Druk op "Enter" om naar de inhoud te gaan

Duitsland wendt zich tot steenkool

Duitsland heeft beloofd om zichzelf tegen 2030 van steenkool te ontdoen. Maar de Russische invasie van Oekraïne en de daaropvolgende stopzetting van de Russische gasleveringen aan Europa hebben het land ertoe aangezet het gebruik van steenkool te verhogen. Het zou ook het einde kunnen betekenen van Lützerath, een Duits boerendorp bovenop een grote kolenmijn die de Duitse regering hoopt te ontginnen.

Demonstranten in Lützerath – milieuactivisten, inwoners van de middenklasse uit nabijgelegen steden en een religieuze gemeenschap die onlangs een kruis rond het dorp droegen – zeggen dat ze uitgeput zijn, maar van plan zijn om door te gaan met vechten. Energiedeskundigen zeggen dat de steenkool van Lützerath onnodig is voor de energievoorziening van het land.

Duitsers zijn van oudsher voorstander van schone energie. Toch is er weinig publieke tegenwerking geweest tegen het vernietigen van het dorp, en veel Duitsers lijken te hebben geaccepteerd dat steenkool op korte termijn een belangrijk onderdeel van hun energietoekomst zal zijn. Sinds het begin van de crisis is de kolengestookte elektriciteitsproductie in Duitsland met bijna 5 procent toegenomen, wat goed is voor bijna alle elektriciteit die in Duitsland wordt geproduceerd.

Wees de eerste om reactie te geven

Leave a Reply

%d bloggers like this: