Social Climate Tech News

Thu 27 2022
Image

Milliarder væk: Hvad ligger bag Alaskas snekrabbers forsvinden?

by bernt & torsten

Lige ud for Alaskas kyst bugner det østlige Beringshav normalt af snekrabber med deres spinkle ben snoet over et næsten frossent havrige. Disse knogler, værdsat af skaldyrselskere, støtter en krabbeindustri i staten til en værdi af 160 millioner dollars om året.

Men i år har føderale fiskeriforvaltere lukket snekrabbesæsonen i Alaska for første gang på grund af rekordhøj bestandsnedgang på mere end 80% siden 2018.

Ud over de ukendte økosystemvirkninger af dette tab har lukningen skræmt fiskerne, der er afhængige af denne industri, og som vil miste millioner. Alligevel siger Alaska Department of Fish and Game, som har pålagt grænserne, at med snekrabbepopulationen i en så forfærdelig tilstand har de ikke noget valg.

Hvad kan forklare nedgangen? Med så meget på spil undersøger forskere potentielle årsager bag krabbekollapset.

Krisens oprindelse

Den første ting at forstå er, at der ikke var et pludseligt fald. Historien om snekrabber skal begynde allerede i 2018. Det år faldt et usædvanligt højt antal snekrabbebestande sammen med et af de varmeste år og perioder med den laveste havisudbredelse nogensinde i Beringhavet.

Denne begivenhed – som var nedfald fra den marine hedebølge i det nordøstlige Stillehav – var en anomali, der kunne tilskrives klimakrisen og var forbundet med dødsfald af en række arter, herunder sæler og havfugle.

I 2019 (hvor vi nåede et år med rekordhøje temperaturer) afslørede Noaas årlige trawlundersøgelse i det østlige Beringhav – designet til at give fiskeriforvaltere og fiskere en indikation af krabbebestandenes sundhed – kraftige fald i antallet af unge krabber.

Det menes, at de varmere have udgjorde en unik udfordring for disse kyllinger, da de modnes i koldtvandsbassiner på havbunden vedligeholdt af smeltende havis. Accelereret smeltning kombineret med varmere vand krympede sandsynligvis det tilgængelige habitat ved at skubbe denne kølede børnehave over det maksimale 2C, som ungerne har brug for.

Men i 2021 viste undersøgelsen, at krabber i alle aldre, ikke kun unge, var faldet. Det faldende antal krabber betyder også, at rovdyr mangler mad.

Et skrumpende fristed

Billedet, som forskere fra National Oceanic and Atmospheric Administration (Noaa) og andre beskriver, er af et dramatisk skrumpende koldtvandshabitat på det østlige Berings havbund, hvilket begrænser snekrabber og tvinger flere dyr ind i et mindre domæne med færre ressourcer. Det er en opskrift på sult – især da varmere vand øger krabbemetabolismen, siger Fedewa.

En relateret teori er, at efterhånden som snekrabernes koldtvandsområde er skrumpet, er de blevet sårbare over for rovdyr.

Tidligere skabte det iskolde vand, som snekrabber foretrak, et “tilflugtssted” – en pålidelig buffer mod arter, der er mindre tilpasset kulden, såsom stillehavstorsk, der jager krabber. En antagelse, når Beringhavet fortsætter med at varme, er, at torsk pludselig har adgang til disse koldtvandsområder, der nu ikke længere er kolde, og de har adgang til snekrabber. Og alligevel kan det ikke være den “rygende pistol”, fordi torsk ikke kan forbruge de større voksne krabber, hvilket ikke forklarer den bredere bestandsnedgang.

En anden teori er, at disse trange tilstande kan fremskynde spredningen af sygdomme, såsom bitterkrabbesyndrom, forårsaget af en parasit. Disse er alle aktive spørgsmålslinjer for Noaa-forskere, “sagde Fedewa.

Fælles for alle disse potentielle drivkræfter er imidlertid et opvarmet hav.

Virkninger af fiskeri

Nedgangen i krabbebestandene har også ført til spekulationer om, at fiskeriet kan være delvist ansvarligt.

Krabber har givet anledning til bekymring, især om kommercielle landfisketrawlere, hvis net vilkårligt river havbunden. I en situation, hvor kommercielle arter af høj værdi som torsk trænger nordpå i varmere have – sammen med skrumpende havis, der gør tidligere utilgængelige lande mere tilgængelige – er der bekymring for, at trawlere følger dem og netter krabber som bifangst. Ud over at samle dem op i net kan trawlere også være en skadelig krabbe på en måde, der påvirker overlevelsen langs linjen, kendt som “observeret dødelighed”.

Der er behov for mere forskning for at forstå fiskeriets bidrag til krabbernes totale tilbagegang. Agenturer som North Pacific Fishery Management Council (NPFMC) tager dette alvorligt med opfordringer til mere forskning i trawlredskabers indvirkning på krabbedødeligheden.

Den brede geografiske udstrækning af nedgangen i det østlige Beringhav og det faktum, at hele befolkningen blev påvirket, tyder på, at en mere grundlæggende drivkraft – såsom en temperaturændring – er på vej.

Hvad sker der nu?

Siden meddelelsen om lukningen af krabbefiskeriet har North Pacific Fishery Management Council (NPFMC) iværksat planer for en vurdering af bestandene. Fishers håber også at modtage føderal økonomisk støtte til denne sæsons tab.

Share:

Leave A Comment