Social Climate Tech News

Thu 27 10 2022
Image

Miljarder borta: vad ligger bakom försvinnandet av Alaskas snökrabbor?

by bernt & torsten

Strax utanför Alaskas kust vimlar det östra Berings hav vanligtvis av snökrabbor, med sina spinkiga ben som slingrar sig över ett nästan fruset havsrike. Dessa ben, uppskattade av fisk- och skaldjursälskare, stödjer en krabbindustri i delstaten värd $160 miljoner per år.

Men i år har federala fiskeförvaltare stängt snökrabbasäsongen i Alaska för första gången på grund av rekordhög befolkningsminskning på mer än 80 % sedan 2018.

Utöver de okända ekosystemeffekterna av denna förlust, har stängningen skrämt de fiskare som är beroende av denna industri, som kommer att förlora miljoner. Ändå säger Alaska Department of Fish and Game, som har infört gränserna, att med snökrabbbeståndet i ett så fruktansvärt tillstånd har de inget val.

Vad kan förklara nedgången? Med så mycket på spel undersöker forskare potentiella orsaker bakom krabbkollapsen.

Krisens ursprung

Det första att förstå är att det inte var en plötslig nedgång. Historien om snökrabbar måste börja redan 2018. Det året sammanföll ett ovanligt högt antal snökrabbabestånd med ett av de varmaste åren och perioderna med lägsta havsisutbredning någonsin i Berings hav.

Denna händelse – som var nedfall från den marina värmeböljan i nordöstra Stilla havet – var en anomali som kan tillskrivas klimatkrisen och förknippas med dödsfall hos ett antal arter, inklusive sälar och sjöfåglar.

Under 2019 (nå ett år med rekordstora temperaturer) avslöjade Noaas årliga trålundersökning i östra Berings hav – utformad för att ge fiskeförvaltare och fiskare en indikation på hälsan hos krabbbestånden – branta nedgångar i antalet unga krabbor.

Man tror att de varmare haven innebar en unik utmaning för dessa ungar eftersom de mognar i kallvattenpooler på havsbotten som upprätthålls av smältande havsis. Accelererad avsmältning, i kombination med varmare vatten, krympte sannolikt den tillgängliga livsmiljön genom att trycka denna kylda plantskola över 2C maximum som ungarna behöver.

Men 2021 visade undersökningen att krabbor i alla åldrar, inte bara unga, hade minskat. Det minskande antalet krabba betyder också att rovdjur saknar mat.

En krympande fristad

Bilden som forskare från National Oceanic and Atmospheric Administration (Noaa) och andra beskriver är av en dramatiskt krympande kallvattenhabitat på östra Berings havsbotten, vilket begränsade snökrabbor och tvingade in fler djur till en mindre domän med färre resurser. Det är ett recept på svält – särskilt som varmare vatten ökar krabbens ämnesomsättning, säger Fedewa.

En relaterad teori är att när snökrabbornas kallvattenterritorium har krympt har de blivit utsatta för rovdjur.

Tidigare skapade de iskalla vattnen som föredrogs av snökrabbor en “tillflykt” – en pålitlig buffert mot arter som är mindre anpassade till kylan, som stillahavstorsk, som jagar krabbor. Ett antagande när Beringshavet fortsätter att värmas är att torsk plötsligt har tillgång till dessa kallvattenområden som nu inte längre är kalla, och de har tillgång till snökrabba. Och ändå kan det inte vara den “rykande pistolen”, eftersom torsk inte kan konsumera de större vuxna krabbor, vilket inte förklarar den bredare befolkningsminskningen.

En annan teori är att dessa trånga förhållanden kan påskynda spridningen av sjukdomar, såsom bitterkrabbens syndrom, orsakad av en parasit. Dessa är alla aktiva frågelinjer för Noaa-forskare, säger Fedewa.

Vad alla dessa potentiella drivkrafter har gemensamt är dock ett värmande hav.

Fiskets effekter

Nedgången i krabbpopulationer har också lett till spekulationer om att fisket kan vara delvis ansvarigt.

Krabbare har väckt oro, särskilt om kommersiella markfisktrålare vars nät urskillningslöst krattar havsbotten. I en situation där högvärdiga kommersiella arter som torsk tränger sig norrut in i varmare hav – tillsammans med krympande havsis som gör tidigare oåtkomliga marker mer tillgängliga – finns det en oro för att trålare följer efter dem och håvar upp krabba som bifångst. Förutom att ösa upp dem i nät, kan trålare också vara en skadlig krabba på ett sätt som påverkar överlevnaden längs linjen, känd som “observerad dödlighet”.

Mer forskning behövs för att förstå fiskets bidrag till krabbornas totala tillbakagång. Byråer som North Pacific Fishery Management Council (NPFMC) tar detta på allvar, med krav på mer forskning om trålredskapens inverkan på krabbdödligheten.

Den breda geografiska omfattningen av nedgångarna i östra Berings hav, och det faktum att hela befolkningen påverkades, tyder på att en mer grundläggande drivkraft – såsom en temperaturförändring – är på väg.

Vad händer sen?

Sedan tillkännagivandet av stängningen av krabbfisket har North Pacific Fishery Management Council (NPFMC) lanserat planer för en bedömning av beståndsåteruppbyggnaden. Fishers hoppas också få federalt ekonomiskt stöd för säsongens förlust.

Share: