Tryck "Enter" för att gå vidare till kommentarer

Förbränning av världens fossila bränslereserver kan släppa ut 3,5 ton ton växthusgas.

En ny analys har funnit att förbränning av världens beprövade reserver av fossila bränslen skulle släppa ut mer planetvärmeutsläpp sedan den industriella revolutionen, vilket lätt skulle spränga den återstående kolbudgeten innan samhällen utsätts för katastrofal global uppvärmning.

Enorma 3,5 ton ton växthusgasutsläpp kommer att släppas ut om regeringar tillåter att identifierade reserver av kol, olja och gas utvinns och används, enligt vad som har beskrivits som den första offentliga databasen för produktion av fossila bränslen.

Databasen, som täcker cirka tre fjärdedelar av den globala energiproduktionen, avslöjar att USA och Ryssland var och en har tillräckligt med fossila bränslereserver för att på egen hand äta upp världens återstående koldioxidbudget innan planeten tippas till 1,5C (2,7F) eller mer av uppvärmning jämfört med den förindustriella eran.

Bland alla länder finns det tillräckligt med fossilt bränsle för att spränga denna återstående budget sju gånger om, vilket driver människor och ekosystem till katastrofala värmeböljor, översvämningar, torka och andra effekter som aldrig tidigare skådats i mänsklighetens historia. Regeringar har gått med på att begränsa den globala uppvärmningen till 1,5C men har i stort sett avböjt att stoppa nya leasingavtal eller utvinning av fossila bränslen aktivt.

För att världen ska ha en jämn chans att undvika 1,5 C eller mer av global uppvärmning, har forskare uppskattat att världen bara kan släppa ut 400 till 500 miljarder mer ton växthusgaser. Detta skulle innebära att drastiskt minska utsläppen med ungefär hälften detta decennium innan de nollställs helt i mitten av seklet.

Men bara USA har potential att släppa ut 577 miljarder ton utsläpp, det mesta från kol, genom sina kända fossila bränslereserver. Medan Joe Biden har presiderat över USA:s första klimatlagstiftning någonsin och lovat att ta itu med vad han har kallat ett ”existentiellt hot mot mänskligheten”, har hans administration fortsatt att dela ut hyreskontrakt för olje- och gasborrning, inklusive i stora delar av viken i Mexiko, platsen för BP:s Deepwater Horizon oljeutsläppskatastrof.

Av dessa reserver kommer 27 miljarder ton utsläpp att frigöras från godkända amerikanska projekt som redan är under utveckling, som inkluderar 33,2 miljarder fat olja, enligt databasen.

Samtidigt har Ryssland identifierat tillräckligt med fossila bränslen för att släppa lös 490 miljarder ton växthusgaser och håller för närvarande på att utveckla projekt för att släppa ut 11 miljarder ton gaser. Kina, Indien och Australien har tillräckligt med fossila bränslereserver för att driva världen till randen av klimatsammanbrott.

Medan länder i Paris klimatavtal 2015 enades om att stävja den globala uppvärmningen, gav tre decennier av internationella samtal inget åtagande att minska den primära orsaken till klimatnödsituationen – förbränning av fossila bränslen. Vid FN-samtal i Glasgow förra året gav diplomater ett löfte om att ”fasa ner”, men inte avveckla, användningen av kol.

Trots statliga åtaganden driver många stora företag framåt under antagandet om utökad användning av fossila bränslen.

Rysslands invasion av Ukraina har förvärrat denna situation genom att pressa upp olje- och gaspriserna och få europeiska ledare att försöka utöka gasimporten från hela världen.

Det trycket ökar. Mer än 200 hälsoorganisationer, inklusive Världshälsoorganisationen, krävde ett globalt avtal om icke-spridning av fossila bränslen. De kommande FN-klimatsamtalen i Egypten kommer att se aktivister uppmana länder att avsluta sina utfärdande av gruvkontrakt.

Men António Guterres, FN:s generalsekreterare, har varnat för att takten i energiomställningen inte är tillräckligt snabb, med de globala utsläppen som redan återgår till nivåerna före pandemin. De senaste värmeböljorna i Europa, USA och Kina, såväl som de katastrofala översvämningarna i Pakistan, är ”priset för mänsklighetens beroende av fossila bränslen”, sa Guterres.

”Det nuvarande fossila bränslet fritt för alla måste upphöra nu,” tillade FN:s generalsekreterare. ”Det är ett recept för permanent klimatkaos och lidande.”

Var den första att kommentera

Leave a Reply

%d bloggers like this: