Social Climate Tech News

Thu 20 2022
Image

Big Pharma oversvømmer Puerto Rico med giftigt affald

by bernt & torsten

I Puerto Rico har billig arbejdskraft og generøse skattelettelser – siden 2017 til en værdi af mere end 100 milliarder dollars – gjort amerikanske medicinalvirksomheder til de største økonomiske aktører i byen. Lægemiddelproducenter har bragt titusinder af job ind, omend med en skattefradrag på mere end $ 1 million hver.

Men en ny rapport fra nonprofit-organisationen Center for Popular Democracy og interesseorganisationen Hedge Clippers antyder, at Big Pharmas fodaftryk på øen er kommet med andre alvorlige omkostninger: ulovlig dumpning af giftigt affald, forurening og udtømning af grundvand og overtrædelser af andre vigtige miljøbeskyttelsesagenturregler.

Rapporten tegner et bekymrende billede og holder amerikanske medicinalvirksomheder i det mindste delvist ansvarlige for Puerto Ricos uforholdsmæssigt høje astma- og kræftfrekvens. Summen af dens resultater: et mønster af miljøracisme, der resulterer i mere end et dusin Big Pharma-relaterede Superfund-websteder med kompleksiteten af føderale og lokale myndigheder.

Puerto Rico er hjemsted for omkring 500 EPA-udpegede, toksinfyldte Superfund-steder, hvoraf halvdelen var “aktive” i juli, hvilket betyder, at de udgør en løbende risiko for de omkringliggende samfund og økosystemer.

Atten af dets aktive steder er på EPA’s “nationale prioritetsliste”, som sporer områder, der mest sandsynligt frigiver skadelige forbindelser; 15 er knyttet til medicinalindustrien. Og Superfunds websteder omfatter ikke alle områder, hvor industrier uretmæssigt har bortskaffet farligt affald – kun de mest alvorlige sundheds- og miljøtrusler.

Øens Big Pharma-affaldssteder tilhører nogle af verdens største og mest kendte farmaceutiske virksomheder, herunder Pfizer, Abbott Chemical, Johnson og Johnson, Roche og GlaxoSmithKline.

En tredjedel af de farmaceutiske og medicinske producenter, der opererer i Puerto Rico, er blevet citeret af EPA for miljøforbrydelser i løbet af de sidste tre år, hvilket betyder, at de overtrådte reglerne, mens puertoricanere var bekymrede over de dødelige virkninger af orkanen Maria. Af disse overtrædelser fandt halvdelen sted inden for tre miles fra lavindkomstkvarterer med farve.

En tredjedel af lægemiddel- og medicinproducenterne i Puerto Rico er blevet citeret af EPA for miljøforseelser i bare de sidste tre år.

Et Pfizer-anlæg har for eksempel siden 2020 været i konstant strid med føderale grænser for bly og kobber i drikkevand.

Et Amgen-anlæg har gentagne gange undladt at rapportere frigivne kemikalier og forsømt at overvåge sit vandrensningssystem for patogener i 2021. De omkringliggende floder er forurenet med ammoniak, arsen, fosfor og selen, som ifølge EPA sandsynligvis er knyttet til Amgen og andre producenter af industriaffald.

Måske mest chokerende er det, i hvilket omfang Big Pharma har forurenet øens grundvand. Barceloneta, en by på nordkysten, der engang indeholdt 60 procent af Puerto Ricos grundvand, har også været vært for mere end et halvt dusin farmaceutiske virksomheder.

I 1987 blev 41 procent af drikkevandsboringerne i den nordlige kystregion lukket på grund af forurening. En del forurening i området er i gang, men der er stadig meget forurening fra tidligere årtier.

Abbott Laboratories, et Illinois-baseret medicinsk konglomerat, der leverer forsyninger fra COVID-19-test til modermælkserstatning, som var et af de mange virksomheder, der tillod klorerede kulbrinter – kemikalier forbundet med kræft og immunsuppression – at spilde ud af underjordiske tanke, ifølge EPA.

Disse oplagringssteder er ofte placeret i nærheden af offentlige drikkevandsboringer, og deres toksiner kan ikke filtreres ud af de porøse kalkstenscafler, der bruges til at flytte drikkevand. Via jordfaldshuller og sprinklere forurener forbindelserne grundvandet, som de fleste puertoricanske landmænd bruger til at skylle deres afgrøder.

Andre virksomheder er blevet taget i at dumpe farmaceutisk affald i regionens Manatí-flod, dræbe fiske lokker og husdyr, påføre fiskere sår og forårsage udvikling af uønsket vegetation og lugt. Selvom disse overtrædelser først blev opdaget for årtier siden, er regionens farvande stadig usikre.

Lægemidler og medicinsk fremstilling er Puerto Ricos største industrier og tegner sig for knap en tredjedel af øens BNP i 2017.

Det er en sektor, der plejede at være endnu større takket være luksusskattehuller for virksomheder i amerikanske oversøiske territorier og lokale love, der i tyve år tillod farmaceutiske virksomheder at nyde en selskabsskattesats på nul.

COVID-19-pandemien og bekymringer om Kinas økonomiske vækst har fornyet forhandlingerne om endnu en gang at udvide lægemiddelproduktionen i Amerikas øverste caribiske koloni. Det er en idé, der støttes af ledere som den tidligere regering i Puerto Rico. Aníbal Acevedo Vilá og tidligere embedsmænd i Trump-administrationen.

Men fastlandets farmaceutiske giganter er, som rapporten viser, betydelige bidragydere til den forfærdelige vandkvalitet, som millioner af puertoricanere dagligt beskæftiger sig med.

Nylige data er begrænsede, men en rapport fra National Resources Defense Council fandt ud af, at fra 2015 var mere end 99,5 procent af puertoricanerne afhængige af vand, der ikke opfyldte standarderne i Loven om sikkert vand. PRASA, øens vandforsyning, er tidligere blevet idømt en bøde af EPA for ikke at overholde sikkerhedskravene i Clean Water Act.

Nu gør klimakrisen vandsituationen endnu mere alvorlig: efter orkanen Maria blev beboerne i byen Dorado tvunget til at drikke brøndvand fra et Superfund-sted. I dette tilfælde var forurenende stoffer ikke endeligt knyttet til et lægemiddelfirma – men de nærliggende havde været underlagt EPA-håndhævelsesforanstaltninger for flere overtrædelser.

Orkaner og andre katastrofer, der er mere alvorlige og uforudsigelige som følge af klimaændringer, truer også altid med at sprede forurening fra forurenede steder.

Undersøgelsen kommer i kølvandet på tidligere afsløringer fra Center for Popular Democracy og Hedge Clippers, der afslørede misbrug på arbejdspladsen og gennemgribende lave lønninger i Puerto Ricos farmaceutiske sektor. Så mange som 90.000 puertoricanere arbejder på at fremstille nogle af de vigtigste livreddende lægemidler på planeten – som, som disse rapporter gør det klart, har høje omkostninger for deres eget liv.

Share:

Leave A Comment