Druk op "Enter" om naar de inhoud te gaan

Het verbranden van de fossiele brandstofreserves van de wereld kan 3,5 ton broeikasgas uitstoten.

Een nieuwe analyse heeft aangetoond dat het verbranden van ’s werelds bewezen reserves aan fossiele brandstoffen meer planetaire warmte-emissies zou uitstoten sinds de industriële revolutie, wat het resterende koolstofbudget gemakkelijk zou opblazen voordat samenlevingen worden blootgesteld aan catastrofale opwarming van de aarde.

Maar liefst 3,5 ton broeikasgasemissies zullen worden uitgestoten als regeringen toestaan dat geïdentificeerde reserves van steenkool, olie en gas worden gewonnen en gebruikt, volgens wat is beschreven als de eerste openbare database voor de productie van fossiele brandstoffen.

De database, die ongeveer driekwart van de wereldwijde energieproductie beslaat, onthult dat de VS en Rusland elk genoeg fossiele brandstofreserves hebben om eigenhandig het resterende koolstofbudget van de wereld op te eten voordat de planeet wordt getipt naar 1,5C (2,7F) of meer opwarming in vergelijking met het pre-industriële tijdperk.

Van alle landen is er genoeg fossiele brandstof om dit resterende budget zeven keer op te blazen, waardoor mensen en ecosystemen worden gedreven tot catastrofale hittegolven, overstromingen, droogtes en andere effecten die ongekend zijn in de menselijke geschiedenis. Regeringen zijn overeengekomen om de opwarming van de aarde te beperken tot 1,5C, maar hebben grotendeels geweigerd om nieuwe leases of de winning van fossiele brandstoffen actief te stoppen.

Om de wereld een gelijke kans te geven om 1,5 C of meer van de opwarming van de aarde te vermijden, hebben wetenschappers geschat dat de wereld slechts 400 tot 500 miljard ton meer broeikasgassen kan uitstoten. Dit zou betekenen dat de uitstoot dit decennium met ongeveer de helft drastisch wordt verminderd voordat ze tegen het midden van de eeuw volledig op nul zijn gezet.

Maar de VS alleen al heeft het potentieel om 577 miljard ton uitstoot uit te stoten, waarvan het grootste deel uit steenkool, via de bekende fossiele brandstofreserves. Terwijl Joe Biden de allereerste klimaatwetgeving van Amerika heeft voorgezeten en heeft gezworen om aan te pakken wat hij een “existentiële bedreiging voor de mensheid” heeft genoemd, is zijn regering doorgegaan met het uitdelen van huurcontracten voor olie- en gasboringen, waaronder in een groot deel van de Golf van Mexico, de locatie van BP’s Deepwater Horizon-olieramp.

Van die reserves zal 27 miljard ton uitstoot vrijkomen uit goedgekeurde Amerikaanse projecten die al in ontwikkeling zijn, waaronder 33,2 miljard vaten olie, volgens de database.

Tegelijkertijd heeft Rusland genoeg fossiele brandstoffen geïdentificeerd om 490 miljard ton broeikasgassen vrij te maken en ontwikkelt het momenteel projecten om 11 miljard ton gassen uit te stoten. China, India en Australië hebben genoeg fossiele brandstofreserves om de wereld naar de rand van klimaatafbraak te duwen.

Terwijl landen in het Klimaatakkoord van Parijs in 2015 overeenkwamen om de opwarming van de aarde te beteugelen, hebben drie decennia van internationale gesprekken zich niet verplicht om de primaire oorzaak van de klimaatnoodtoestand – het verbranden van fossiele brandstoffen – te verminderen. Tijdens VN-besprekingen in Glasgow vorig jaar deden diplomaten een belofte om het gebruik van steenkool “af te bouwen”, maar niet te ontmantelen.

Ondanks toezeggingen van de overheid gaan veel grote bedrijven door met de veronderstelling van een uitgebreider gebruik van fossiele brandstoffen.

De Russische invasie van Oekraïne heeft deze situatie verergerd door de olie- en gasprijzen op te drijven en de Europese leiders ertoe aan te zetten te proberen de gasimport uit de hele wereld uit te breiden.

Die druk neemt toe. Meer dan 200 gezondheidsorganisaties, waaronder de Wereldgezondheidsorganisatie, riepen op tot een wereldwijde overeenkomst over de non-proliferatie van fossiele brandstoffen. Tijdens de komende VN-klimaatbesprekingen in Egypte zullen activisten landen oproepen om hun uitgifte van mijnbouwcontracten te beëindigen.

Maar António Guterres, de secretaris-generaal van de VN, heeft gewaarschuwd dat het tempo van de energietransitie niet snel genoeg is, met wereldwijde emissies die al terugkeren naar het niveau van vóór de pandemie. De recente hittegolven in Europa, de Verenigde Staten en China, evenals de catastrofale overstromingen in Pakistan, zijn “de prijs van de afhankelijkheid van de mensheid van fossiele brandstoffen”, zei Guterres.

“De huidige fossiele brandstof vrij voor iedereen moet nu stoppen”, voegde de secretaris-generaal van de VN eraan toe. “Het is een recept voor permanente klimaatchaos en lijden.”

Wees de eerste om reactie te geven

Leave a Reply

%d bloggers like this: