Social Climate Tech News

Wed 05 2022
Image

Bitcoin lika miljömässigt kostsamt som nötköttsproduktion

by bernt & torsten

Sett som en andel av marknadspriset är miljökostnaderna för att bryta den digitala kryptovalutan Bitcoin mer jämförbara med klimatskadorna för att producera nötkött än kostnaderna för guldbrytning, enligt analys publicerad i Scientific Reports. Författarna föreslår att i stället för att betraktas som besläktad med “digitalt guld”, bör Bitcoin istället jämföras med mycket mer energiintensiva produkter som nötkött, naturgas och råolja.

I december 2021 hade Bitcoin ett marknadsvärde på cirka 960 miljarder US-dollar med en global marknadsandel på cirka 41 % bland kryptovalutor. Även om det är känt att det är energiintensivt, är omfattningen av Bitcoins klimatskador – uppskattningar av ekonomiska skador från koldioxidutsläpp och klimatförändringarnas inverkan på ekonomier – oklart.

Benjamin Jones och kollegor presenterar ekonomiska uppskattningar av klimatskador från Bitcoin-brytning mellan januari 2016 och december 2021. De rapporterar att 2020 använde Bitcoin-brytning 75,4 terawattimmar per år (TWhyear-1) – högre energianvändning än Österrike (69,9 TWhyear-1) eller Portugal (48,4 TWhår-1).

Författarna bedömde Bitcoins klimatskador enligt tre hållbarhetskriterier: om de beräknade klimatskadorna ökar över tiden; om marknadspriset på Bitcoin överstiger den ekonomiska kostnaden för klimatskador; och hur klimatskadorna per utvunnet mynt jämförs med klimatskadorna för andra sektorer och råvaror.

De finner att energiutsläppen för Bitcoin-brytning har ökat 126 gånger från 0,9 ton utsläpp per mynt 2016 till 113 ton per mynt 2021. Beräkningar tyder på att varje Bitcoin som bryts 2021 genererade 11,314 USD i klimatskador, med totala globala skador som översteg 12 miljarder USD—25 % av marknadspriserna. Skadorna nådde en topp på 156 % av myntpriset i maj 2020, vilket tyder på att varje 1 USD i Bitcoin marknadsvärde ledde till 1,56 USD i globala klimatskador.

Slutligen jämförde författarna Bitcoin klimatskador med skador från andra industrier och produkter som elproduktion, råoljebearbetning, jordbruksköttproduktion och ädelmetallbrytning. Klimatskadorna för Bitcoin uppgick i genomsnitt till 35 % av dess marknadsvärde mellan 2016 och 2021. Detta var mindre än klimatskadorna jämfört med marknadsvärdet på el producerad av naturgas (46 %) och bensin producerad av råolja (41 %), men mer än nötköttsproduktionen (33 %) och guldbrytningen (4 %).

Författarna drar slutsatsen att Bitcoin inte uppfyller något av de tre viktigaste hållbarhetskriterierna de bedömde det mot, och att betydande förändringar – inklusive potentiell reglering – krävs för att göra Bitcoin-brytning hållbar.

Share:

Leave A Comment