Druk op "Enter" om naar de inhoud te gaan

Genetische eigenschappen van overlevenden van zwarte dood die vandaag verband houden met auto-immuunziekten

Wetenschappers hebben genetische eigenschappen geïdentificeerd die bepaalden wie de zwarte dood meer dan 700 jaar geleden overleefde, maar tegenwoordig geassocieerd zijn met een verhoogde gevoeligheid voor bepaalde auto-immuunziekten.

De studie van eeuwenoud DNA van slachtoffers en overlevenden van de builenpest die plaatsvond in de jaren 1300 ontdekte dat mensen met wat wetenschappers beschrijven als een “goede” variant van een bepaald gen, bekend als ERAP2, overleefden in een veel hoger tempo.

De bevindingen, gepubliceerd in het tijdschrift Naturee, werpen licht op hoe de Zwarte Dood – die ongeveer 50% van de Europese bevolking wegvaagde – de ontwikkeling van immuniteitsgenen zoals ERAP2 heeft gevormd en de koers heeft bepaald voor hoe mensen vandaag op ziekte reageren.

De “selectief gunstige” ERAP2-variant is ook een bekende risicofactor voor de ziekte van Crohn en is in verband gebracht met andere auto-immuunziekten.

Voor de studie werden meer dan 500 oude DNA-monsters geëxtraheerd uit de overblijfselen van individuen, waaronder die begraven in de Londense pestputten van East Smithfield, die werden gebruikt voor massabegravingen in 1348 en 1349. De monsters waren afkomstig van mensen die vóór de pest waren gestorven, eraan waren gestorven of de Zwarte Dood hadden overleefd.

Vervolgens werd gezocht naar tekenen van enige genetische aanpassing gerelateerd aan de pest, veroorzaakt door de bacterie Yersinia pestis. Het hebben van twee kopieën van het “goede” ERAP2-gen bleek individuen in staat te hebben gesteld functionele eiwitten te produceren – moleculen die het immuunsysteem helpen een infectie te herkennen.

Deze ERAP2-kopieën zorgden voor “effectievere neutralisatie van Y-pestis door immuuncellen”, aldus onderzoekers van McMaster University, de Universiteit van Chicago, het Pasteur Institute en andere organisaties.

De aanwezigheid van de variant zou een persoon ongeveer 40% meer kans hebben gegeven om de zwarte dood te overleven dan degenen die het niet hadden.

Onderzoekers van de McMaster University in Canada en het University of Chicago Medical Center in de Verenigde Staten zeiden dat het onderzoek de eerste studie was van hoe pandemieën genomen kunnen wijzigen, maar onopgemerkt blijven in moderne populaties.

Deze genen zijn onder balancerende selectie – wat een enorme bescherming bood gedurende honderden jaren van pestepidemieën is nu auto-immuungerelateerd gebleken.

Een hyperactief immuunsysteem kan in het verleden goed zijn geweest, maar in de omgeving van vandaag is het misschien niet zo nuttig.

Wees de eerste om reactie te geven

Leave a Reply

%d bloggers like this: