Tryck "Enter" för att gå vidare till kommentarer

De ojämna effekterna av klimatförändringarna

Orkanen Ian kom och gick och lämnade efter sig ett spår av förstörelse. De första stadierna av återhämtningen i Florida belyser de ojämna effekterna av extremt väder som förvärrats av klimatförändringar över hela världen. Varför är stormar starkare än någonsin under de senaste åren, och varför är vissa områden med de lägsta utsläppen som bidrar till klimatförändringarna fortfarande de mest drabbade av dessa förödande naturkatastrofer? Här är allt du behöver veta:

Blir stormar och extremväder värre?

Med åren har extremväder runt om i världen blivit vanligare och intensivare. Bara om man tittar på den atlantiska orkansäsongen i USA, som sträcker sig från juni till november, har det i genomsnitt varit fler orkaner och namngivna stormar under de senaste tio åren än tidigare. Dessutom slog 2020 ett rekord med det högsta antalet namngivna stormar genom tiderna, 30.

Orkaner är inte det enda väderfenomenet som förvärras. I somras upplevde världen rekordhöga värmeböljor, Kalifornien upplevde förödande skogsbränder, Pakistan upplevde allvarliga översvämningar och La Niña, som orsakade ovanligt kalla havstemperaturer i Ekvatorial-Stillahavsområdet, dök upp för tredje året i rad. Den röda tråden bland alla dessa fenomen är klimatförändringarna.

Vilken roll spelar klimatförändringarna?

Klimatförändringar orsakar stigande globala medeltemperaturer, vilket kan förvärra stormarnas svårighetsgrad. Med högre temperaturer finns det mer vattenånga i atmosfären såväl som varmare havstemperaturer, vilket leder till mer bränsle för stormar som orkaner, som bildas i varmt vatten. Dessutom kommer områden som redan tenderar att vara torra att bli torrare i varmare temperaturer, vilket leder till torka.

Klimatförändringarna påverkar också de naturfenomen som kallas El Niño och La Niña, även känd som El Niño Southern Oscillation (ENSO). Detta är en cykel av varmt och kallt vatten som förekommer i det tropiska Stilla havet och har konsekvenser för väder och jordbruk i flera regioner. Cykelns frekvens och intensitet har ökat och har orsakat korallblekning och ökad stormaktivitet.

Mycket av de klimatförändringar vi bevittnar orsakas av människor. Förbränningen av fossila bränslen har kraftigt ökat utsläppen av växthusgaser som fångar värmen i atmosfären och leder till att temperaturen stiger, förklarar NASA. Människans industrialisering har ökat koldioxidutsläppen med 50 procent sedan 1750. Enligt 2021 års klimatrapport från National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) har den globala genomsnittstemperaturen ökat med cirka 0,08 grader Celsius per decennium sedan 1880 men har ökat till en genomsnitt på 0,18 grader Celsius sedan 1981, vilket är mer än det dubbla.

En annan stor fråga är att de länder som skapar mest utsläpp inte nödvändigtvis är samma länder som står inför de allvarligaste konsekvenserna av klimatförändringarna.

Var ser vi de värsta effekterna?

Medan bevisen på klimatförändringar finns över hela världen, vilket kan ses i orkanen Ians intensitet eller den rekordhöga värmeböljan i Europa, orsakar vissa länder mer skada och vissa länder ser större konsekvenser.

För närvarande är de högsta koldioxidförorenarna Kina, USA, Indien och Ryssland, med Kina ansvarigt för cirka 30 procent av världens utsläpp och USA. ansvarar för 14 procent. Över hela världen har forskare bestämt att uppvärmningstemperaturerna bör begränsas till 1,5 grader Celsius, enligt överenskommelsen i Parisavtalet. Även om till och med så mycket är skadligt, kan mer än denna tröskel få fruktansvärda konsekvenser, rapporterar NPR. Några av resultaten är korallrev som dör, uppkomsten av starkare stormar med katastrofala skador, som orkanen Ian, och glaciärer som smälter, vilket orsakar havsnivåhöjningar och översvämningar.

Det mest oroande är att klimatförändringarna inte är en isolerad fråga. Några av de mest drabbade städerna och länderna är de som egentligen inte orsakar huvuddelen av problemen i första hand.

Lagos, Nigeria är ett av dessa områden. Staden växer snabbt i befolkning, vilket kommer att orsaka en belastning på dess resurser, rapporterar Time. Det är en kuststad, vilket innebär att all erosion längs kusten avsevärt kan störa regionens avgörande jordbruks- och fiskeindustri, och stigande havsnivåer kan förorena vattenförsörjningen. De varmare temperaturerna kommer sannolikt också att orsaka svår torka.

Dessa förödande effekter skulle vara trots det faktum att Nigeria producerar 0,23 procent av världens utsläpp.

Samtidigt som det kommer att bli torka i Nigeria kommer Haiti att ha det motsatta problemet, fortsätter Time. Eftersom landet ligger i den orkanutsatta regionen i Atlanten, kommer de sannolikt att se blötare och svårare. Haiti är en utvecklingsnation med färre resurser och håller fortfarande på att återhämta sig från tidigare naturkatastrofer, vilket gör det svårt att förbereda sig för framtiden. Landet är också en ö, vilket gör det mottagligt för översvämningar och stigande havsnivåer.

Haiti står för 0,01 procent av de globala utsläppen.

Fattigare, mer tätbefolkade länder kommer alltid att möta oproportionerliga effekter av klimatförändringar eftersom höga befolkningar leder till ansträngda resurser, vilket klimatförändringarna anstränger ännu mer. Men även industrialiseringen har en oproportionerlig effekt. Till exempel har Bangladesh varit det mest förorenade landet flera år i rad tillsammans med Tchad, Pakistan, Tadzjikistan och Indien i topp 5. Denna lista är inte förvånande med tanke på att utvecklingsländer med hög befolkning har mindre tillgång till infrastruktur som behövs för att kontrollera luftkvaliteten.

Även inom USA står låginkomstsamhällen inför en större del av bördan när det gäller att hantera följderna av industrialiseringen. Hydrauliska spräckningsanläggningar, kända som frackingbrunnar, är mer benägna att vara belägna i mindre välbärgade områden, rapporterar Scientific American. Dessa områden är mer benägna att drabbas av vattenförorening och gasläckor, som båda är skadliga för människors hälsa.

Även om dessa skadliga effekter ofta faller på låginkomstsamhällen, är det de rikare amerikanerna som ”släpper ut enorma mängder koldioxid jämfört med låginkomsttagare”, säger Scientific American.

Vad kan göras?

Den största åtgärden som forskarna är överens om bör vidtas är att snabbt arbeta på alla fronter för att bromsa klimatförändringarna. Alla stigande temperaturer skapar problem över hela världen, mest akut i de samhällen som har haft den minsta roll i att orsaka dem.

Internationella energibyrån (IEA) har identifierat ett behov av att vara nettonoll i utsläpp till 2050 för att på ett hållbart sätt kunna begränsa temperaturförändringen till 1,5 grader Celsius.

IEA uppskattar att år 2030 kommer det att behövas 4 biljoner dollar i årliga investeringar i ren energi över hela världen. Det kommer också att behövas stor innovation för att ny ren teknik ska ersätta den nuvarande förorenande infrastrukturen.

Sammantaget kommer världen att behöva omarbeta sitt energisystem helt för att nå nettonoll, men förebyggande är bättre än att hantera efterdyningarna.

Var den första att kommentera

Leave a Reply

%d bloggers like this: