Social Climate Tech News

Thu 20 10 2022
Image

Hur israelisk innovation kan hjälpa till att göra blå himmel grön

by bernt & torsten

Slå på TV:n eller öppna en tidning i vilket land som helst och du är säker på att se rapporter om packade flygplatser, försenade flyg och förlorat bagage. Efter en tvåårig svacka är flygresorna tillbaka med revansch.

Utsläppen från det globala flyget är dock cirka 1 miljard ton koldioxid (CO2) per år – mer än utsläppen från de flesta länder, vilket beräknas bidra med 2,4 % av de globala årliga CO2-utsläppen.

Flygindustrin behöver bli mer klimatvänlig, särskilt som sektorn förväntas mer än fördubblas till 2050. Vägen till koldioxidneutralitet kräver innovation inom flera områden: bränslealternativ, elektrifiering och energieffektivitet.

Start-Up Nation Central ser vi innovativ klimatteknik som en allt viktigare sektor av det israeliska teknikekosystemet, som är känt globalt för sin förmåga att reda ut svåra utmaningar och är väl rustad att erbjuda lösningar.

Hållbart flygbränsle (SAF)

Flygbränslen som härrör från icke-fossila resurser kan vara det mest lovande sättet att minska flygtransporternas kraftiga koldioxidavtryck.

Men hållbara alternativ från biogena källor är knappa och kan vara fyra till sex gånger dyrare än vanliga fossila bränslen.

Utsläppen från det globala flyget är dock cirka 1 miljard ton koldioxid (CO2) per år – mer än utsläppen från de flesta länder, vilket beräknas bidra med 2,4 % av de globala årliga CO2-utsläppen.

Flygindustrin behöver bli mer klimatvänlig, särskilt som sektorn förväntas mer än fördubblas till 2050. Vägen till koldioxidneutralitet kräver innovation inom flera områden: bränslealternativ, elektrifiering och energieffektivitet.

Hållbart flygbränsle (SAF)

Flygbränslen som härrör från icke-fossila resurser kan vara det mest lovande sättet att minska flygtransporternas kraftiga koldioxidavtryck.

Men hållbara alternativ från biogena källor är knappa och kan vara fyra till sex gånger dyrare än vanliga fossila bränslen.

Interaktiva kläder kan göra dig till en bättre idrottare

Ett sätt att komma till rätta med dessa problem skulle vara att använda själva koldioxiden för att skapa hållbart bränsle. Israelisk startup RepAir Carbon Capture har utvecklat en elektrokemisk anordning som använder elektricitet för att separera CO2 från luften på ett kostnadseffektivt sätt och säkerställer att den CO2 som fångas upp från atmosfären är ekonomiskt lönsam.

Eftersom CO2 utvinns ur luften och släpps ut igen när man flyger, blir den totala effekten en flygning utan CO2-utsläpp. Denna skärningspunkt mellan billig, förnybar el och tillgänglig CO2 kan bli en gamechanger inom hållbar produktion av syntetiskt bränsle.

Carbonade introducerar också en banbrytande lösning för att stödja revolutionen av syntetiskt bränsle. Dess patenterade, skalbara elektrokemiska CO2-reduktionslösning kan effektivt omvandla koldioxid till kolmonoxid, en byggsten av syntetiska bränslen med låg koldioxidhalt, plast och mer.

Elektrisk flyg

Batterier är tunga för långväga flygresor, men elektriska flygplan kan ge en lösning för lågdistanspendling. Vi presenterar Alice – det första helelektriska pendlingsflygplanet som utvecklats i Israel av Eviation Aircraft i samarbete med Parker Aerospace.

Alice, som nyligen avslutade sin första flygning nära Eviations högkvarter i delstaten Washington, är designad för att ta nio passagerare, med nästan noll utsläpp, minskade underhålls- och driftskostnader. Eviation har undertecknat en avsiktsförklaring med Massachusetts-baserade Cape Air för köp av 75 helelektriska Alice pendlarflygplan.

Energieffektivitet

Komplementet till bättre bränslen är bättre bränsleeffektivitet. Flygplan producerar mindre CO2 genom att förbättra motorer, förbättra aerodynamiken och använda lättare material.

Seevix har utvecklat ett biopolymermaterial inspirerat av spindelsilke, som är särskilt lätt samt starkt, elastiskt och stötabsorberande.

En annan lösning för att göra flygplan lättare är ett DC-BUS-undernätverk från Yamar som styr alla passagerarsätesfunktioner med en enda likströmsledning, vilket eliminerar behovet av flera tunga och långa kablar som vanligtvis används i kabiner.

Går cirkulärt

Flygbolag arbetar alltmer med att införliva hållbarhet i sin verksamhet, som att eliminera engångsplaster, förbättra återvinningen och minska matsvinnet.

Det är där ett företag som TIPA kan kliva in. Företagets helt komposterbara transparenta förpackning förlänger hållbarheten för färskvaror och ger ett miljövänligt alternativ till de konventionella polypåsarna som används för att slå in filtar.

Israels globalt kända alternativa proteinscen har också mycket att erbjuda flygbolag som vill förnya sina matmenyer med mer miljövänliga alternativ.

Vi förväntar oss spännande innovationer för att minska koldioxidutsläppen inom luftfarten och andra klimatrelaterade områden, för att få ytterligare ett lyft från Start-Up Nation Centrals Climate Solutions Prize-program; vi tillkännager vinnarna i november.

Share: