Social Climate Tech News

Tue 04 10 2022
Image

Antarktis glaciärer sårbara för stigande temperaturer

by bernt & torsten

På den östra Antarktiska platån finns enorma glaciärer under havet. För att förbättra framtida scenarier relaterade till stigande havsnivåer måste forskare förstå hur dessa glaciärer kommer att svara på stigande temperaturer i atmosfären och i havet.

En internationell studie har just publicerats i Nature Communications av CA ‘Foscari University of Venice, i samarbete med det franska forskningscentret LSCE, CNRS och Roma Tre University.

Det avslöjar att kustnära glaciärer i East Antarktis under tidigare varma klimatperioder då temperaturen var jämförbara med eller varmare än moderna förhållanden inte var stabila, i motsats till vad som rapporteras i majoriteten av den nuvarande akademiska litteraturen.

Studien fokuserade på kustglaciärer i Wilkes subglacialbassäng, vars smältning kunde få den globala havsnivån att öka med 3 meter. Forskningen visar att under de tidigare varma klimatperioderna var dessa subglaciala bassänglark mycket mer känsliga för stigande temperaturer i södra havet än hittills hade antagits.

Forskare nådde denna slutsats genom att analysera den isotopiska sammansättningen av vattenmolekyler från Taldice Ice Core från Talos Dome, ett halvkustområde i East Antarktis.

Vattenisotoper gör det möjligt för forskare att rekonstruera tidigare temperaturer. Forskare jämförde Taldice Ice -kärnan med andra Antarktisiska iskärnor, såsom den som extraherades på Dome C -platsen för Epica, och fann viktiga skillnader. Taldice Ice Core visade konsekvenserna av händelser som andra iskärnor inte visade – särskilt händelser som inträffade under tidigare varma klimatperioder för 340 tusen år sedan.

För att förklara detta fenomen inkluderade jämförelsen en marin sedimentkärna som återvanns från den kontinentala stigningen intill Wilkes subglacialbassäng. Forskare fann att under varmare klimatperioder smälte kusten glaciärer och jordningslinjen drog sig tillbaka.

Forskarna tror att taldice -isotopiska anomalierna återspeglar en minskning av höjden vid Talos Dome som härrör från isförlust och jordningslinje reträtt i Wilkes subglaciala bassäng, orsakad av stigande temperaturer i södra havet.

Modellsimuleringar verkar bekräfta denna teori. Studien kommer att göra det möjligt för forskare att förstå hur kustglaciärer i East Antarktis kommer att reagera på stigande atmosfäriska och oceaniska temperaturer.

Share: