Social Climate Tech News

Thu 20 2022
Image

Big Pharma översvämmer Puerto Rico med giftigt avfall

by bernt & torsten

I Puerto Rico har billig arbetskraft och generösa skattelättnader – sedan 2017 till ett värde av mer än 100 miljarder dollar – gjort USA-baserade läkemedelsföretag till de största ekonomiska aktörerna i stan. Läkemedelstillverkare har fått in tiotusentals jobb, om än med en skattelättnad på mer än 1 miljon dollar vardera.

Men en ny rapport från den ideella Center for Popular Democracy and advocacy group Hedge Clippers tyder på att Big Pharmas fotavtryck på ön har kommit med andra allvarliga kostnader: illegal dumpning av giftigt avfall, förorening och utarmning av grundvatten och kränkningar av andra viktiga miljöskydd Byråns föreskrifter.

Rapporten, målar upp en oroande bild, och håller amerikanska läkemedelsföretag åtminstone delvis ansvariga för Puerto Ricos oproportionerligt höga frekvenser av astma och cancer. Summan av dess resultat: ett mönster av miljörasism som resulterar i mer än ett dussin Big Pharma-relaterade Superfund-sajter, med komplexiteten hos federala och lokala myndigheter.

Puerto Rico är hem för cirka 500 EPA-utsedda, toxinpackade Superfund-platser, varav hälften var “aktiva” i juli, vilket innebär att de utgör en pågående risk för de omgivande samhällena och ekosystemen.

Arton av dess aktiva platser finns på EPA:s “nationella prioriteringslista”, som spårar områden som mest sannolikt kommer att släppa ut skadliga föreningar; 15 är kopplade till läkemedelsindustrin. Och Superfunds platser inkluderar inte alla områden där industrier har kasserat farligt avfall på felaktigt sätt – bara de allvarligaste hälso- och miljöhoten.

Öns Big Pharma avfallsplatser tillhör några av världens största och mest kända läkemedelsföretag, inklusive Pfizer, Abbott Chemical, Johnson and Johnson, Roche och GlaxoSmithKline.

En tredjedel av de läkemedels- och medicinska tillverkarna som är verksamma i Puerto Rico har citerats av EPA för miljöbrott under de senaste tre åren, vilket betyder att de struntade i reglerna medan Puerto Ricans nödgades av orkanen Marias dödliga effekter. Av dessa kränkningar inträffade hälften inom tre miles från låginkomstkvarter med färg.

En tredjedel av läkemedels- och medicintillverkarna i Puerto Rico har citerats av EPA för miljöfel under bara de senaste tre åren.

En Pfizer-anläggning har till exempel varit i kontinuerlig överträdelse sedan 2020 av federala gränser för bly och koppar i dricksvatten.

En Amgen-anläggning har upprepade gånger misslyckats med att rapportera utsläppta kemikalier och försummat att övervaka sitt vattenreningssystem för patogener 2021. De omgivande floderna är förorenade med ammoniak, arsenik, fosfor och selen, vilket enligt EPA sannolikt är kopplat till Amgen och annan industri avfallsproducenter.

Mest chockerande är kanske i vilken utsträckning Big Pharma har förorenat öns grundvatten. Barceloneta, en stad på norra kusten som en gång innehöll 60 procent av Puerto Ricos grundvatten, har också varit värd för mer än ett halvdussin läkemedelsföretag.

År 1987 stängdes 41 procent av dricksvattenbrunnarna i norra kustregionen på grund av förorening. Vissa föroreningar i området pågår, men mycket föroreningar finns kvar från tidigare decennier.

Abbott Laboratories, ett Illinois-baserat medicinskt konglomerat som tillverkar förnödenheter från COVID-19-tester till modersmjölksersättning, som var ett av de många företagen som tillät klorerade kolväten – kemikalier kopplade till cancer och immunsuppression – att spilla ut ur underjordiska tankar, enligt EPA .

Dessa lagringsplatser är ofta belägna nära offentliga dricksbrunnar, och deras gifter kan inte filtreras bort av de porösa kalkstensakviferer som används för att flytta dricksvatten. Via sinkholes och sprinklers förorenar föreningarna grundvattnet som de flesta Puerto Ricanska bönder använder för att bevattna sina grödor.

Andra företag har ertappats med att dumpa läkemedelsavfall i regionens Manatí-flod, döda fiskdrag och boskap, ge fiskare sår och orsaka utveckling av oönskad vegetation och lukt. Även om dessa kränkningar först upptäcktes för decennier sedan, är regionens vatten fortfarande osäkert.

Läkemedel och medicinsk tillverkning är Puerto Ricos största industrier och står för knappt en tredjedel av öns BNP 2017.

Det är en sektor som brukade vara ännu större, tack vare lyxiga skattekryphål för företag i amerikanska utomeuropeiska territorier och lokala lagar som i tjugo år tillät läkemedelsföretag att åtnjuta en bolagsskattesats på noll.

Covid-19-pandemin, och oron för Kinas ekonomiska tillväxt, har förnyat samtal om att återigen expandera drogtillverkningen i USA:s främsta karibiska koloni. Det är en idé som stöds av ledare som tidigare Puerto Ricos regering. Aníbal Acevedo Vilá och före detta Trump administrationstjänstemän.

Men fastlandets läkemedelsjättar, som rapporten visar, är betydande bidragsgivare till den fruktansvärda vattenkvaliteten som miljontals Puerto Ricans hanterar dagligen.

De senaste uppgifterna är begränsade, men en rapport från National Resources Defense Council fann att från och med 2015 förlitade sig mer än 99,5 procent av Puerto Ricans på vatten som inte uppfyllde normerna för Safe Water Drinking Act. PRASA, öns vattenverk, har tidigare bötfällts av EPA för att ha underlåtit att följa säkerhetskraven i Clean Water Act.

Nu gör klimatkrisen vattensituationen ännu mer allvarlig: efter orkanen Maria tvingades invånare i staden Dorado dricka brunnsvatten från en Superfund-plats. I det fallet var föroreningarna inte slutgiltigt kopplade till ett läkemedelsföretag – men de i närheten hade varit föremål för EPA-tillämpningsåtgärder för flera överträdelser.

Orkaner och andra katastrofer, allvarligare och oförutsägbara till följd av klimatförändringar, hotar också alltid att sprida föroreningar från förorenade platser.

Utredningen följer tidigare avslöjanden från Center for Popular Democracy och Hedge Clippers som avslöjade övergrepp på arbetsplatsen och genomgripande låga löner i Puerto Ricos läkemedelssektor. Så många som 90 000 Puerto Ricans arbetar för att göra några av de viktigaste livräddande drogerna på planeten – som kommer, som dessa rapporter klargör, till höga kostnader för deras egna liv.

Share:

Leave A Comment