Druk op "Enter" om naar de inhoud te gaan

Groenland verdwijnt snel

De ijskap van Groenland is mogelijk nog gevoeliger voor het opwarmende klimaat dan wetenschappers eerder dachten.

Een nieuwe studie toont aan dat stijgende luchttemperaturen werken met warm oceaanwater om het smelten van de groenlandse kustgletsjers te versnellen.

De bevindingen, gepubliceerd in het tijdschrift Nature Geoscience, werpen nieuw licht op de krachten die ijsverlies op ’s werelds op een na grootste ijskap veroorzaken.

De ijskap van Groenland verliest gemiddeld ongeveer 250 miljard ton ijs per jaar. Deze verliezen nemen in de loop van de tijd sneller toe, hebben studies gevonden – en er zijn twee hoofdprocessen die dit veroorzaken.

Warme luchttemperaturen veroorzaken smelten op het oppervlak van de ijskap – dat proces is goed voor ongeveer de helft van het ijs dat Groenland elk jaar verliest. De andere helft komt van gletsjers aan de rand van de ijskap die uit elkaar vallen in de oceaan.

Verliezen van deze kustgletsjers zijn tot nu toe vooral toegeschreven aan warm zeewater dat aan de rand van het ijs likt. Maar het nieuwe onderzoek laat zien dat stijgende luchttemperaturen ook een grote impact hebben.

Warme lucht zorgt ervoor dat het oppervlak van de ijskap smelt en dat smeltwater stroomt vervolgens de zee in. Wanneer dat gebeurt, draait het het water op – en die turbulentie helpt warmte opstijgen uit de diepten van de oceaan en het water verwarmen dat in contact komt met het ijs. Dat doet op zijn beurt de gletsjers sneller smelten.

Hoofdonderzoeksauteur Donald Slater, een onderzoeker aan de Universiteit van Edinburgh, vergeleek het proces met ijsblokjes in een glas water. Ze smelten duidelijk sneller als het water warmer is. Maar ze smelten ook sneller als het water wordt geroerd.

Stijgende luchttemperaturen in Groenland “resulteren effectief in een oproer van de oceaan in de buurt van de ijskap, waardoor de zee-ijskap sneller smelt”, zei hij in een verklaring.

De onderzoekers gebruikten een combinatie van waarnemingen en modellen om de smeltsnelheden aan de randen van de Groenlandse gletsjers bij de oceaan te onderzoeken en vervolgens de rollen tussen de oceaan en de atmosfeer uit te pluizen.

Ze ontdekten dat gletsjers in het zuiden van Groenland het snelst smelten. Het was geen verrassing – deze gletsjers liggen het dichtst bij de warme Atlantische Oceaan. In deze gebieden suggereren de modellen dat warm water de dominante rol speelt bij het smelten van het ijs.

Gletsjers in de noordelijke delen van de ijskap worden daarentegen blootgesteld aan kouder water en hebben de neiging langzamer te smelten. Op deze plaatsen is de zee nog steeds de grootste invloed – maar luchttemperaturen spelen een belangrijkere rol.

De studie concludeert dat opwarmende luchttemperaturen een belangrijke rol hebben gespeeld bij het versnellen van verliezen van de afbrokkelende gletsjers van Groenland. Als de atmosfeer de afgelopen decennia niet was opgewarmd, blijkt uit het onderzoek, zou de terugtrekking van de Groenlandse gletsjers als geheel waarschijnlijk met maar liefst een derde zijn verminderd. In het noordwesten van Groenland had het met maar liefst de helft kunnen afnemen.

Wees de eerste om reactie te geven

Leave a Reply

%d bloggers like this: