørre måneder i Somalia, og regntiden i 2023 forventes at være sparsom og sende tusinder flere mennesker væk fra landet for at samles i store lejre, hvilket kan forårsage sygdomsudbrud eller overbelaste vandforsyningen og i sidste ende føre til mange flere dødsfald end tidligere tørke.

Det skyldes ikke udelukkende en naturkatastrofe

Folk forstår og reagerer hurtigt på naturkatastrofer som tsunamier og jordskælv, men sult handler om mere end dårligt vejr og mislykket høst. Mange af fejlene er af social eller økonomisk karakter. Sult er normalt comorbid med konflikt. Somalia er blevet terroriseret af militante med tilknytning til al-Qaeda, hvilket har reduceret Vestens evne – og appetit – til at tilbyde hjælp. Sydsudan kæmper stadig med hærgen af sine langvarige civile uroligheder. Etiopien har også oplevet regionale træfninger.

Og krigen i Europa har gjort ustabile økonomier endnu mindre levedygtige. Meget af den mad, der forbruges på Afrikas Horn, importeres. Med den høje oliepris er forsendelse af mad blevet mere kompliceret og dyrere. Ødelagte forsyningslinjer føles ikke så akutte som afgrødefejl. Alligevel gør de en katastrofal situation farligere, end den nogensinde har været.

Forebyggelse er bedre end helbredelse, men mindre presserende

Under hungersnøden i Somalia i 2011 døde en kvart million mennesker, halvdelen af dem børn, mange af dem, før hungersnødserklæringen tiltrak verdens opmærksomhed.

Den humanitære sektor lovede at træffe foranstaltninger for at afværge sådanne katastrofer i fremtiden. Men advarsler taler om noget, der kan ske, og det er sværere at kontrollere hårdt tilkæmpede midler, hvis der er nogen chance for, at det ikke gør det, på samme måde som det er sværere at indhente en regelmæssig lægeundersøgelse end et besøg på SKADESTUEN.

Nogle rige lande kæmper

Mange hjælpeorganisationer og nogle offentlige organisationer har forsøgt at afværge katastrofen. FN uddelte 100 millioner dollar i april. I juli sagde lederen af USAID, Samantha Power, at agenturet ville give 476 millioner dollars til at løse krisen i Somalia. I september tilføjede hun yderligere 151 millioner dollars.

Det ser ud til, at finansieringen skal dække det

De penge, der er blevet doneret indtil videre, lyder store nok til, at folk måske tror, det er nok til at løse problemet. Men penge rækker ikke så langt, som de gjorde før.

Den internationale bistand har hjulpet, men regionen er stadig et værre sted nu, end den var i februar med fødevarepriser til rekordhøje priser. Samtidig med at priserne steg, mistede folk livet.

Tørken reducerer værdien af alt, hvad folk skal sælge for at købe mad – enten husdyr eller deres egen arbejdskraft. Regionen er tæt på historiske lavpunkter med hensyn til folks købekraft. Ved et nyligt IRC-arrangement bemærkede en af de somaliske feltarbejdere under sin præsentation, at Plumpy’Nut, den meget nærende mad, som Unicef og andre hjælpeorganisationer bruger til at brødføde mennesker – især børn – i nødsituationer, var mere end fordoblet i pris fra 50 USD pr. 15 kg til 130 USD – og det er før transportomkostningerne.

Der er for mange katastrofer

Konflikter i Ukraine, Syrien, Afghanistan, Sydsudan og Yemen, de seneste oversvømmelser i Pakistan og jordskælvet i Haiti tynger verdens største donorer – og verdens opmærksomhed.

Opmærksomhedsøkonomien er stærkt fragmenteret

Da LIVE AID blev vist på tv’er rundt om i verden, og selv da Live 8, dens opfølgning, blev sat op i 2005, betød det at fange nogle vigtige medier at fange øjnene på millioner af seere med overskrifter den følgende dag for dem, der savnede det. Dette års Global Citizen-koncert med Mariah Carey og Metallica blev streamet på en lang liste over butikker fra Amazon Music til YouTube, men syntes at gøre et meget lille hak i den vestlige nyhedscyklus. (New York Post bemærkede, at formanden for Repræsentanternes Hus, Nancy Pelosi, var blevet buhet ud.)

Og det havde også en lang liste over årsager, det skulle støtte. Den truende hungersnød var i centrum ved kæledyrskoncerten i Accra, Ghana, men fik ikke meget omtale fra hovedscenen i New York City. Årsagen er, at vi har et meget stramt medierum, og vi har flere emner på den internationale dagsorden, og det ender desværre tæt på bunden.

Share:

Leave A Comment