Social Climate Tech News

Wed 19 10 2022
Image

Afrika kan och måste vara ledande inom ren energi

by bernt & torsten

Det finns nästan ingen aspekt av samhället som kommer att lämnas oberörd av klimatkrisens härjningar och hur vi reagerar på den. Krisen ställer grundläggande frågor för ekonomin; det påverkar folkhälsa och jobb, och dess hot sträcker sig från livsmedelssäkerhet till nationell säkerhet. Det är därför det kommer att vara bland de centrala angelägenheterna för min regering och därför tror jag att alla ansvarsfulla världsledare måste göra det till en prioritet.

Klimatförändringarna driver torkan som påverkar tillgången på vatten; förstör liv och uppehälle; lamslår livsmedelsproduktionen och förstör våra hem och infrastruktur. Extrema temperaturer påverkar migrationsmönster och förvärrar konflikter när hundratusentals flyr för att söka alternativa försörjningsmöjligheter för överlevnad.

Vårt svar på denna kris sträcker sig över alla frågor, från våra energikällor till hur vi transporterar oss, från de jobb som kommer att upprätthålla oss i framtiden till kvaliteten på luften vi andas, maten vi äter och vattnet vi dricker.

Klimatnödsituationen är här och nu. Över hela Kenya lider idag samhällen av konsekvenserna. Miljontals kenyaner och miljoner till från Afrikas horn står på randen av hungersnöd på grund av förödande torka.

Det är inte för sent att svara, men för att ta itu med detta hot måste vi agera skyndsamt för att hålla ökningen av den globala uppvärmningen till under 1,5C (2,7F), hjälpa de mest behövande och få ett slut på vårt beroende av fossila bränslen.

Afrika är den kontinent som påverkas mest av klimatförändringarna och ändå minst ansvarig för dem. Trots detta har kontinenten möjlighet att leda världen och visa att vi inte behöver förstöra klimatet för att blomstra.

Vi har en enorm potential för förnybar energi, och detta överflöd av vind- och solenergi kan driva utvecklingen av Afrika. I stället för att traska i fotspåren med fossila bränslen från dem som gick före, kan vi hoppa över denna smutsiga energi och omfamna fördelarna med ren kraft.

Ren energi kommer att skapa jobb, skydda lokala ekonomier och påskynda den hållbara industrialiseringen av Afrika

Kenya är hem för kontinentens största vindkraftspark, och elförsörjningen är redan 92 % förnybar, med 74 % av den totala energianvändningen driven av ren energi.

Sjunkande kostnader gör ren energi till det mest ekonomiska valet. En rapport från International Energy Agency som publicerades förra månaden visade att det redan finns fler jobb globalt inom ren energi än fossila bränslen, och dess prognoser är att denna klyfta kommer att växa i takt med att fler länder minskar koldioxidutsläppen. En övergång till ren energi är en no-brainer. Det kommer att skapa jobb, skydda lokala ekonomier och påskynda den hållbara industrialiseringen av Afrika.

Afrikanerna kommer att kräva en snabb och rättvis övergång – för att uppfylla statschefernas åtagande att fördubbla Afrikas installerade energikapacitet genom förnybara energikällor till 2030.

Tillsammans kan vi leverera energitillgång till nästan hälften av Afrikas människor, som fortfarande är underbetjänade av gårdagens smutsiga energisystem, genom att snabbt gå över till framtidens rena energisystem.

Som medlemmar av det internationella samfundet kommer Afrika att stödja ett framgångsrikt Cop27 internationellt klimattoppmöte i Afrika i november genom att kräva leverans av den finansiering och teknik som Afrika behöver för att anpassa sig till klimatpåverkan, stödja de behövande och hantera energiomställningen. Vid detta möte måste vi beslutsamt gå från samtal till handling på plats som gynnar alla afrikaner.

Bland resultaten från denna globala sammankomst måste finnas en finansieringsram som möjliggör Afrikas planerade och ordnade övergång från fossila bränslen; stöder våra arbetare, samhällen och nationella ekonomier; och främjar vår utveckling. Finansiering och teknik måste tillhandahållas våra utvecklingsländer samtidigt som det gör det möjligt för alla afrikanska länder att påskynda vår övergång till ren energi.

Den globala omställningen till ren energi är nu mer brådskande än någonsin. Den nuvarande energikrisen, delvis orsakad av kriget i Ukraina, understryker behovet av mindre beroende av fossila bränslen och mycket större investeringar i förnybar energi.

Förnybar energi är “frihetens energi”.

Vinden kan inte lagras för att driva upp priset; solens strålar kan inte stängas av av någon som vill beväpna energi. Vindturbiner och solpaneler är snabba att konstruera och kan generera och leverera kraft mycket snabbare och effektivare än en ny oljerigg, med mycket mindre skada på vårt ömtåliga klimat. Redan förnybar energi är världens billigaste form av ny energi.

Original: We are at a crossroads in history: Africa can and must be a leader in clean energy

Share: