Tryck "Enter" för att gå vidare till kommentarer

Grönland försvinner snabbt

Grönlands inlandsis kan vara ännu känsligare för det uppvärmande klimatet än vad forskare tidigare trott.

En ny studie visar att stigande lufttemperaturer arbetar med varma havsvatten för att påskynda smältningen av Grönlands kustglaciärer.

Fynden, publicerade i tidskriften Nature Geoscience, kastar nytt ljus över de krafter som driver isförlusten på världens näst största inlandsis.

Grönlands istäcke förlorar i genomsnitt cirka 250 miljarder ton is per år. Dessa förluster ökar snabbare med tiden, har studier funnit – och det finns två huvudprocesser som orsakar det.

Varma lufttemperaturer orsakar smältning på ytan av inlandsisen – den processen står för ungefär hälften av den is som Grönland förlorar varje år. Den andra hälften kommer från glaciärer vid inlandsisens kant som faller sönder i havet.

Förluster från dessa kustglaciärer har hittills främst tillskrivits varma havsvatten som slickar vid iskanten. Men den nya forskningen visar att stigande lufttemperaturer också har stor inverkan.

Varm luft gör att inlandsisens yta smälter, och det smältvattnet rinner sedan ut i havet. När det händer, snurrar det upp vattnet – och den turbulensen hjälper värme att stiga upp från havets djup och värma upp vattnet som kommer i kontakt med isen. Det i sin tur smälter glaciärerna snabbare.

Huvudstudieförfattaren Donald Slater, en forskare vid University of Edinburgh, liknade processen med isbitar i ett glas vatten. De smälter klart snabbare när vattnet är varmare. Men de smälter också snabbare när vattnet rörs om.

Stigande lufttemperaturer på Grönland ”resulterar effektivt i en omrörning av havet nära inlandsisen, vilket orsakar snabbare smältning av inlandsisen vid havet”, sade han i ett uttalande.

Forskarna använde en kombination av observationer och modeller för att undersöka smälthastigheterna vid kanterna av Grönlands glaciärer vid havet, och sedan för att reta ut rollerna mellan havet och atmosfären.

De fann att glaciärer på södra Grönland smälter snabbast. Det var inte en överraskning – dessa glaciärer ligger närmast det varma Atlanten. I dessa områden tyder modellerna på att varma vatten spelar den dominerande rollen för att smälta isen.

Glaciärer i de norra delarna av inlandsisen utsätts å andra sidan för kallare vatten och tenderar att smälta långsammare. På dessa platser är havet fortfarande det största inflytandet – men lufttemperaturerna spelar en mer betydande roll.

Studien drar slutsatsen att värmande lufttemperaturer har haft en viktig roll i att påskynda förlusterna från Grönlands sönderfallande glaciärer. Om atmosfären inte hade värmts upp under de senaste decennierna, visar forskningen, skulle reträtten för Grönlands glaciärer som helhet sannolikt ha minskat med så mycket som en tredjedel. I nordvästra Grönland kunde den ha minskat med så mycket som hälften.

Var den första att kommentera

Leave a Reply

%d bloggers like this: