Social Climate Tech News

Thu 20 10 2022
Image

Kan Saltonhavet i Californien reddes?

by bernt & torsten

I foråret 1905 toppede Colorado-floden, sprængfyldt med sæsonbestemt regn, en vandingskanal og oversvømmede stedet for en tørret søbund i det sydlige Californien.

Oversvømmelsen, der fortsatte i to år, før ingeniører forseglede den ødelagte kanal, skabte en uventet perle midt i det tørre californiske landskab: Saltonhavet.

I de følgende årtier strømmede feriegæster, vandskiløbere og speedbådentusiaster til vandmængden. Beach Boys og Marx Brothers lagde til ved North Shore Beach and Yacht Club, som åbnede i 1959. På det tidspunkt virkede det som Saltonhavet, og de pulserende samfund, der var opstået omkring det, ville være der i århundreder fremover.

Men havets storhedstid blev afkortet. Afskåret fra livskilden, der skabte det – Colorado-floden – og hovedsageligt opretholdt af begrænset landbrugsafstrømning fra nærliggende gårde, begyndte den indre lukkede vandkrop at fordampe. Vandet, der var tilbage, blev mere og mere salt og mere giftigt. Turismen tørrede ud. Duften af rådne æg, fra høje niveauer af hydrogensulfid i havet, fyldte luften. Fisk døde i hobetal af iltmangel, og deres ben skyllede op på stranden som sand.

I 1980’erne var de velhavende, hvide feriegæster flygtet. I dag består samfundet primært af latino-landbrugsarbejdere, der arbejder i nærliggende marker i Imperial County, blandt de fattigste amter i Californien, og indfødte stammer, der har kaldt regionen hjem i årtusinder. De lider af en unik cocktail af sundhedstrusler fra Saltonhavet.

Vandområdet fodres af omkring 50 landbrugskanaler, der bærer begrænsede mængder vand tilsat pesticider, kvælstof, gødning og andre landbrugsbiprodukter. Som et resultat er saltlagesøens sediment snøret med toksiner som bly, krom og DDT. Klimaændringer og den langvarige megatørke, der griber det vestlige USA, forværrer kun disse problemer.

Saltonhavet forventes at miste tre fjerdedele af sit volumen ved udgangen af dette årti; Faldende vandstand kan udsætte yderligere 100.000 hektar af søbunden. Havets overfladeareal er allerede krympet omkring 38 kvadratkilometer siden 2003.

Efterhånden som havet tørrer ud, og flere kystlinjer udsættes, sparker de stærke vinde, der plager denne del af Californien, støv, der indeholder kemikalier, op og blæser det ind i nærliggende samfund, hvor omkring 650.000 mennesker bor. Beboere klager over hovedpine, næseblod, astma og andre sundhedsmæssige problemer.

Det er et enormt miljøretligt problem, det fører til øgede astmaanfald, bronkitis og lungesygdomme. Hospitalsindlæggelser for børn med astma i faciliteter nær havet er næsten dobbelt så store som statsgennemsnittet.

Alger producerer algetoksiner, og bakterier kan producere endotoksiner, og begge disse kan aerosolisere og blæse ind i nærliggende samfund. Da forskere udsatte mus for aerosoliseret Salton Havvand, udviklede musene en “unik type astma.” Han arbejder i øjeblikket med samfund omkring Saltonhavet for at måle og dokumentere niveauer af næringsstoffer og alger i vandet, noget der ikke i øjeblikket gøres af statslige eller føderale agenturer.

Men løsningerne er begrænsede. Støvet, der sparkes op, kan til en vis grad undertrykkes med habitatgenopretningsprojekter. Det første store restaureringsprojekt nogensinde for Saltonhavet, et netværk af dæmninger på 30.000 hektar af søbunden, foreslås at starte i år. Men projektet erstatter ikke det indlysende: Havet skrumper hurtigt, og det har brug for en ny tilførsel af vand for at overleve.

En perfekt løsning for Saltonhavet – i en verden, hvor vi har en overflod af vand og mere pålidelige hydrologiske cyklusser – til bare at fylde Saltonhavet igen.

Men der er ikke noget vand at hente. Et forslag er at sende saltvand fra Mexicos Cortezhav, 125 miles mod syd, hvilket er et positivt træk, der opvejer negativerne. De enorme investeringer i hård infrastruktur, afbrydelsen af playa og folkesundhed og miljøpåvirkning, omkostningerne er bare … det er ret bananer at overveje.

I den sidste uge af september frarådede et uafhængigt undersøgelsespanel udpeget af staten til at vurdere levedygtige, langsigtede støvreduktionsmuligheder for Saltonhavet at importere vand fra Cortezhavet eller noget andet nærliggende saltvandslegeme. I stedet anbefalede panelet staten at bygge et afsaltningsanlæg ved siden af havet for gradvist at filtrere noget af søens saltholdighed ud.

Det foreslog også at betale kejserlige amtsbønder for ikke at plante deres marker, hvilket ville gøre det muligt for mere vand at nå havet fra Colorado-floden i stedet for at blive suget ind af landmænd. Begge strategier vil langsomt genopbygge havet med ferskvand, genoplive dets akvatiske økosystem og give havet mulighed for at “vende tilbage til at være en juvel i den californiske ørken og et sted, som andre vil besøge og bo ved siden af igen”, sagde panelets resumé rapporten.

I mellemtiden tilbyder saltonhavets rigelige saltlage en uventet mulighed: en bonanza af lithium, det meget eftertragtede metal.

Lithium er nøgleingrediensen i elbilbatterier og lagring af ren energi, men det er også en mangelvare. Lithiumpriserne steg med omkring 400% i år, da den globale appetit på elbiler steg, og virksomhederne blev mere og mere desperate efter at finde nye kilder til metallet. Staten Californien anslår, at Saltonhavet har nok lithium til at levere hele Amerikas appetit nu og i fremtiden og 40% af verdens efterspørgsel ud over det.

Lokale grupper anerkender vigtigheden af havets lithiumforsyninger, men de siger, at samfund, der er ramt af regionens giftige støv og algeopblomstringer, har brug for retfærdighed, før udvindingen kan begynde.

Share: