Druk op "Enter" om naar de inhoud te gaan

Bijna niemand heeft gemerkt dat Somalië de ergste droogte ooit heeft

Na een reeks bijzonder verwoestende hongersnoden in Oost- en West-Afrika in de vroege jaren 1980 – degenen die het Live Aid-concert hebben aangewakkerd en Bono op weg hebben gezet van rockster naar humanitaire dynamo – de Verenigde Staten. een systeem voor vroegtijdige waarschuwing opzetten voor wanneer de voedselvoorziening van een regio tekort zou schieten.

Het Famine Early Warning Systems Network of FEWS-NET, zoals het wordt genoemd, monitort zaken als weerpatronen, landbouwproductie, conflicten en veranderingen in humanitaire hulp, om de rijkere landen en hulporganisaties snel te informeren over waarschijnlijke crises. Met voldoende bewustzijn, was de gedachte, zou er tijd zijn om de ergste verwoestingen te bestrijden.

Dat systeem luidt al maandenlang grote noodklok over de situatie in de Hoorn van Afrika, die na vier mislukte regenseizoenen in twee jaar de ergste droogte in de geschiedenis doorstaat, zonder dat het einde in zicht is. Veel hulporganisaties denken dat een uitroep van hongersnood aanstaande is.

Verklaringen van hongersnood worden alleen in extreme omstandigheden afgelegd: wanneer een heel derde van de kinderen in een regio ernstig ondervoed is, heeft een vijfde van de bevolking helemaal geen toegang tot voedsel en zijn er elke dag twee hongergerelateerde sterfgevallen per 10 000 mensen. De enige twee hongersnoden die ooit werden uitgeroepen, waren in Zuid-Soedan in 2017 en Somalië in juli 2011.

De waarschuwingen zijn deze keer niet vaag; ze worden ondersteund door stapels gegevens: geavanceerde neerslagmeettechnologie van de Climate Hazards Group InfraRed Precipitation with Station (CHIRPS) voorspelt dat er de komende maanden niet genoeg regen zal zijn in Somalië en nabijgelegen regio’s om voor het vijfde opeenvolgende seizoen met succes gewassen te verbouwen, wat niet is gebeurd sinds de groep voor het eerst begon met het verzamelen van gegevens.

En de vooruitzichten voor 2023 zijn nog net zo vervaagd. Volgens het Climate Hazards Center zijn “oogsten in Kenia, Somalië en Zuid-Ethiopië zeer arm geweest en zullen ze blijven, meer dan 9 miljoen dieren zijn omgekomen [och] waterbronnen zijn extreem schaars geworden.” In december 2021 nam het International Rescue Committee (IRC) Somalië op zijn jaarlijkse watchlist op, waarbij werd opgemerkt dat het aantal mensen in nood in één jaar met 48% is toegenomen. Dit jaar is erger geweest, luidt het. Een van de klinieken in Somalië zag gevallen van acute ondervoeding in vier maanden tijd verachtvoudigen.

Ondanks de precisie en het volume van de gegevens zijn veel Amerikanen zich echter niet bewust van de situatie. Uit een recent onderzoek onder Amerikanen van 19 tot 34 jaar, uitgevoerd door IRC en YouGov, bleek dat bijna 70% niet eens wist dat er droogte was in Oost-Afrika totdat ze op de enquête reageerden. Dit ondanks het feit dat de VS meer dan $ 700 miljoen aan hulp aan de regio heeft verstrekt, meer dan de rest van de wereld samen.

Het gebrek aan bewustzijn heeft zelfs oude kijkers in de regio verrast. Hoewel er enorme openbare inzamelingsacties waren voor Darfur in het midden van de jaren 2000 en Soedan in 2011, zijn er geen vergelijkbare inspanningen voor de regio die op dit moment dezelfde soort tractie krijgt.

Blijkbaar domineert de oorlog in Oekraïne de aandacht van de nieuwsmedia en internationale humanitaire organisaties, vooral die in Europa. Maar dat is niet de enige reden waarom de hongersnood minder aandacht krijgt dan de ernst ervan rechtvaardigt. Dit is wat experts geloven dat deze hongersnood uit het publieke oog kan houden.

Het is een crisis die langzaam gaat

In 2011, toen de hongersnood in Somalië werd uitgeroepen, escaleerde de situatie tot een kritiek punt, maar bleef daar slechts voor een korte tijd. Dit keer – mede door de vroegtijdige waarschuwingen – gaat de situatie onverbiddelijk door. December tot maart zijn de droge maanden in Somalië, en het regenseizoen in 2023 zal naar verwachting schaars zijn, waardoor duizenden meer mensen het land verlaten om zich in grote kampen te verzamelen, wat ziekte-uitbraken kan veroorzaken of de watervoorziening kan overbelasten en uiteindelijk tot veel meer doden kan leiden dan eerdere droogtes.

Het is niet helemaal te wijten aan een natuurramp

Mensen begrijpen en reageren snel op natuurrampen zoals tsunami’s en aardbevingen, maar honger gaat over meer dan slecht weer en mislukte oogsten. Veel van de mislukkingen zijn sociaal of economisch van aard. Honger is meestal comorbide met conflicten. Somalië is geterroriseerd door militanten die banden hebben met Al-Qaeda, wat het vermogen – en de eetlust – van het Westen om hulp te bieden heeft verminderd. Zuid-Soedan kampt nog steeds met de verwoestingen van zijn langlopende maatschappelijke onrust. Ethiopië heeft ook regionale schermutselingen gezien.

En de oorlog in Europa heeft instabiele economieën nog minder levensvatbaar gemaakt. Veel van het voedsel dat in de Hoorn van Afrika wordt geconsumeerd, wordt geïmporteerd. Met de hoge olieprijs is het verschepen van voedsel ingewikkelder en duurder geworden. Gebroken aanvoerlijnen voelen niet zo acuut als mislukte oogsten. Toch maken ze een catastrofale situatie gevaarlijker dan ooit tevoren.

Voorkomen is beter dan genezen, maar minder urgent

Tijdens de hongersnood van 2011 in Somalië stierven een kwart miljoen mensen, de helft van hen kinderen, velen van hen stierven voordat de hongersnoodverklaring de aandacht van de wereld trok.

De humanitaire sector beloofde maatregelen te nemen om dergelijke rampen in de toekomst te voorkomen. Maar waarschuwingen spreken over iets dat zou kunnen gebeuren, en het is moeilijker om zwaarbevochten fondsen te controleren als er een kans is dat dit niet gebeurt, op dezelfde manier dat het moeilijker is om een reguliere medische controle in te halen dan een bezoek aan de ER.

Sommige rijke landen hebben het moeilijk

Veel hulporganisaties en sommige overheidsorganisaties hebben geprobeerd de ramp af te wenden. De VN kenden in april 100 miljoen dollar toe. In juli zei het hoofd van USAID, Samantha Power, dat het agentschap $ 476 miljoen zou verstrekken om de crisis in Somalië aan te pakken. In september voegde ze er nog eens 151 miljoen dollar aan toe.

Het lijkt erop dat de financiering het moet dekken

Het geld dat tot nu toe is gedoneerd, klinkt groot genoeg dat mensen misschien denken dat het genoeg is om het probleem op te lossen. Maar geld gaat niet zo ver als voorheen.

Internationale hulp heeft geholpen, maar de regio staat er nu nog steeds slechter voor dan in februari met voedselprijzen tegen recordhoge prijzen. Op hetzelfde moment dat de prijzen stegen, verloren mensen hun leven.

De droogte vermindert de waarde van alles wat mensen moeten verkopen om voedsel te kopen – vee of hun eigen arbeid. De regio ligt dicht bij historische dieptepunten in termen van koopkracht van mensen. Tijdens een recent IRC-evenement merkte een van de Somalische veldwerkers tijdens zijn presentatie op dat Plumpy’Nut, het zeer voedzame voedsel dat door Unicef en andere hulporganisaties wordt gebruikt om mensen – vooral kinderen – in noodsituaties te voeden, meer dan verdubbeld was in prijs van USD 50 per 15 kg tot USD 130 – en dat is vóór de transportkosten.

Er zijn te veel rampen

Conflicten in Oekraïne, Syrië, Afghanistan, Zuid-Soedan en Jemen, de recente overstromingen in Pakistan en de aardbeving in Haïti wegen op ’s werelds grootste donoren – en de aandacht van de wereld.

De aandachtseconomie is sterk gefragmenteerd

Toen LIVE AID werd getoond op tv’s over de hele wereld, en zelfs toen Live 8, de opvolger, in 2005 werd geplaatst, betekende het vastleggen van enkele belangrijke media het vangen van de ogen van miljoenen kijkers, met krantenkoppen de volgende dag voor degenen die het misten. Het Global Citizen-concert van dit jaar, met Mariah Carey en Metallica, werd gestreamd op een lange waslijst van winkels van Amazon Music tot YouTube, maar leek een zeer kleine inkeping te maken in de westerse nieuwscyclus. (The New York Post merkte op dat de voorzitter van het Huis van Afgevaardigden Nancy Pelosi was uitgejouwd.)

En het had ook een lange lijst met doelen die het moest ondersteunen. De dreigende hongersnood stond centraal tijdens het dierenconcert in Accra, Ghana, maar kreeg niet veel vermelding van het hoofdpodium in New York City. De reden is dat we een zeer krappe mediaruimte hebben en we hebben verschillende kwesties op de internationale agenda en helaas eindigt dit onderaan.

Wees de eerste om reactie te geven

Leave a Reply

%d bloggers like this: