Social Climate Tech News

Thu 20 10 2022
Image

Hoe Israëlische innovatie kan helpen om blauwe luchten groen te maken

by bernt & torsten

Zet uw tv aan of sla een krant open in elk land en u zult zeker meldingen zien van overvolle luchthavens, vertraagde vluchten en verloren bagage. Na een inzinking van twee jaar is de luchtvaart terug van weggeweest.

De uitstoot van de wereldwijde luchtvaart is echter ongeveer 1 miljard ton koolstofdioxide (CO2) per jaar – meer dan de uitstoot van de meeste landen, die naar schatting 2,4% van de wereldwijde jaarlijkse CO2-uitstoot bijdragen.

De luchtvaartindustrie moet klimaatvriendelijker worden, vooral omdat de sector naar verwachting tegen 2050 meer dan verdubbeld zal zijn. De weg naar koolstofneutraliteit vereist innovatie op verschillende gebieden: brandstofalternatieven, elektrificatie en energie-efficiëntie.

Bij Start-Up Nation Central zien we innovatieve klimaattechnologie als een steeds belangrijkere sector van het Israëlische technologie-ecosysteem, wereldwijd bekend om zijn vermogen om moeilijke uitdagingen te ontrafelen en goed uitgerust om oplossingen te bieden.

Duurzame vliegtuigbrandstof (SAF)

Vliegtuigbrandstoffen die zijn afgeleid van niet-fossiele hulpbronnen kunnen de meest veelbelovende manier zijn om de zware koolstofvoetafdruk van het luchtvervoer te verminderen.

Maar duurzame alternatieven uit biogene bronnen zijn schaars en kunnen vier tot zes keer duurder zijn dan reguliere fossiele brandstoffen.

De uitstoot van de wereldwijde luchtvaart is echter ongeveer 1 miljard ton koolstofdioxide (CO2) per jaar – meer dan de uitstoot van de meeste landen, die naar schatting 2,4% van de wereldwijde jaarlijkse CO2-uitstoot bijdragen.

De luchtvaartindustrie moet klimaatvriendelijker worden, vooral omdat de sector naar verwachting tegen 2050 meer dan verdubbeld zal zijn. De weg naar koolstofneutraliteit vereist innovatie op verschillende gebieden: brandstofalternatieven, elektrificatie en energie-efficiëntie.

Duurzame vliegtuigbrandstof (SAF)

Vliegtuigbrandstoffen die zijn afgeleid van niet-fossiele hulpbronnen kunnen de meest veelbelovende manier zijn om de zware koolstofvoetafdruk van het luchtvervoer te verminderen.

Maar duurzame alternatieven uit biogene bronnen zijn schaars en kunnen vier tot zes keer duurder zijn dan reguliere fossiele brandstoffen.

Interactieve kleding kan je een betere atleet maken

Een manier om deze problemen aan te pakken zou zijn om koolstofdioxide zelf te gebruiken om duurzame brandstof te creëren. De Israëlische startup RepAir Carbon Capture heeft een elektrochemisch apparaat ontwikkeld dat elektriciteit gebruikt om CO2 op een kosteneffectieve manier uit de lucht te scheiden en ervoor zorgt dat de CO2 die uit de atmosfeer wordt afgevangen economisch levensvatbaar is.

Omdat CO2 uit de lucht wordt gehaald en weer vrijkomt bij het vliegen, is het totale effect een vlucht zonder CO2-uitstoot. Deze kruising van goedkope, hernieuwbare elektriciteit en beschikbare CO2 kan een gamechanger worden in duurzame productie van synthetische brandstoffen.

Carbonade introduceert ook een baanbrekende oplossing om de revolutie van synthetische brandstof te ondersteunen. De gepatenteerde, schaalbare elektrochemische CO2-reductieoplossing kan koolstofdioxide efficiënt omzetten in koolmonoxide, een bouwsteen van koolstofarme synthetische brandstoffen, kunststoffen en meer.

Elektrische vlucht

Batterijen zijn zwaar voor langeafstandsvluchten, maar elektrische vliegtuigen kunnen een oplossing bieden voor woon-werkverkeer met een lage afstand. Introductie van de Alice – het eerste volledig elektrische forensenvliegtuig dat in Israël is ontwikkeld door Eviation Aircraft in samenwerking met Parker Aerospace.

Alice, dat onlangs zijn eerste vlucht voltooide in de buurt van het hoofdkantoor van Eviation in de staat Washington, is ontworpen om negen passagiers te vervoeren, met bijna geen uitstoot, minder onderhouds- en bedrijfskosten. Eviation heeft een intentieverklaring getekend met het in Massachusetts gevestigde Cape Air voor de aankoop van 75 volledig elektrische Alice-forensenvliegtuigen.

Energie-efficiëntie

De aanvulling op betere brandstoffen is een betere brandstofefficiëntie. Vliegtuigen produceren minder CO2 door motoren te verbeteren, de aerodynamica te verbeteren en lichtere materialen te gebruiken.

Seevix heeft een biopolymeermateriaal ontwikkeld dat is geïnspireerd op spinrag, dat bijzonder licht en sterk, elastisch en schokabsorberend is.

Een andere oplossing om vliegtuigen lichter te maken is een DC-BUS-subnetwerk van Yamar dat alle functies van de passagiersstoel bestuurt met een enkele DC-voedingslijn, waardoor er geen meerdere zware en lange kabels nodig zijn die vaak in cabines worden gebruikt.

Circulair gaan

Luchtvaartmaatschappijen werken steeds meer aan het integreren van duurzaamheid in hun activiteiten, zoals het elimineren van plastic voor eenmalig gebruik, het verbeteren van recycling en het verminderen van voedselverspilling.

Dat is waar een bedrijf als TIPA kan ingrijpen. De volledig composteerbare transparante verpakking van het bedrijf verlengt de houdbaarheid van verse producten en biedt een milieuvriendelijk alternatief voor de conventionele polybags die worden gebruikt om dekens te wikkelen.

De wereldwijd gerenommeerde alternatieve eiwitscene van Israël heeft luchtvaartmaatschappijen ook veel te bieden die hun voedselmenu’s willen vernieuwen met milieuvriendelijkere opties.

We verwachten spannende innovaties om de koolstofemissies in de luchtvaart en andere klimaatgerelateerde gebieden te verminderen, om een nieuwe impuls te krijgen van het Climate Solutions Prize-programma van Start-Up Nation Central; in november maken we de winnaars bekend.

Share: