Social Climate Tech News

Tue 25 10 2022
Image

Pesticidforbruget i hele verden er næsten fordoblet siden 1990

by bernt & torsten

Den globale pesticidanvendelse er steget med 80% siden 1990, og verdensmarkedet vil nå 130 milliarder dollars næste år, ifølge et nyt pesticidatlas.

Men pesticider er også ansvarlige for anslået 11.000 menneskelige dødsfald og forgiftning af 385 millioner mennesker hvert år, bemærker rapporten.

Deres anvendelse har påvirket biodiversiteten og forårsaget fald på ca. 30% i bestandene af agerfugle og græslandssommerfugle siden 1990. Næsten en ud af ti af Europas bier er nu truet af udryddelse, ikke en lille del på grund af brugen af giftige kemiske formuleringer i herbicider, pesticider og gødning.

EU har længe været splittet mellem forsøg på at afbalancere reduktioner i skader forårsaget af pesticider og krav om fortsat brug af landbrugslobbyen.

I sidste uge lykkedes det ikke en EU-komité at blive enige om en etårig forlængelse af glyphosat, som er hovedingrediensen i Bayers bedst sælgende ukrudtsmiddel Roundup. Den nuværende godkendelse af det kontroversielle produkt udløber i midten af december.

En talsmand for EU-Kommissionen siger, at den nu vil indbringe sagen for et EU-appeludvalg “så hurtigt som muligt”. Han sagde: “Vi er nødt til at overholde vores juridiske forpligtelse til at forlænge godkendelsen, og det er det, vi gør,” men afviste at kommentere, hvad der ville ske, hvis appellen blev afvist.

EU har allerede lempet nogle af sine grønne landbrugsregler og argumenterede tidligere på året for, at fødevaresikkerhed skal have forrang, når Ukraine varmer op.

Nu har flere EU-lande sat sig for at revurdere et løfte om at halvere pesticidforbruget og risiciene inden 2030 fra EU’s flagskib fra jord til bord-strategien.

En fjerdedel af alle pesticider sælges i EU, som også er verdens førende eksportør af plantebeskyttelsesmidler. Eu-lovgivningen tillader dog i øjeblikket eksport af giftige herbicider, der er forbudt på kontinentet, til udviklingslande med svagere regler.

I 2018 planlagde europæiske landbrugskemikalier at eksportere 81.000 tons pesticider, der blev forbudt på deres marker, hedder det i atlaset. Samme år viste mere end 40% af alle pesticider, der blev brugt i Mali og Kenya, sig at være meget farlige, ligesom 65% af alle pesticider, der blev brugt i fire stater i Nigeria.

Kommissionen lovede at forsøge at stoppe forsendelser af giftige laster som en del af sin 2020 Green Deal, men et lovforslag mangler specifikt i et lækket kommissions arbejdsprogram for 2023, som set af Guardian.

Af de 385 millioner tilfælde af pesticidforgiftning, der blev registreret i atlaset, var 255 millioner i Asien og mere end 100 millioner i Afrika, men kun 1,6 millioner i Europa.

En juridisk udtalelse fra Centre for International Environmental Law, der blev offentliggjort i sidste måned, fastslog, at EU’s eksport af forbudte pesticider til Afrika og Mellemamerika krænkede EU’s internationale juridiske forpligtelser og menneskerettigheder.

Share: