Social Climate Tech News

Tue 25 10 2022
Image

Endast 5 % av plastavfallet som genererades av USA förra året återvanns

by bernt & torsten

Endast 5 % av bergen av plastavfall som genererades av amerikanska hushåll förra året återvanns, enligt ny forskning från Greenpeace.

Amerikaner slängde 51 miljoner ton omslag, flaskor och påsar 2021 – cirka 309 pund plast per person – varav nästan 95 % hamnade på soptippar, hav eller utspridda i atmosfären i små giftiga partiklar.

Plastproblemet beror inte bara på hänsynslös konsumtion eller lättja – i själva verket skulle situationen fortfarande vara dålig även om varje hushåll separerade varje plastbit och slängde den i en dedikerad återvinningsanläggning, enligt Greenpeace.

Rapporten fann att inte en enda typ av plastförpackningar i USA uppfyller definitionen av återvinningsbart som används av antingen Federal Trade Commission eller Ellen MacArthur Foundations nya initiativ för plastekonomi.

Även plast som länge ansetts vara återvinningsbar – flaskor och kannor (PET #1 och HDPE #2) – ligger långt under den återvinningsgrad på 30 % som krävs för att uppfylla stiftelsens definition av återvinningsbar. Upparbetningsgraden för resten av plasten som miljontals människor använder dagligen för att slå in rester, äta mat eller returnera oönskade onlineköp är mindre än 5 %.

Återvinningsbluffen kommer att reta upp de som har ägnat tid åt att flitigt tvätta ur plastbehållare och flaskor, i tron ​​att de skulle sluta upparbetas och återanvändas till en annan plastförpackning som världen förmodligen inte behövde.

Rapporten, Circular Claims Fall Flat Again, uppdaterar 2020 års undersökning av 370 återvinningsanläggningar som fann att de flesta plaster inte var allmänt accepterade. Inte ens flaskorna och kannorna var helt återvunna eller återvinningsbara. Inte mycket har förändrats. Den officiella återvinningsgraden i USA har sjunkit från en topp på 9,5 % 2014 och 8,7 % 2018. Då exporterade USA, liksom många länder, miljontals ton plastavfall till Kina och räknade det som återvunnet även om mycket av det brändes eller dumpades.

Efter att Kina slutade ta emot plastavfall 2018 eftersom det var skräp och för smutsigt för att återvinnas, togs kapacitetsbristen aldrig tillbaka samtidigt som plastanvändningen fortsatte att öka.

Men att exportera plast var alltid en falsk lösning, liksom all plaståtervinning, eftersom plastavfall är så överallt att det är extremt svårt att samla in, praktiskt taget omöjligt att sortera, miljöskadligt och dyrt att upparbeta, och ofta innehåller det giftiga material.

Å andra sidan har inte papper, kartong, metall och glas dessa problem, varför de återvinns i mycket högre takt.

Fördraget håller för närvarande på att utarbetas, efter att mer än 170 nationer i mars stödde en historisk FN-resolution för att stoppa plastföroreningar, med ett internationellt rättsligt bindande avtal som ska vara på plats senast 2024. Man hoppas att fördraget kommer att avgöra plastens bana. föroreningskris för kommande generationer, med förpackningar som ersätts med återanvändning och påfyllningssystem eller inga förpackningar alls.

Om status quo fortsätter kommer den globala plastanvändningen och avfallet att nästan tredubblas till 2060 med en mager ökning av plaståtervinningen, enligt en färsk rapport från Organisationen för ekonomiskt samarbete och utveckling (OECD).

Share: