Tryck "Enter" för att gå vidare till kommentarer

Den holländska staten kommer att ta kontroll över fjärrvärmesystem

Nederländernas regering planerar att delvis nationalisera stadsvärmesystem i ett försök att utöva mer inflytande över deras verksamhet, har källor i Haag sagt till TV-sändaren NOS.

Källorna säger att energiminister Rob Jetten vill att regeringen ska ha en andel på 51 % i nätverk och att ministrarna kommer att fatta ett slutgiltigt beslut vid fredagens regeringsmöte.

Omkring 500 000 hem i Nederländerna hålls varma av fjärrvärmesystem, som ofta använder industriell spillvärme. Den siffran kommer att tredubblas under de kommande åren när Nederländerna går bort från gaseldade centralvärmesystem.

Volkskrant rapporterade på torsdagseftermiddagen att regeringen är angelägen om att nationalisera nätverken som ett sötningsmedel för att uppmuntra människor att sluta använda central gaseldad uppvärmning.

Tjänstemän tror att de skulle vara mer villiga att göra bytet om de inte tvingades i händerna på ett privat företag, utan val av leverantör, sade tidningen.

Energibolaget Vattenfall sa i en reaktion på rapporten att man inte skulle utveckla fler fjärrvärmesystem eller utöka de som redan är i drift om regeringen pressade på med förstatligandet.

Bolaget, som till 100 % ägs av svenska staten, sa att det stödjer ansträngningar för att ge lokala myndigheter en viktigare roll.

Däremot skulle privata företag förlora kontrollen över värmesystem samtidigt som de förblir ekonomiskt ansvariga, vilket skulle vara en omöjlig situation, sa Vattenfall. Eneco, till 80 % ägt av Mitsubishi Corporation, sa att beslutet är ”obegripligt”.

Det kommer att leda till ”osäkerhet om investeringar i pågående projekt, år av förseningar och ett större beroende av gas”, säger företaget till Financieele Dagblad. Cirka 90 % av landets fjärrvärmenät är i privata händer.

Vattenfall, Eneco och Ennatuurlijk dominerar marknaden. Jetten vill också koppla bort kostnaden för stadsuppvärmning från gaspriserna, sa NOS. Hushåll som använder industriell värme står inför stigande energiräkningar även om de kan vara gasfria på grund av det nuvarande systemet.

Läs mer på DutchNews.nl

Var den första att kommentera

Leave a Reply

%d bloggers like this: