Social Climate Tech News

Tue 25 2022
Image

Användningen av bekämpningsmedel runt om i världen nästan fördubblats sedan 1990

by bernt & torsten

Den globala användningen av bekämpningsmedel har skjutit i höjden med 80 % sedan 1990, och världsmarknaden kommer att nå 130 miljarder dollar nästa år, enligt en ny bekämpningsmedelsatlas.

Men bekämpningsmedel är också ansvariga för uppskattningsvis 11 000 mänskliga dödsfall och förgiftning av 385 miljoner människor varje år, konstaterar rapporten.

Deras användning har drabbat den biologiska mångfalden och orsakat nedgångar på cirka 30 % i populationer av åkerfåglar och gräsmarksfjärilar sedan 1990. Nästan var tionde av Europas bin hotas nu av utrotning, inte en liten del på grund av användningen av giftiga kemiska formuleringar i herbicider , bekämpningsmedel och konstgödsel.

EU har länge slitits mellan försök att balansera minskningar av de skador som orsakas av bekämpningsmedel och krav på fortsatt användning från jordbrukslobbyn.

Förra veckan lyckades en EU-kommitté inte komma överens om en förlängning på ett år för glyfosat, nyckelingrediensen i Bayers bästsäljande ogräsmedel Roundup. Det nuvarande godkännandet för den kontroversiella produkten ska ta slut i mitten av december.

En talesperson för EU-kommissionen sa att den nu skulle föra sin talan inför en EU-överklagandekommitté “så snart som möjligt”. Han sa: “Vi måste följa vår juridiska skyldighet att förlänga godkännandet och det är vad vi gör”, men avböjde att kommentera vad som skulle hända om överklagandet avslogs.

EU har redan lättat på några av sina gröna jordbruksregler och argumenterade tidigare i år att livsmedelsförsörjningen måste ha företräde eftersom Ukraina värmdes upp.

Nu har flera EU-stater siktet inställt på att omvärdera ett löfte om att halvera användningen av bekämpningsmedel och riskerna till 2030 från blockets flaggskepp Farm to Fork-strategi.

En fjärdedel av alla bekämpningsmedel säljs i EU, som också är världens främsta exportör av växtskyddsmedel. Men EU-lagar tillåter för närvarande export av giftiga ogräsmedel som är förbjudna på kontinenten till utvecklingsländer med svagare regler.

Under 2018 planerade europeiska jordbrukskemikalier att exportera 81 000 ton bekämpningsmedel som var förbjudna på deras fält, står det i atlasen. Samma år visade sig mer än 40 % av alla bekämpningsmedel som användes i Mali och Kenya vara mycket farliga, liksom 65 % av alla bekämpningsmedel som användes i fyra delstater i Nigeria.

Kommissionen lovade att försöka stoppa transporter av giftiga laster som en del av sin Green Deal från 2020, men ett lagförslag saknas särskilt i ett läckt kommissionsarbetsprogram för 2023, sett av Guardian.

Av de 385 miljoner fall av bekämpningsmedelsförgiftning som registrerats i atlasen var 255 miljoner i Asien och mer än 100 miljoner i Afrika, men bara 1,6 miljoner i Europa.

Ett juridiskt yttrande från Centre for International Environmental Law som publicerades förra månaden fann att EU:s export av förbjudna bekämpningsmedel till Afrika och Centralamerika bröt mot blockets internationella rättsliga skyldigheter och mänskliga rättigheter.

Share: